Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Ευρύ προβάδισμα 16 μονάδων της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Ευρύ προβάδισμα 16 μονάδων της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποσοστό που καθιστά πλέον την αυτοδυναμία της Ν.Δ. έναν όχι μακρινό στόχο, της δίνει η νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (δημοσιοποιήθηκε χθες στον ΣΚΑΪ), καθώς στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου η αξιωματική αντιπολίτευση φαίνεται να ανεβαίνει στο 32% (από 30% τον προηγούμενο μήνα), με τον ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται μακράν πίσω της (με οριακή άνοδο) αφού λαμβάνει μόλις το 16% των ψήφων (από 15% στις αρχές Νοεμβρίου).

Το αξιοσημείωτο είναι ότι αναλόγως μικρή άνοδο καταγράφουν και τα μικρότερα κόμματα, με τη Χ.Α. να εκτιμάται στο 8% (από 7%), το ΚΚΕ στο 6% (από 5,5%), τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στο 5,5% (από 4,5%), ενώ οριακά φαίνεται να εξασφαλίζουν την είσοδό τους στη Βουλή η Ενωση Κεντρώων και η Πλεύση Ελευθερίας (λαμβάνουν από 3%). Αντιθέτως, εκτός Βουλής αφήνει η δημοσκόπηση τους ΑΝΕΛ (2%), το Ποτάμι (1,5%) και τη Λαϊκή Ενότητα (1%).

Αν κάτι, ωστόσο, προκύπτει ως μια αδιαμφισβήτητη τάση στην εν λόγω δημοσκόπηση, είναι η πεποίθηση της συντριπτικής πλέον πλειοψηφίας των πολιτών ότι όποτε κι αν γίνουν εκλογές θα προκύψει πλήρης ανατροπή του σημερινού πολιτικού σκηνικού. Είναι εντυπωσιακό ότι στο ερώτημα «ποιο κόμμα θα βγει πρώτο στις ερχόμενες εκλογές» το 70,5% των ερωτηθέντων απαντά τη Ν.Δ. (από 64% τον Νοέμβριο και 62% τον Οκτώβριο), ενώ όσοι πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εκ νέου νικητής περιορίζονται στο 12%.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης προηγείται μακράν ως καταλληλότερος πρωθυπουργός του κ. Τσίπρα με 36% έναντι 19,5% (από 37% και 20,5% τον προηγούμενο μήνα).

Τα ευρήματα αυτά, προφανώς, εξηγούνται από την καθολική απαισιοδοξία της κοινής γνώμης που αναδεικνύει η έρευνα. Το 77% των πολιτών χαρακτηρίζει τη χρονιά που φεύγει «χειρότερη από το 2015», και το 64,5% προδικάζει ότι και το 2017 θα είναι ακόμη χειρότερο απ’ ό,τι το 2016. Το δε ποσοστό που απαντά ότι «τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση» φτάνει πρώτη φορά το 87,5%, ενώ ακόμη και το 77% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει «όχι ικανοποιημένο» από την κυβέρνηση.

Κατόπιν τούτων ηχεί ίσως οξύμωρο, αλλά η πλειονότητα των πολιτών (51%) απεύχεται τις πρόωρες εκλογές καλώντας την κυβέρνηση να «συνεχίσει τη θητεία της». Η πιθανότερη εξήγηση είναι γιατί πιστεύουν ότι οι κάλπες θα αποδεικνύονταν ακόμη πιο επιζήμιες για τη χώρα. Αντιθέτως, το 38,5% ζητεί εδώ και τώρα εκλογές, ενώ το ίδιο επιθυμεί και ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (25,5%)!

Επισημαίνεται ότι παρεμφερές (26%) είναι και το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνουν ότι θα απέχουν ή θα ρίξουν λευκό από τις επόμενες εκλογές, ενώ άξιο προβληματισμού για τη Ν.Δ. είναι ότι, ενώ η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχωρήσει πλέον στο 37%, εκείνη κερδίζει μόλις το 8,5% του «υπολοίπου» 63% των ψηφοφόρων του που μοιάζουν σε αυτήν την περίοδο εντελώς απογοητευμένοι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή