Φιλόδοξο το νέο σχέδιο για τα απορρίμματα

Φιλόδοξο το νέο σχέδιο για τα απορρίμματα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βελτίωση του μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής δείχνει να είναι το μεγάλο στοίχημα της Περιφέρειας Αττικής, ένα στοίχημα που για να κερδηθεί πρέπει σε ελάχιστο χρόνο να κλείσουν κενά δεκαετιών.

Σύμφωνα με το (δις αναθεωρημένο) σχέδιο, ο βασικός στόχος για το 2020 είναι η ανάκτηση του 78% των απορριμμάτων και η ταφή μόλις του 22%. Με δεδομένο ότι σήμερα καταλήγει στη Φυλή περισσότερο από το 90% των απορριμμάτων της Αττικής και η χωριστή συλλογή των βιοαποδομήσιμων δεν έχει ξεκινήσει, ο στόχος αυτός δείχνει ανέφικτος.

Παρουσιάζοντας το περιφερειακό σχέδιο (ΠΕΣΔΑ) στον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη και τον αναπλ. υπουργό Σωκράτη Φάμελλο, η κ. Ρένα Δούρου επεδίωξε χθες να θέσει ορισμένα από τα βασικά ζητήματα: την ιεράρχηση των έργων που προβλέπει ο σχεδιασμός και τη χρηματοδότησή τους. «Εδώ δεν χωρούν μικροπολιτικές και μικροκομματικές στοχεύσεις, αλλά κοινή προσπάθεια προκειμένου να βάλουμε τέλος στο σημερινό απαράδεκτο μοντέλο της χωματερής της Φυλής. Να αποκτήσει επιτέλους η Αττική τη διαχείριση των απορριμμάτων που αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή περιφέρεια σήμερα», δήλωσε η κ. Δούρου. «Στην Αττική παράγεται το 50% των απορριμμάτων της Ελλάδας. Επομένως ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί πρόκριμα για όλη τη χώρα», δήλωσε ο κ. Φάμελλος, σημειώνοντας ότι τα περί χρηματοδότησης θα τα αποφασίσει η διυπουργική.

Το ερώτημα βέβαια είναι αν η πορεία προς το φιλόδοξο στόχο της Περιφέρειας μπορεί να είναι ομαλή, συνεπής και ταχεία, ώστε η ριζική αλλαγή στο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων να μην μείνει για ακόμα μια φορά στα χαρτιά και να μην επηρεαστεί από ένα «έμφραγμα», όπως αυτά που πολλές φορές έχουν συμβεί τα προηγούμενα χρόνια. Πολύ συνοπτικά, σύμφωνα με το σχεδιασμό της Περιφέρειας:

-Έως το 2020, το 52,6% των απορριμμάτων θα πρέπει να προετοιμάζεται για επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση, μέσω της χωριστής του συλλογής. Για τα ανακυκλώσιμα οι στόχοι είναι 72% για χαρτί και χαρτόνι, 70% για το γυαλί, 96% για τα μέταλλα και 78% για τα πλαστικά.

Οι κάδοι στις γειτονιές πρόκειται να πολλαπλασιαστούν: ο ένας σήμερα μπλε κάδος θα αντικατασταθεί από τέσσερις, για τη χωριστή συλλογή πλαστικού, χαρτιού, γυαλιού και μετάλλων. Ειδικά για το έντυπο χαρτί θα εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας ακόμα ενός ρεύματος ανακύκλωσης ή η συλλογή του μέσω των δήμων. Επίσης, θα πρέπει να προστεθεί και κάδος για τα βιοαποδομήσιμα, καθώς έως το 2020 πρέπει να συλλέγεται το 40% (από λιγότερο από 1% σήμερα). Τα βιοαπόβλητα θα επεξεργάζονται τρεις κεντρικές μονάδες (ΕΜΑΚ 100.000 τν/έτος, Μέγαρα 10.000 τν/έτος, Γραμματικό 20.000 τν/έτος).

Το υπόλειμμα (σήμερα κοντά στο 90%) το βάρος προβλέπεται να πέσει στο ΕΜΑΚ (Λιόσια), το οποίο θα αναβαθμιστεί ώστε να διαχειρίζεται 350.000 τν/έτος. Ενώ στον σχεδιασμό (όχι απαραίτητα έως το 2020) έχουν ενταχθεί και δύο μονάδες στον Κεντρικό Τομέα (260.000 τν/έτος), μια στον Πειραιά (180.000 τν/έτος), στη νότια Αττική (150.000 τν/έτος) και στο Γραμματικό (60.000 τν/έτος). Για το «καυτό» ζήτημα των ΧΥΤΥ, προβλέπεται η συνέχιση της λειτουργίας της Φυλής έως το 2020 και η σταδιακή δημιουργία νέων υποδομών σε παλιά λατομεία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή