Νέο «όπλο» κατά του λαθρεμπορίου το όχημα xray

Νέο «όπλο» κατά του λαθρεμπορίου το όχημα xray

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ογδόντα κοντέινερ την ώρα θα μπορεί να ελέγχει το νέο υπερσύγχρονο αυτοκινούμενο μηχάνημα Χray το οποίο παρουσίασε σήμερα, στο τρίτο Τελωνείο Πειραιά, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Πρόκειται για το πρώτο σύγχρονο μηχάνημα με ακτίνες «Χ» που θα έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου και το οποίο αποτελεί δωρεά της εταιρείας Παπαστράτος.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών, όπως ανακοίνωσε η κ Παπανάτσιου, είναι να αγοραστούν το επόμενο διάστημα άλλα τέσσερα τέτοια οχήματα για να φτάσουν συνολικά στα 12 οχήματα σε επόμενη φάση.

«Έχουμε την πολιτική βούληση στον αγώνα κατά του λαθρεμπορίου η οποία δεν υπήρχε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Οικονομικών.

Όπως είπε, τα κέρδη είναι τόσο μεγάλα που επιτρέπουν στους λαθρέμπορους να χρησιμοποιούν σύγχρονα μέσα ενώ αναφερόμενη στην δωρεά από την εταιρεία Παπαστράτος του νέου μηχανήματος, τη χαρακτήρισε πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθεια για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Η κ. Παπανάτσιου ανέφερε ότι το λαθρεμπόριο και η φοροδιαφυγή αποτελούν δύο μεγάλες πληγές που συνέβαλαν στη σημερινή κρίση.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι τα φορολογικά έσοδα τα τελευταία χρόνια κυμαίνονται σε ποσοστό 5-10 μονάδες κάτω από το επίπεδο της Ευρώπης, κυρίως λόγω της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου στα καύσιμα στα αλκοολούχα ποτά και στα καπνικά.

Ο ΓΓ Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή που θα έχει το μηχάνημα αλλά και στις ενέργειες που έχουν γίνει από τη ΓΓ Δημοσίων Εσόδων για την ενίσχυση των ελέγχων κατά του λαθρεμπορίου σε όλα τα τελωνεία της χώρας. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό το οποίο, όπως είπε, τον έφερε σε αμηχανία όταν το τελωνείο των Κήπων στη Θράκη, ο Τούρκος Τελώνης του παρουσίασε πως λειτουργεί το δικό τους σύγχρονο σκάνερ, μηχάνημα που δεν διέθετε τότε το υπ. Οικονομικών.

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης τόνισε ότι η Παπαστράτος είναι σύμμαχος στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και η δωρεά του μηχανήματος είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για αυτό.

Όπως είπε, η Παπαστράτος από το 2012 έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για τη πάταξη του λαθρεμπορίου στα καπνικά το οποίο έχει αυξηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2016 στο 16% της αγοράς από 3% που ήταν το 2009 με μεγάλες απώλειες στα φορολογικά έσοδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή