«Οχι» από Ν.Δ. στα σενάρια οικουμενικής

«Οχι» από Ν.Δ. στα σενάρια οικουμενικής

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Καίει» και επισήμως η Ν.Δ. τα σενάρια συναίνεσης και τη φημολογία για την πιθανότητα σχηματισμού οικουμενικής, επιμένοντας ότι η χώρα χρειάζεται νέα κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή. Αρνούμενη να εγκλωβιστεί σε μια διαφαινόμενη παγίδα –η οποία, πάντως, στην Πειραιώς εκτιμάται ότι δεν έχει τις ευλογίες του Αλέξη Τσίπρα– η αξιωματική αντιπολίτευση επιστρέφει το βάρος της ευθύνης στο κυβερνητικό γήπεδο. Και εμμένει στο αίτημα για πολιτική αλλαγή και προσφυγή σε κάλπες καλώντας τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί αν δεν μπορεί να φέρει εις πέρας το έργο του. Το στίγμα αυτό αναμένεται, εξάλλου, να επαναλάβει σήμερα από το συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιμένοντας στην πολιτική αλλαγή και στις μεγάλες ευθύνες του πρωθυπουργού για τη σημερινή κατάσταση.

Το «όχι» στη συναίνεση αρθρώθηκε και επισήμως από τα χείλη του εκπροσώπου της Ν.Δ. στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στο Μοσχάτο, από την οποία δεν έλειψαν οι νέες αιχμές για «ψήγματα αριστεροσύνης στο άλλοτε κομματικό του ακροατήριο», λόγω της απουσίας του πρωθυπουργού στην Κούβα, την ώρα που υποτίθεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια κρίσιμη διαπραγμάτευση.

«Αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα, οφείλει να παραιτηθεί αμέσως. Ας μην αναζητεί συνενόχους. Και εν τοιαύτη περιπτώσει, από την παρούσα Βουλή, άλλη κυβέρνηση δεν μπορεί να σχηματιστεί», υπογράμμισε χθες ο Βασίλης Κικίλιας, επαναλαμβάνοντας ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει ήδη παρουσιάσει μια έντιμη και καθαρή συμφωνία και έναν οδικό χάρτη για την έξοδο της χώρας από την κρίση και πως η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή.

Το Μοσχάτο ξορκίζει σε όλους τους τόνους την πιθανότητα επανάληψης ενός σεναρίου αντίστοιχου με αυτό του καλοκαιριού του 2015, όταν η αντιπολίτευση «έβαλε πλάτη» για να ψηφιστεί το τρίτο μνημόνιο. Για τη Ν.Δ. τίποτα δεν είναι όπως το καλοκαίρι του 2015. Αυτό, παρότι κάποιοι βουλευτές της στο παρασκήνιο εμφανίζονται πρόθυμοι να το επαναλάβουν, φοβούμενοι να αναλάβουν αντίστοιχες ευθύνες ως μέλη μιας μελλοντικής κυβερνητικής πλειοψηφίας. Οπως το έθεσε ο εκπρόσωπος του κόμματος, τότε η αξιωματική αντιπολίτευση «έβαλε πλάτη» για να σωθεί η χώρα υπογράφοντας «στόχους». Η κυβέρνηση, όμως, μετέτρεψε τους στόχους σε «φορομπηχτική πολιτική και αρνείται οποιαδήποτε μεταρρύθμιση».

Σε κάθε περίπτωση, η Ν.Δ. έχει στραμμένο το βλέμμα στις εξελίξεις γύρω από τη δεύτερη αξιολόγηση και σε τι είδους νέα μέτρα θα μεταφραστεί η όποια κατάληξή της. «Κάθε φορά που η κυβέρνηση μιλάει για περήφανη διαπραγμάτευση και βάζει “κόκκινες γραμμές”, το μάρμαρο πληρώνουν πολύ ακριβά οι Ελληνες», επανέλαβε ο κ. Κικίλιας. Μαζί με τη συναίνεση, η Ν.Δ. ξορκίζει τόσο τις κατηγορίες της κυβέρνησης ότι προσβλέπει στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης όσο και το τέταρτο μνημόνιο, το οποίο, σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα, επιθυμεί. Και το οποίο, πάντως, ενδέχεται να κληθεί να εφαρμόσει η ίδια ως κυβέρνηση. Για την ώρα, επιμένει στην ανάδειξη των ευθυνών του κ. Τσίπρα υπογραμμίζοντας την πρωτοτυπία του Μαξίμου να κατηγορεί την επόμενη κυβέρνηση για το τέταρτο μνημόνιο που φαίνεται ότι θα υπογράψει. Και αν η Ν.Δ. κληθεί να εφαρμόσει η ίδια το τέταρτο μνημόνιο; Η απάντηση είναι λακωνική και συνίσταται στο ότι «δεν έρχεται για να υποσχεθεί τα πάντα στους πάντες».

Αιχμηρή είναι η κριτική της Ν.Δ. και προς τον Γιάννη Μουζάλα, τον οποίο ο αρμόδιος τομεάρχης Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κάλεσε να αναλάβει τις ευθύνες του για τη μετατροπή της Ελλάδας σε ένα απέραντο hotspot, την ώρα που ο κ. Κικίλιας θύμισε ότι το 2014 τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης της Ν.Δ. ήταν μετρήσιμα στην τάξη και στην ασφάλεια της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή