Καταπληκτικό ρεκόρ για ένα PATEK PHILIPPE

Καταπληκτικό ρεκόρ για ένα PATEK PHILIPPE

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά σπάνιο, όμορφο στην όψη και μεγάλης ιστορικής σημασίας, αυτό το ατσάλινο μοντέλο χειρός με διηνεκές ημερολόγιο, χρονογράφο και φάσεις της Σελήνης έσπασε κάθε ρεκόρ στις 14 Νοεμβρίου στη Γενεύη, στη δημοπρασία του οίκου Phillips με τη συνεργασία των Bacs & Russo. 11.002.000 ελβετικά φράγκα ήτοι 10.273.533 ευρώ και 60 λεπτά πλήρωσε άγνωστος συλλέκτης προκειμένου να το αποκτήσει σε μία δημοπρασία που άφησε εποχή. Επτά συλλέκτες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι, για ευνόητους λόγους, διατηρούν την ανωνυμία τους, κονταροχτυπήθηκαν μέχρι το τελευταίο λεπτό.

Καταπληκτικό ρεκόρ για ένα PATEK PHILIPPE-1

Το ακριβότερο ρολόι χειρός που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία είναι ένα ατσάλινο(!) Patek Philippe ref.1518, το οποίο συνδυάζει χρονογράφο και διηνεκές ημερολόγιο. Κατασκευάστηκε το 1943 και έχει κάσα διαμέτρου 35 χιλιοστών από ανοξείδωτο ατσάλι, κουρδιστό μηχανικό μηχανισμό, ατσάλινο μπρασελέ Gay Frères και συνοδεύεται από ένα απόσπασμα των Αρχείων της Patek που επιβεβαιώνει το έτος κατασκευής και την πρώτη πώλησή του, στις 22 Φεβρουαρίου 1944. Πώς δικαιολογείται η αστρονομική τιμή αυτού του ρολογιού; Οι λόγοι είναι πολλοί.

  • Η παλαιότητά του. Η συλλογή 1518 της Patek Philippe βγήκε στην παραγωγή το 1941, εν μέσω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, και κατασκευαζόταν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’50. Ειδικά το ρολόι της δημοπρασίας κατασκευάστηκε το 1943.

    Καταπληκτικό ρεκόρ για ένα PATEK PHILIPPE-2
  • Ο πρωτότυπος συνδυασμός των complications. Θεωρήθηκε από την πρώτη στιγμή state-of-the-art, καθώς ήταν το πρώτο ρολόι που συνδύαζε perpetual calendar και χρονογράφο στην ιστορία της ωρολογοποιίας. Τα μοντέλα 1518, όπως και τα μοντέλα 2499 επίσης της Patek Philippe, ήταν τα μόνα ρολόγια που συνδύαζαν αυτές τις δύο complications για σχεδόν μισό αιώνα. Είχαν ακριβώς τον ίδιο κουρδιστό μηχανισμό, βασισμένο σε έναν βασικό μηχανισμό Valjoux, τον οποίο τροποποίησε και τελειοποίησε με έξοχο φινίρισμα η Patek.

    Καταπληκτικό ρεκόρ για ένα PATEK PHILIPPE-3
  • Η σπανιότητά του. Με τον κωδικό 1518 κατασκευάστηκαν μόλις 281 μοντέλα. Τα περισσότερα ήταν από κίτρινο χρυσό, ένα 20% ήταν από ροζ χρυσό, αλλά μόνο τέσσερα κομμάτια κατασκευάστηκαν από ατσάλι. Οι συλλέκτες και οι ειδικοί των μεγάλων οίκων δημοπρασιών παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή την πορεία καθενός αντιτύπου και αναμένουν με εξαιρετική ανυπομονησία την επόμενη φορά που κάποιο από αυτά θα βγει προς πώληση. Είναι κάτι σαν το «Ιερό Δισκοπότηρο» ή μάλλον ένα από τα «Ιερά Δισκοπότηρα» του κόσμου της ωρολογοποιίας. Το 1518 είναι τόσο σπάνιο ώστε δεν υπάρχει αντίτυπό του ούτε στο Μουσείο της Patek Philippe στη Γενεύη, το οποίο φημίζεται για την πλούσια συλλογή του!

    Καταπληκτικό ρεκόρ για ένα PATEK PHILIPPE-4
  • Το υλικό κατασκευής του. Μπορεί να φαντάζει παράδοξο, αλλά ακριβώς το γεγονός ότι πρόκειται για ένα ρολόι υψηλής πολυπλοκότητας, το οποίο δεν είναι φτιαγμένο από κάποιο πολύτιμο μέταλλο, αλλά από «ταπεινό» ανοξείδωτο ατσάλι, είναι που ανεβάζει στα ύψη το ενδιαφέρον των συλλεκτών και κατά συνέπεια την τιμή του ρολογιού. Η Patek άρχισε να παράγει συστηματικά ρολόγια από ανοξείδωτο ατσάλι μετά τη δεκαετία του ’70. Μέχρι τότε προτιμούσε να «ντύνει» τους υψηλού κύρους μηχανισμούς της με ευγενή μέταλλα –χρυσό και πλατίνα– και κατασκεύαζε σπανίως κάποια ατσάλινα ρολόγια, συνήθως κατόπιν παραγγελίας από επαγγελματίες, π.χ. γιατρούς ή μηχανικούς, οι οποίοι ήθελαν υψηλή ποιότητα και ακρίβεια σε συνδυασμό με αντοχή στην καθημερινή σκληρή χρήση.

     

Το 1518 συντρίβει το ρεκόρ που είχε σημειώσει πέρυσι ένα άλλο αριστούργημα της Patek Phililppe, το Ref. 5016 Only Watch. Ήταν ένα και μοναδικό αντίτυπο και πουλήθηκε στη φιλανθρωπική δημοπρασία Only Watch 2015 έναντι 6,3 εκατομμύρια ευρώ.

Καταπληκτικό ρεκόρ για ένα PATEK PHILIPPE-5

Περισσότερα για την Patek Philippe εδώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή