Επικοινωνία Τσίπρα – Μέρκελ για Τουρκία, πρόσφυγες

Επικοινωνία Τσίπρα – Μέρκελ για Τουρκία, πρόσφυγες

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προγραμματισμένη εδώ και ημέρες για χθες τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, με αντικείμενο το προσφυγικό και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, απέκτησε άλλη διάσταση από τη νέα, αναβαθμισμένη πρόκληση από τουρκικής πλευράς. Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα Ιμια σήμαναν συναγερμό στην Αθήνα. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τον προβληματισμό και την ανησυχία της κυβέρνησης για την κλιμάκωση της ρητορικής της Αγκυρας.

Στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών απάντησε το ελληνικό ΥΠΕΞ, το οποίο έσπευσε με ανακοίνωσή του να τονίσει ότι «η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το διεθνές δίκαιο».

Στην ανακοίνωση τονίζεται, επίσης, ότι το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά διεθνών συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα. «Οποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αντίθετα τους υπονομεύει».

Σε τελείως διαφορετικό ύφος και τόνο απάντησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος, ο οποίος μίλησε για «ηλίθιες δηλώσεις» από πλευράς Τουρκίας, τις οποίες απέδωσε σε «απώλειες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων», σε «αποδυνάμωσή τους μετά το πραξικόπημα», σε «συνεχείς ήττες στη Συρία». «Αν ο κ. Ερντογάν θέλει να καταργήσει τη Συνθήκη της Λωζάννης, θα επιστρέψουμε στη Συνθήκη των Σεβρών», δήλωσε ο κ. Καμμένος.

Η Αθήνα παρακολουθεί με προβληματισμό την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, η οποία δεν εκδηλώνεται μόνο λεκτικά. Χθες σημειώθηκαν δύο εμπλοκές στην περιοχή των Ψαρών, κατά τη διαδικασία αναχαίτισης ζεύγους τουρκικών F-16 που παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο.

Επιπλέον, η Τουρκία εξέδωσε NOTAM με την οποία χαρακτηρίζει την Κάσο «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» και ζητεί να μη χρησιμοποιηθεί για τη διεξαγωγή ασκήσεων από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, που έχουν δεσμεύσει με δική τους ΝΟΤΑΜ περιοχή του νησιού.

Διπλωματικές πηγές αποδίδουν την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας στη νευρικότητα και την ανασφάλεια που φαίνεται να διέπουν την τουρκική ηγεσία από το πραξικόπημα και μετά. Παράλληλα, εκτιμούν ότι οι αναφορές του κ. Ερντογάν στη Συνθήκη της Λωζάννης, τις οποίες εντάσσουν σε μια συνολικότερη τακτική επαναπροσδιορισμού της εθνικής ταυτότητας στη γείτονα, με απόρριψη του κεμαλικού παρελθόντος, πυροδότησαν την αντίδραση των δυνάμεων που αποτελούν τη συνέχεια της κεμαλικής παράδοσης, οι οποίες αντέδρασαν καταγγέλλοντας τη σημερινή ηγεσία ότι εκχώρησε στην Ελλάδα 18 νησιά στο Αιγαίο και σε απάντηση αυτών των τοποθετήσεων, με ερώτηση που κατατέθηκε προ διμήνου στην τουρκική βουλή, ήρθαν οι χθεσινές δηλώσεις Τσαβούσογλου.

Το στοιχείο που προβληματίζει περισσότερο την Αθήνα, πάντως, είναι ότι με τη συνεχή, δημόσια επαναφορά αυτών των ζητημάτων, οι θέσεις αυτές περνούν στην κοινή γνώμη της γείτονος, διαμορφώνοντας ένα  διαφορετικό υπόστρωμα στην κοινωνία πλέον.

Οσον αφορά την τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα – Μέρκελ, συζητήθηκαν, πέραν της τουρκικής προκλητικότητας, η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν ότι πρέπει να διατηρηθεί σε ισχύ. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε, επίσης, την κ. Μέρκελ για τις θέσεις της Αθήνας αναφορικά με το Κυπριακό και ιδιαίτερα για τα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή