Νάσι: Σχήμα μήλου, γεύση αχλαδιού

Νάσι: Σχήμα μήλου, γεύση αχλαδιού

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φρούτο του φθινοπώρου, όχι και τόσο γνωστό, αλλά πεντανόστιμο. Αξίζει να το δοκιμάσετε.

Τα νάσια, ή αλλιώς ιαπωνικά ή ασιατικά αχλάδια, είναι φρούτο εξαιρετικά χυμώδες, τραγανό και μυρωδάτο. Λίγο πιο σκληρό από τα αχλάδια, πλησιάζει στο μήλο, πιο χυμώδες από τα μήλα, και ως προς αυτό πλησιάζει στο αχλάδι. Αχλαδόμηλα τα λένε, κοινώς, στα μανάβικα. Εχουν σχήμα πεπλατυσμένου μήλου και το χρώμα τους κυμαίνεται από το καθαρό κίτρινο μέχρι το μπρούντζινο και το χρώμα της σκουριάς.

Μας έρχεται, όπως λέει και το όνομά του, από την Ασία, όπου είναι γνωστό εδώ και αιώνες. Σήμερα καλλιεργείται στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Χιλή, τη Γαλλία και στις ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται με επιτυχία στην Κύπρο και πλέον και στην Ελλάδα. Υπάρχει ένας μικρός αριθμός παραγωγών αχλαδόμηλων κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, στον φρουτότοπο της Νάουσας, αλλά και στο νομό Πέλλης.

Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες αυτού του φρούτου, με κάποιες μικροδιαφορές στη γεύση και την όψη.  

Καλλιέργεια και συλλογή

Η καλλιέργεια του αχλαδόμηλου απαιτεί συνεχή φροντίδα και παρουσιάζει αρκετές δυσκολίες. Το έδαφος πρέπει να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Η απόσταση μεταξύ των δέντρων πρέπει να είναι μεγάλη, και αυτό γιατί έχουν υψηλή καρποφορία και ο καλλιεργητής πρέπει να περνάει συχνά και να αραιώνει τα φρούτα προσεκτικά, κλαδί-κλαδί, ώστε να μπορέσουν να ωριμάσουν σωστά και να είναι γλυκά και εύγευστα. Μια άλλη σημαντική δυσκολία αφορά στη συλλογή και τη μεταφορά τους. Ο φλοιός τους είναι πολύ ευαίσθητος και η παραμικρή εκδορά επηρεάζει το φρούτο.

Συνεπώς, συλλέγονται ένα-ένα με προσοχή, από τα τέλη του καλοκαιριού μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου, και αποθηκεύονται ένα-ένα με την ίδια προσοχή. Το πλεονέκτημά τους: έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής στο ψυγείο, άρα μπορούν να διατεθούν στην αγορά αρκετά μετά τη συλλογή τους.

Διατροφική αξία

Το αχλαδόμηλο έχει σημαντική διατροφική αξία ιδιαίτερα όσον αφορά τις φυτικές ίνες, το σίδηρο, το φώσφορο και το ασβέστιο που περιέχει. Περιέχει περίπου 46 θερμίδες ανά 100 γρ.

Πού τα βρίσκουμε

Η παραγωγή διατίθεται στην Αθήνα κυρίως σε μεγάλα σούπερ μάρκετ γνωστών αλυσίδων. Επίσης, κάποια επιλεγμένα μανάβικα διαθέτουν τα νάσια. Εμείς τα βρήκαμε στο «Περιβόλι», λεωφ. Πεντέλης 62, Βριλήσια, τηλ. 210-61.32.040.

Ευχαριστούμε τον γεωπόνο Ηλία Κάνταρο, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Επισκοπής και τους παραγωγούς Σάββα Σιδέρη και Νίκο Δίμπαλα για τις πληροφορίες τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή