Ανείσπρακτες οφειλές από το 1976 συνολικού ύψους 31,4 δισ. ευρώ

Ανείσπρακτες οφειλές από το 1976 συνολικού ύψους 31,4 δισ. ευρώ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ληξιπρόθεσμες οφειλές 40 ετών έχουν συσσωρευθεί από χρέη φορολογουμένων και επιχειρήσεων προς το ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία τόσο του Ελεγκτικού Συνεδρίου όσο και με αυτά που παρουσίασε χθες στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών κ. Κ. Παπανάτσιου, από το σύνολο των χρεών, το 33% αφορά πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, το 22% χρέη από τον φόρο εισοδήματος, ενώ στα 20 δισ. ευρώ ανέρχονται και οι οφειλές από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Συνολικά από το 1976 υπάρχουν ανείσπρακτες οφειλές και μέχρι σήμερα έχουν φθάσει μόνο στο σκέλος των προστίμων του ΚΒΣ στο ποσό των 31,4 δισ. ευρώ. Οπως προκύπτει από την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, από το σύνολο των προστίμων εισπράχθηκαν μόλις 50 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Στη διαμόρφωση αυτού του υψηλού και συνεχώς αυξανόμενου ληξιπρόθεσμου υπολοίπου συμβάλλουν κυρίως ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, λόγω της τμηματικής καταβολής των φόρων, αλλά και οι άμεσοι φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό είσπραξης, οι έμμεσοι φόροι παρελθόντων οικονομικών ετών, οι προσαυξήσεις, τα πρόστιμα και οι χρηματικές ποινές, καθώς και οι καταπτώσεις εγγυήσεων, που παρουσιάζουν, επίσης, χαμηλό ποσοστό είσπραξης.

Από την ανάλυση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων από πρόστιμα μόνο, προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία:

• Ποσοστό 13,57% ή ποσό 3,97 δισ. ευρώ των απαιτήσεων από πρόστιμα του ΚΒΣ αφορά την περίοδο 1976-2005, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό 86,43% κατανέμεται στις χρήσεις 2006-2015.

• Το 35,66% των απαιτήσεων από πρόστιμα αφορά σε φυσικά πρόσωπα (ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς) και το 55,28% σε ανώνυμες εταιρείες και ΕΠΕ.

Χιλιάδες φορολογούμενοι έχασαν τη ρύθμιση στην οποία είχαν ενταχθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας τους να ανταποκριθούν αλλά και των αυστηρότερων προϋποθέσεων που έχουν τεθεί για να τις διατηρήσουν. Από τις αρχικά ρυθμισμένες οφειλές, το Δημόσιο έχει χάσει έσοδα ύψους 2,45 δισ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου, οι οφειλές που εντάχθηκαν στις τελευταίες ρυθμίσεις (πάγια ρύθμιση, 100 δόσεων, τελευταίας ευκαιρίας κ.λπ.) ανήλθαν συνολικά σε 11,65 δισ. ευρώ.

Πλέον, πολλοί οφειλέτες που έχασαν τη ρύθμιση βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και πλειστηριασμούς ακινήτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η υφυπουργός Οικονομικών απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Ευάγ. Μπασιάκου:

• Το Δημόσιο εισέπραξε απ’ όλες τις αρχικά ρυθμισμένες οφειλές 5,089 δισ., ενώ αναμένει να εισπράξει ακόμη 2,9 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2017.

• Το συνολικό ποσό οφειλών των ενεργών ρυθμίσεων ανέρχεται στα 6,6 δισ. ευρώ περίπου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή