Το Ποτάμι ζητεί στήριξη για πρόταση μομφής κατά Ζουράρι

Το Ποτάμι ζητεί στήριξη για πρόταση μομφής κατά Ζουράρι

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια δημόσια πρόσκληση που απηύθυνε ξαφνικά χθες ο κ. Στ. Θεοδωράκης στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ, να καταθέσουν από κοινού πρόταση μομφής στον υφυπουργό Παιδείας Κ. Ζουράρι, έμελλε να φανερώσει τα σχέδια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία, ως φαίνεται, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του συνόλου της κυβέρνησης.

Ολα ξεκίνησαν από μια ανάρτηση στο Facebook του συνταγματολόγου Στ. Τσακυράκη, ο οποίος καυτηριάζοντας ως προκλητικά χυδαίο τον χαρακτηρισμό «μαλ…ες» που χρησιμοποίησε ο κ. Ζουράρις για όσους αποκάλεσαν τον Φιντέλ Κάστρο δικτάτορα, ζήτησε από την ακαδημαϊκή κοινότητα να αξιώσει την άμεση παύση του και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να απευθύνουν μομφή έναντι «του τσαρλατάνου διανοούμενου» όπως τον περιέγραψε.

Την πρόταση Τσακυράκη υιοθέτησε αμέσως ο Στ. Θεοδωράκης, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι είχε και «προηγούμενα» με τον κ. Ζουράρι, καθώς, όταν ο τελευταίος ανέλαβε τα υπουργικά καθήκοντά του και υποστήριξε ότι «η χώρα τελεί υπό κατοχή», ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολίασε απαξιωτικά ότι «αν ισχύει η δήλωση Ζουράρι, θα πρέπει να μας εξηγήσει γιατί δέχθηκε να γίνει δωσίλογος». Μόλις έγινε γνωστή η πρόταση Θεοδωράκη, επακολούθησαν ουκ ολίγα τηλεφωνήματα, καθώς τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Ν.Δ. αντιμετώπισαν αρχικώς θετικά την ιδέα, γνωρίζοντας βέβαια ότι θα έθεταν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη δύσκολη θέση όχι μόνον να υπερασπισθούν τη δήλωση Ζουράρι, αλλά να αιτιολογήσουν και το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κούβα. Μάλιστα, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διεμήνυσαν στους ομολόγους τους του Ποταμιού ότι δεν έχουν καμία αντίρρηση να στηρίξουν αμέσως την πρόταση, επισημαίνοντάς τους, ωστόσο, ότι αυτή θα ήταν ατελέσφορη χωρίς τη σύμπραξη της Ν.Δ., καθώς για την πρόταση μομφής απαιτούνται κατ’ έλασσον 50 ψήφοι και επομένως δεν αρκούν οι 24 βουλευτές που αθροίζουν το ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι.

Το θέμα συζητήθηκε σοβαρά και στη Ν.Δ., αλλά ως φαίνεται επικράτησαν δεύτερες σκέψεις, που επί της ουσίας προδίδουν και το όπλο που σκέφτεται να χρησιμοποιήσει η αξιωματική αντιπολίτευση αν παρ’ ελπίδα η χώρα βρεθεί σε αδιέξοδο λόγω ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις. Οπως είπε κορυφαίος παράγοντας της Ν.Δ., «συμφωνούμε πλήρως με την πρόταση μομφής κατά του κ. Ζουράρι και θα αποτελούσε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μας πει ο κ. Τσίπρας πόσο “δημοκρατική” είναι η χώρα που επισκέφθηκε. Ομως, αν την κάνουμε δεκτή, θα χάσουμε τη δυνατότητα να κάνουμε μομφή κατά ολόκληρης της κυβέρνησης για το επόμενο 6μηνο. Και κάτι τέτοιο, για λόγους που είναι προφανείς, δεν θα το θέλαμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή