Νέες εκδόσεις

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΒΑΣΚΕΝ ΜΠΕΡΜΠΕΡΙΑΝ

Κάτω από έναν αδιάφορο ουρανό

μετ. Θεοδώρα Δαρβίρη

εκδ. Ωκεανός, σελ. 736

Στο μυθιστόρημά του «Κάτω από έναν αδιάφορο ουρανό», ο Αρμένιος σκηνοθέτης και συγγραφέας Βάσκεν Μπερμπεριάν συμπλέκει τις τραγικότερες πτυχές της ιστορίας του έθνους του με τη δραματική ιστορία δύο δίδυμων παιδιών που από πολύ νωρίς χωρίστηκαν οι δρόμοι τους, οδηγώντας το ένα στην Ανατολή και το άλλο στη Δύση. Πάνω σε αυτόν τον καμβά, που εκτείνεται από την Τουρκία και την Ελλάδα μέχρι τη Βενετία και τη Σιβηρία, ο συγγραφέας διαγράφει διαχρονικά τους χαρακτήρες των ηρώων του, με ευκρίνεια και ρεαλισμό που αναγκάζει τον αναγνώστη να συμπάσχει μαζί τους.

ΓΙΟΥΛΗ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

ΦΛΑΝΝΕΡΥ Ο’ ΚΟΝΝΟΡ

Και βιασταί αρπάζουσιν αυτήν

μετ. Αλέξανδρος Κοτζιάς

εκδ. Αντίποδες, σελ. 302

Σε έναν κόσμο ο οποίος παραπαίει στην ερημία και στο υπαρξιακό κενό, συγκρούονται το φανατικό θρησκευτικό πνεύμα και ο άπιστος θετικισμός. Τίποτα καλό δεν θα προκύψει από την αδυσώπητη αυτή μάχη, η οποία απελευθερώνει τις πιο δαιμονικές δυνάμεις – την απάνθρωπη αποκοπή των ηρώων από την κοινότητα με τον ολοκληρωτικό τους αναχωρητισμό, την κυνική χρησιμοποίηση του ιερού δικαιώματος της θρησκευτικής πίστης ως άχαρου τεκμηριωτικού υλικού, και σε κάθε μία απ’ τις δύο στάσεις την αδυναμία ενστάλαξης ενός στοιχειώδους αισθήματος αγάπης και εμπειρίας, που θα καθιστούσε τον ανθρώπινο βίο στοιχειωδώς έλλογο και παρηγορητικά ανεκτό.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ

PATRICK GYOMARD

Για την παιδική σεξουαλικότητα

επιμέλεια: Θ. Χατζόπουλος

εκδ. Γαβριηλίδης, σελ. 196

Μια σειρά από σεμινάρια, παραδόσεις, άρθρα του Γάλλου ψυχαναλυτή Πατρίκ Γκιγιομάρ συλλέγονται και εκδίδονται για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο και αυτό σε απευθείας μετάφραση στα ελληνικά με την επιμέλεια του ψυχαναλυτή Θ. Χατζόπουλου. Το θέμα του βιβλίου είναι το παιδικό και το σεξουαλικό. Πώς το σεξουαλικό γεννιέται μαζί με το έμβρυο, πώς αναπτύσσεται και καλλιεργείται από τη μητέρα και μετέπειτα το γονεϊκό περιβάλλον και πώς αυτό συνδέεται με τις σημαντικότερες εκφάνσεις της ενήλικης ζωής, την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, την καλλιέργεια του εσωτερικού κόσμου καθώς και της επιθυμίας.

ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Simon Singh & Edzard Ernst

Θεραπεία ή απάτη;

Η εναλλακτική ιατρική υπό δοκιμή

μετ. Νίκος Αποστολόπουλος

εκδ. Τραυλός, σελ. 510

Δεκάδες χιλιάδες ασθενείς καταφεύγουν στην εναλλακτική ιατρική προκειμένου να απαλλαγούν απ’ το δυσβάσταχτο κακό. Είναι τα μυρωδάτα ελιξίρια, οι μαγικές βελόνες, τα θεραπευτικά αγγίγματα, οι νοσώδεις ουσίες, οι κρύσταλλοι ή τα μαγνητικά βραχιόλια σοβαρά μέσα ή απάτη; Οι συμβατικοί ιατροί απαντούν πως η αποτελεσματικότητα μιας νέας θεραπείας κρίνεται μόνο με βάση την επιστήμη και οι δύο συγγραφείς υποστηρίζουν πως οι περισσότερες μέθοδοι της εναλλακτικής ιατρικής είναι από ανίσχυρες έως επικίνδυνες για την υγεία του ανθρώπου.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑΠΑΙΔΙΚΟ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΛΟΥΦΑ – ΤΖΟΑΝΝΟΥ

Ιβάν και Πρίγκιπας

εκδ. Αγκυρα σελ. 148

Στο βιβλίο αυτό, που απευθύνεται σε εφήβους, η συγγραφέας θίγει δύο σοβαρά ζητήματα, με μεγάλες επιπτώσεις στη σύγχρονη κοινωνία. Από τη μια πλευρά αντικρούει τον ρατσισμό και την ξενοφοβία και από την άλλη υπενθυμίζει το χρέος όλων μας απέναντι στο περιβάλλον και στα πλάσματά του. Ο μικρός Ιβάν με τον σκύλο του τον Πρίγκιπα φτάνει στην Ελλάδα, τη νέα του πατρίδα, και μέσα από απρόσμενες περιπέτειες βρίσκει την αγάπη και τη δύναμη για να «ξαναριζώσει». Το βιβλίο κυκλοφορεί σε πέμπτη έκδοση.

ΚΩΣΤΑΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή