Ο τεχνικός αντιλήφθηκε αργά τη διαρροή

Ο τεχνικός αντιλήφθηκε αργά τη διαρροή

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πάγωσε» χθες η πολύβουη πλατεία Βικτωρίας λίγο πριν από τις 9.30 το πρωί. Μια απροσδόκητη έκρηξη στο υπόγειο του καταστήματος Everest, στη συμβολή των οδών Χέυδεν και 3ης Σεπτεμβρίου 87, χαρακτηριστικό σημείο της ευρύτερης περιοχής, ταρακούνησε πεζούς και οδηγούς σε ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο, το οποίο γέμισε καπνούς και θρύψαλα. Στο σημείο έσπευσαν το ΕΚΑΒ με δύο μονάδες προνοσοκομειακής φροντίδας και 4 ασθενοφόρα, όπως και η Πυροσβεστική με 10 οχήματά της και 28 πυροσβέστες.

Οι αρχικοί φόβοι για θύματα επιβεβαιώθηκαν γρήγορα. Η 39χρονη λογίστρια, Βασιλική Παραστατίδου, εργαζόμενη επί 15 χρόνια στην αλυσίδα, ανασύρθηκε νεκρή από την έκρηξη, που εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών συνεργείου ψυκτικών από διαρροή σε φιάλη οξυγονοκόλλησης. Οπως υπογραμμίζει η εταιρεία, η εκλιπούσα υπήρξε υπόδειγμα εργαζομένου, συζύγου και μητέρας δύο μικρών παιδιών, δώδεκα και εννέα ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σύζυγός της εργάζεται στην ίδια εταιρεία και την ώρα του συμβάντος βρισκόταν σε άλλο υποκατάστημα σε μικρή απόσταση από τη πλ. Βικτωρίας. Κατά τραγική ειρωνεία, η άτυχη 39χρονη πήγε στο εν λόγω υποκατάστημα για το «κλείσιμο» των λογιστικών βιβλίων, έναν τυπικό έλεγχο τη συγκεκριμένη μέρα και εργαζόταν στο υπόγειο πολύ κοντά στην εστία της έκρηξης. Στην καφετέρια βρίσκονταν εκείνη την ώρα περί τα είκοσι άτομα, που έσπευσαν για να γλιτώσουν. Ο τεχνικός φέρεται να αντιλήφθηκε τη διαρροή και αμέσως έτρεξε φωνάζοντας στον κόσμο να απομακρυνθεί.

Από το γωνιακό μαγαζί, που καταστράφηκε ολοσχερώς, η Πυροσβεστική απεγκλώβισε πέντε ενήλικες τραυματίες, τρεις άνδρες και δύο γυναίκες, οι οποίοι διακομίστηκαν οι τέσσερις στο ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» και η μία στο 401 ΓΣΝΑ. Μεταξύ των τραυματιών ήταν και ο 41χρονος τεχνικός, που διέτρεχε αρχικά τον μεγαλύτερο κίνδυνο αφού είχε υποστεί εγκαύματα στο πρόσωπο και είχε εισπνεύσει τοξικούς καπνούς. Το απόγευμα, ωστόσο, και οι πέντε τραυματίες έλαβαν εξιτήριο. Στον τόπο της τραγωδίας παρευρέθη και κλιμάκιο Επιθεωρητών Εργασίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, για να εξακριβώσει τις αιτίες του ατυχήματος και να αποδώσει ευθύνες όπου διαπιστώσει παραβάσεις στην τήρηση μέτρων υγείας και ασφαλείας των εργαζομένων.

Η κυκλοφορία, πάντως, στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου είχε διακοπεί μέχρι τη 1.30 το μεσημέρι. Ανδρες της Πυροσβεστικής και της Ασφάλειας προσπαθούσαν να διερευνήσουν τις αιτίες της καταστροφής. Γύρω από τις προστατευτικές κορδέλες δεκάδες άνθρωποι, περαστικοί, εργαζόμενοι στα γύρω καταστήματα, μετανάστες και πρόσφυγες που συχνάζουν στην πλατεία, παρακολουθούσαν σοκαρισμένοι τα τεκταινόμενα. Ορισμένοι αναλογίζονταν αν η νεκρή ήταν η κοπέλα που τους εξυπηρετούσε στην καθιερωμένη τους αγορά καφέ, άλλοι μακάριζαν την τύχη τους που δεν είχαν ακόμα μπει στο κατάστημα ή αναρωτιούνταν, αν έχουν ενημερωθεί οι οικείοι της εκλιπούσας. Οταν πια η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε, ο κόσμος άρχισε να σκορπίζει. Στον σταθμό των ΗΣΑΠ έπαιζαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή