72 εκατ. δολ. άντλησε από το NYSE η Costamare

72 εκατ. δολ. άντλησε από το NYSE η Costamare

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εβδομήντα δύο εκατομμύρια δολάρια άντλησε από την αμερικανική κεφαλαιαγορά η εισηγμένη στο NYSE ναυτιλιακή Costamare Inc. συμφερόντων του ομίλου Κωνσταντακόπουλου. Παρά τις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες στις ναυλαγορές των εμπορευματοκιβωτίων στις οποίες δραστηριοποιείται η ελληνική ναυτιλιακή, η έκδοση νέων κοινών μετοχών όχι μόνον καλύφθηκε, αλλά η διοίκηση της εταιρείας αύξησε το μέγεθος από τα 11 εκατ. μετοχές σε 12 εκατ. εξαιτίας της ζήτησης.

Οι νέοι τίτλοι τιμολογήθηκαν στα 6 δολάρια ανά μετοχή. Σύμφωνα με πηγές της «Κ», στην έκδοση συμμετείχαν θεσμικοί επενδυτές, κάτι που υπό τις σημερινές περιστάσεις θεωρείται αξιοσημείωτο. Παράλληλα, στην έκδοση συμμετείχε με το ποσό των 10 εκατ. δολ. και ο βασικός μέτοχος, ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου. Ανάδοχοι της συναλλαγής που ολοκληρώθηκε την Τρίτη το απόγευμα στη Νέα Υόρκη ήταν οι Morgan Stanley, Wells Fargo Securities, J.P. Morgan, Citigroup και Barclays που εξάσκησαν επίσης το δικαίωμά τους. Πηγές της ναυτιλιακής εξηγούν στην «Κ» πως μετά τη συναλλαγή η Costamare ενισχύεται με περαιτέρω κεφάλαια για την ανάπτυξή της. Το ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου που ελέγχει η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου διατηρείται κοντά στο επίπεδο του 60%, καθώς το μέγεθος της έκδοσης ήταν μικρό συγκριτικά με τον συνολικό αριθμό των μετοχών της Costamare. Η άντληση κεφαλαίων μέσω πώλησης μετοχών της Costamare είναι εκ των μεγαλύτερων σε μία σειρά τέτοιων εκδόσεων που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, καθώς έχει ενισχυθεί οψίμως, τουλάχιστον ώς ένα βαθμό και μόνο για επιλεγμένες εταιρείες, η διάθεση ανάληψης ναυτιλιακού ρίσκου των επενδυτών.

Η ναυτιλιακή στο εννεάμηνο του 2016 ενέγραψε έσοδα από ταξίδια ύψους 353,2 εκατ. δολ., κέρδη EBITDA 250,1 εκατομμυρίων και καθαρά κέρδη 92 εκατ. Για το τρίτο τρίμηνο οι κάτοχοι κοινών μετοχών έλαβαν μέρισμα 0,10 σεντς δολ. ανά μετοχή και των προνομιούχων από 0,47 έως 0,54 ανάλογα με τον τύπο των τίτλων.

Η Costamare Inc ελέγχει στόλο 71 πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, με συνολική χωρητικότητα άνω των 464.000 TEU, συμπεριλαμβανομένων έξι που τελούν υπό παραγγελία . Δεκαοκτώ εκ των πλοίων αυτών, συμπεριλαμβανομένων των 6 υπό ναυπήγηση, έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο της κοινοπραξίας που έχει συστήσει η Costamare με το αμερικανικό private equity, York Capital Management.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή