Οι Φινλανδοί είπαν «όχι» στο μουσείο Γκουγκενχάϊμ

Οι Φινλανδοί είπαν «όχι» στο μουσείο Γκουγκενχάϊμ

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δημοτικό συμβούλιο του Ελσίνκι καταψήφισε το σχέδιο κατασκευής του μουσείου Γκουγκενχάϊμ στη φινλανδική πρωτεύουσα, μια απόφαση που αναμένεται να βάλει τέλος στο αμφιλεγόμενο πρότζεκτ.

Επειτά από μια συνεδρίαση που διήρκησε πέντε ώρες το συμβούλιο απεφάνθη κατά της πρότασης με 53 ψήφους έναντι 32 υπέρ.

Το ίδρυμα Γκουγκενχάϊμ είχε προτείνει το μουσείο που θα ήταν παρόμοιο με αυτά της Νέας Υόρκης, του Μπιλμπάο και της Βενετίας να κατασκευαστεί στο παραλιακό μέτωπο του Ελσίνκι το 2011, ωστόσο η πρόταση που είχε κοστολογηθεί στα 130 εκατομμύρια ευρώ, τορπιλίστηκε από το διοικητικό συμβούλιο της πόλης το ίδιο έτος.

Μια αναθεωρημένη πρόταση που προέβλεπε μεγαλύτερη ιδιωτική χρηματοδότηση κέρδισε έδαφος νωρίτερα φέτος και προωθήθηκε για ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο, ώστοσο όπως απεδείχθη η ιδέα συνάντησε την αντίσταση πολλών Φινλανδών που έκαναν λόγο για σπατάλη χρημάτων σε καιρούς λιτότητας σε μία χώρα που έχει πληγεί από την ύφεση.

Δεν ήταν μάλιστα λίγοι αυτοί που εξέφραζαν την ανησυχία ότι το μουσείο θα αντανακλούσε μια αμιγώς ξένη πολιτιστική επιρροή και όχι τις πολιτιστικές «ευαισθησίες» των Φινλανδών.

Ο διευθυντής του μουσείου και του ιδρύματος Γκουγκενχάϊμ σε τηλεφωνική συνέντευξη με τους New York Times εξέφρασε την απογοήτευσή του ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου εντάσσεται στο πλαίσιο αντίδρασης κατά της παγκοσμιοποίησης. Τόνισε παράλληλα ότι ο ίδιος θα έρθει σε επαφή με όσους τάσσονταν υπέρ του σχεδίου για να διερευνήσει εάν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω προώθησής του.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή