Σκληρές μεταρρυθμίσεις

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο… γήπεδο της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται κατά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) η μπάλα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ταμείο θεωρεί ότι η Αθήνα θα πρέπει να λάβει άμεσα σημαντικές αποφάσεις για να κλείσει τον έλεγχο και να μην μπλοκάρουν οι συζητήσεις. Εκτιμά, δε, ότι εάν δεν συμβεί τώρα αυτό, τότε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας θα χάσει μια μοναδική ευκαιρία, καθώς από τις αρχές του 2017 ξεκινάει ο εκλογικός κύκλος σε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών, καθιστώντας αδύνατη τη λήψη αποφάσεων για την ελάφρυνση του χρέους.

Ωστόσο, στο Ταμείο εκτιμούν πως γενικότερα οι συζητήσεις τόσο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Ελλάδας, όσο και για τη ρύθμιση του χρέους από την πλευρά της Ευρωζώνης, απέχουν «πάρα πολύ» από το να καταλήξουν σε συμφωνία. Μάλιστα, υπάρχει η εκτίμηση ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προσπαθούν να μεταθέσουν τις όποιες αποφάσεις για το χρέος σε μεταγενέστερο χρόνο, με το επιχείρημα ότι η Αθήνα δεν έχει προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Σε κάθε περίπτωση, για να κλείσει η αξιολόγηση με τους όρους που θέτει το Ταμείο, θα πρέπει η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις συστάσεις του για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Επίσης, θα πρέπει να ρυθμιστεί και το θέμα των δημοσιονομικών στόχων. Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ θεωρεί πως με τα υφιστάμενα μέτρα η Ελλάδα δεν θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του 1,5% του ΑΕΠ το 2018. Και επιμένει ότι εάν ο στόχος είναι υψηλότερος (3,5% του ΑΕΠ εκτιμούν Ευρώπη και κυβέρνηση), το κενό θα πρέπει να καλυφθεί με περικοπές στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, που επικαλείται έγγραφα της Κομισιόν, εφόσον το ΔΝΤ συνάψει νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα αυτό θα μπορούσε να έχει τη μορφή είτε διετούς προγράμματος, είτε τετραετούς. Ομως, η Κομισιόν εκτιμά πως αν το ΔΝΤ συμφωνήσει «ακόμα και σε ένα 2ετές πρόγραμμα, η Ε.Ε. περιμένει να είναι ένα σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων αφήνοντας την Ελλάδα σε πολύ δύσκολη θέση, δεδομένου ότι το 2018 θα είναι ουσιαστικά προεκλογική χρονιά».

Πάντως, στο ίδιο έγγραφο η Κομισιόν φαίνεται να αναγνωρίζει πως «η αρχή του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να διατηρήσει βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα 3% του ΑΕΠ για μια δεκαετία είναι “λογική”». Και στο πλαίσιο αυτό Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα «γύρω στο 2% του ΑΕΠ μετά το 2018». Κάτι τέτοιο, όμως, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο «ίσως συναντήσει αντίσταση από κάποια κράτη-μέλη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή