«Οχι» Μέρκελ σε ενταξιακές συνομιλίες με Τουρκία

«Οχι» Μέρκελ σε ενταξιακές συνομιλίες με Τουρκία

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανία δεν επιθυμεί, σ’ αυτή τη φάση, την αναζωογόνηση των παγωμένων ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ξεκαθάρισε χθες η κυβέρνηση της Αγκελα Μέρκελ – χωρίς ωστόσο να κλείνει οριστικά την πόρτα στην ευρωπαϊκή προοπτική της συμμάχου της χώρας.

Ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Bild αναφέρει ότι η κ. Μέρκελ αντιτίθεται στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι αυτό ισοδυναμεί πρακτικά με τερματισμό των συνομιλιών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ουσιαστικά επιβεβαίωσε το δημοσίευμα, αν και δεν έδωσε στην αναστολή των διαπραγματεύσεων χαρακτήρα τελεσίδικης διακοπής. «Η θέση της καγκελαρίου Μέρκελ για τις ενταξιακές συνομιλίες δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ αναφερόμενος στο δημοσίευμα της Bild, για να προσθέσει: «Υπό τις σημερινές συνθήκες, δεν είναι νοητό το άνοιγμα νέων κεφαλαίων προς διαπραγμάτευση».

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας – Ε.Ε. άρχισαν το 2005, έκτοτε όμως η πρόοδος που επετεύχθη ήταν ελάχιστη. Την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέρασε μη δεσμευτική απόφαση-πρόταση προς την Κομισιόν για αναστολή των διαπραγματεύσεων λόγω των υπερβολικών μέτρων καταστολής που λαμβάνει η τουρκική κυβέρνηση ύστερα από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Το θέμα θα συζητηθεί στο συμβούλιο κορυφής της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, στις 15 – 16 Δεκεμβρίου.

Στο εσωτερικό της Γερμανίας πυκνώνουν οι φωνές όσων αναζητούν έναν «τρίτο δρόμο» ανάμεσα στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας (κάτι που θεωρείται εξωπραγματικό, με τα σημερινά δεδομένα στην Ευρώπη) και τη διπλωματική ρήξη με αυτήν. Ο ευρωβουλευτής του Φιλελεύθερου Κόμματος (FDP) Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ εισηγείται τον αναπροσανατολισμό των διαπραγματεύσεων στον ρεαλιστικότερο στόχο για ένταξη της Τουρκίας στην τελωνειακή ένωση με την Ε.Ε. Μια τέτοια εξέλιξη θα προσέφερε χειροπιαστά οικονομικά πλεονεκτήματα στην Τουρκία –πρόσβαση των αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων της, επέκταση των εμπορικών σχέσεων με την Ευρώπη στις υπηρεσίες, τις μεταφορές και τις δημόσιες συμβάσεις– χωρίς να προϋποθέτει πολιτικούς όρους που δεν μπορούν, σήμερα, να εκπληρωθούν από καμία εκ των δύο πλευρών. Παρόμοιες απόψεις έχουν εκφραστεί από τον Χριστιανοδημοκράτη πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ελμαρ Μπροκ, όπως και από τον απερχόμενο Σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο του σώματος, Μάρτιν Σουλτς. Το ίδρυμα Bertrelsmann και το Ιντστιτούτο Οικονομικών Μελετών Ifo εκτιμούν ότι η ένταξη στην τελωνειακή ένωση θα έδινε τη δυνατότητα στην Τουρκία να αυξήσει κατά 95% τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και κατά 430% τις εξαγωγές υπηρεσιών, κάτι που θα μεταφραζόταν σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8%.

Στο εσωτερικό της Τουρκίας, οι εισαγγελικές αρχές ζήτησαν χθες την ισόβια κάθειρξη 68 Κούρδων πολιτικών και μαχητών, που καταζητούνται με την κατηγορία ότι ευθύνονται για τη βομβιστική επίθεση της 17ης Φεβρουαρίου στην Αγκυρα, η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή 29 ανθρώπων. Μεταξύ των κατηγορουμένων περιλαμβάνεται και ο ηγέτης του συριακού κουρδικού κόμματος PYD, Σαλέχ Μουσλίμ, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες. Την ευθύνη για την επίθεση έχει αναλάβει η αποσχιστική οργάνωση Γεράκια των Κουρδιστών (ΤΑΚ), η οποία έχει αποσπαστεί από το παράνομο κόμμα των Κούρδων της Τουρκίας ΡΚΚ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή