Αναβάθμιση προκλήσεων από την Αγκυρα

Αναβάθμιση προκλήσεων από την Αγκυρα

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολεμική ρητορική της Τουρκίας για το καθεστώς του Αιγαίου εντείνεται, με τις πολιτικές δυνάμεις στη γειτονική χώρα να αναζητούν κομματικά οφέλη από τη σχετική αντιπαράθεση. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέβασε τους τόνους δηλώνοντας χωρίς περιστροφές πως «τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος». Η τοποθέτηση ήρθε ως απάντηση σε επερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές της κεμαλικής αντιπολίτευσης σχετικά με το καθεστώς νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο, στην οποία πρόβαλαν τον ισχυρισμό ότι «σε 18 νησιά του Αιγαίου, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα, κυματίζει η ελληνική σημαία».

Θέλοντας να «θωρακίσει» πολιτικά το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης από οποιαδήποτε κατηγορία περί εθνικών παραχωρήσεων και να δείξει ότι η πολιτική της Τουρκίας στο συγκεκριμένο θέμα παραμένει σταθερή διαχρονικά, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε: «Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική μας όσον αφορά τα Ιμια. Τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος. Οσο κυβερνάει το AKP δεν έχει υπάρξει αλλαγή στο νομικό και de facto status των νησιών του Αιγαίου».

Η δήλωση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έρχεται ως συνέχεια των ισχυρισμών του αρχηγού των κεμαλικών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ότι «η Ελλάδα έχει καταλάβει 18 νησιά του Αιγαίου». Μάλιστα, σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του, ο κ. Κιλιτσντάρογλου αναρωτήθηκε εάν η κυβέρνηση, παρά την πατριωτική ρητορική, είναι πραγματικά εθνικιστική, και έφθασε στο σημείο να την επικρίνει διότι δεν επεμβαίνει για να πάρει τις 18 βραχονησίδες από την Ελλάδα οι οποίες, όπως ισχυρίσθηκε, είναι τουρκικές.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον Ταγίπ Ερντογάν ότι «ξεπουλάει» την Κύπρο και θέλει να μειώσει τα εδάφη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, από 37% που είναι σήμερα, στο 29,2%. Στην απάντησή του –η οποία είναι σαφώς προϊόν προσεκτικής επεξεργασίας– ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Τα βασικά διεθνή έγγραφα για την κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου είναι οι Συνθήκες ειρήνης της Λωζάννης (1923) και των Παρισίων (1947). Οι συνθήκες αυτές περιλαμβάνουν αναλυτικά άρθρα που αφορούν την κυριαρχία και τον αφοπλισμό των νησιών… Οι απόψεις της χώρας μας για όλα τα προβλήματα του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του θέματος, αλλά και για την επίλυσή τους, έχουν διαβιβαστεί στην κοινή γνώμη, με διάφορες ανακοινώσεις που έχει κάνει το υπουργείο μου, από το 1996 μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό έχει ανακοινωθεί ότι δεν θα αποδεχθούμε πιθανά τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε αμφισβητούμενου καθεστώτος γεωγραφικούς σχηματισμούς και ότι ακόμη και αν αυτό επιχειρηθεί, δεν θα έχει κανένα νομικό αποτέλεσμα».

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στο ιστορικό των επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, σημειώνοντας ότι αυτές ξεκίνησαν το 2002, επί πρωθυπουργίας Μπουλέντ Ετσεβίτ, και συνεχίστηκαν όταν ανέλαβε την εξουσία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. «Οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχουν ξεκινήσει το 2002, κατά την πρωθυπουργία του αείμνηστου Μπουλέντ Ετσεβίτ. Η πρώτη συνάντηση έγινε στις 12 Μαρτίου του 2002 στην Αγκυρα και μέχρι τα τέλη του έτους, που ανέλαβε την εξουσία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, είχαν πραγματοποιηθεί 7 γύροι διερευνητικών επαφών. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της χώρας μας σε ό,τι αφορά τις βραχονησίδες των Ιμίων (που οι Τούρκοι αποκαλούν Καρντάκ). Τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος. Κατά τις περιόδους των κυβερνήσεων του ΑΚΡ, δεν έγινε καμία αλλαγή στο νομικό ή ενεργό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου», κατέληξε ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών στην απάντησή του προς τους βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Το διακομματικό εθνικιστικό παραλήρημα έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες, με τον Τούρκο πρόεδρο να αμφισβητεί τις πρόνοιες της Συνθήκης της Λωζάννης και ταυτόχρονα να επιτίθεται και κατά της Κύπρου, την οποία μόλις προχθές ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε ότι «χωρίς να ντρέπονται συμμετέχουν στις συνόδους της Ε.Ε. με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο», απειλώντας μάλιστα ότι «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα το καταλάβουν και θα το μάθουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή