Εντονος ο προβληματισμός στην Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ

Εντονος ο προβληματισμός στην Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βηματισμό σε τεντωμένο σχοινί μοιάζει αυτά τα κρίσιμα για τη δεύτερη αξιολόγηση 24ωρα η νομοθετική εργασία στη Βουλή, με την κυβερνώσα πλειοψηφία να μεταδίδει εικόνα νευρικότητας: χθες αργά το απόγευμα ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια η διαδικασία ψήφισης του δεύτερου σχεδίου νόμου με «προαπαιτούμενα». Αφορούσε τη θεσμοθέτηση ενός «νέου θεσμικού πλαισίου για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας».

Μία ημέρα νωρίτερα, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με διατάξεις για την «απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων και άρση κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό». Αμφότερα του υπουργείου Οικονομίας εισήχθησαν με επείγουσες και κατεπείγουσες διαδικασίες και χαρακτηρίστηκαν από ένταση, την οποία πυροδότησαν κυβερνητικοί χειρισμοί.

Χθες, αφορμή δόθηκε από το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας θέλησε να περάσει πολυσέλιδη τροπολογία που κατέθεσε προς έγκριση όταν είχε πλέον ολοκληρωθεί η πολύωρη συνεδρίαση. Οπως ήταν φυσικό, η αντιπολίτευση αντέδρασε εντονότατα, εξαναγκάζοντας τον αναπληρωτή υπουργό Αλ. Χαρίτση να την αποσύρει, ανακοινώνοντας πως θα την επανακαταθέσει σήμερα, στο πλαίσιο συζήτησης νομοθετήματος του υπουργείου Δικαιοσύνης. Σημειώνεται πως η εν λόγω τροπολογία αφορούσε, μεταξύ άλλων, μία σειρά από ζητήματα χρηματοδοτήσεων έργων του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Μία ημέρα νωρίτερα, στο έτερο νομοσχέδιο η εμπλοκή αφορούσε το γεγονός ότι απουσίαζαν από την αίθουσα της συνεδρίασης πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – γεγονός το οποίο μπορούσε να οδηγήσει σε ματαίωση της συζήτησης αφού οι της αντιπολίτευσης παρόντες αποτελούσαν πλειοψηφία στην αίθουσα.

Η άτυπου χαρακτήρα «αποχή» των βουλευτών της συγκυβέρνησης έγινε σε άλλο επίπεδο αισθητή και χθες στην Ολομέλεια: δεν ήταν περισσότεροι από πέντε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θέλησαν να υποστηρίξουν με ομιλίες τους το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Στα αξιοσημείωτα της συνολικής διαδικασίας είναι πως και στα δύο νομοσχέδια, έπειτα από ενστάσεις της αντιπολίτευσης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας αναγκάστηκε να αποσύρει άρθρα: Στο σχέδιο νόμου για το νέο θεσμικό πλαίσιο οικονομικής δραστηριότητας το αποσυρθέν άρθρο αφορούσε την πρόβλεψη για εξάλειψη του αξιοποίνου αδικημάτων για όσους διετέλεσαν διευθύνοντες σύμβουλοι, πρόεδροι ή μέλη διοικητικών συμβουλίων θυγατρικών της ΕΟΜΜΕΧ.

Στο προχθεσινό νομοσχέδιο, το άρθρο που αποσύρθηκε αφορούσε την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων που προβλέπονται από τη νομοθεσία για επιχειρήσεις οι οποίες είχαν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο.

Το δυσμενές για τη δικομματική κυβερνώσα πλειοψηφία κλίμα εντός Βουλής ήρθε, επιπροσθέτως, χθες το απόγευμα να επιβαρύνει η πληροφορία πως αναμένεται σήμερα, ή και αύριο Παρασκευή, να κατατεθεί και τρίτο κατά σειρά πολυνομοσχέδιο με «προαπαιτούμενα»: θα αφορά, σύμφωνα με την ανεπίσημη πληροφόρηση, την επέκταση της χρήσης του «πλαστικού» χρήματος, τον πτωχευτικό κώδικα και τον επαναπατρισμό κεφαλαίων με κίνητρα. Αγνωστο, πάντως, παραμένει το για πότε σκοπεύει η κυβέρνηση να ζητήσει την ψήφισή του: αν θα είναι, δηλαδή, και αυτό «κατεπείγον» ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup της Δευτέρας, ή θα παραπεμφθεί για μετά τις 10 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται πως την ερχόμενη εβδομάδα η Βουλή θα συζητά τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή