Αναδίπλωση Ταγίπ Ερντογάν για το Συριακό

Αναδίπλωση Ταγίπ Ερντογάν για το Συριακό

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανασκευάζοντας πλήρως τις θέσεις που μόλις μία ημέρα νωρίτερα είχε εκφράσει για το Συριακό, ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε χθες ότι η εισβολή τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στη Συρία δεν είχε στόχο την ανατροπή του Ασαντ, αλλά μόνο την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας». «Η επιχείρηση “Ασπίδα του Ευφράτη” δεν έχει στόχο καμία χώρα και κανένα πρόσωπο, παρά μόνο τις τρομοκρατικές οργανώσεις» τόνισε από το βήμα συνάντησης εκπροσώπων τοπικών κοινοτήτων στο προεδρικό μέγαρο της Αγκυρας, παραπέμποντας στο Ισλαμικό Κράτος και στο κουρδικό συριακό κόμμα PYD. Μια ημέρα νωρίτερα είχε δηλώσει απερίφραστα: «Μπήκαμε εκεί (στη Συρία) για να τερματίσουμε την εξουσία του τυράννου Αλ Ασαντ, ο οποίος τρομοκρατεί τον λαό του με κρατική τρομοκρατία». Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Μόσχας, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, να ζητεί εξηγήσεις από την Αγκυρα. Οπως αναφέρει χθεσινό ρεπορτάζ της τουρκικής Hurriyet, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε διευκρινίσεις από τον Ερντογάν στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, την ώρα που ο συνομιλητής του προήδρευε συνεδρίασης του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η χθεσινή άτακτη αναδίπλωση του Τούρκου προέδρου έλαβε χώρα ενώ ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ επισκεπτόταν την Αγκυρα, με το Συριακό να κυριαρχεί στην ατζέντα των συνομιλιών του με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας διαβεβαίωσε ότι η φονική επίθεση στις 24/11 εναντίον τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία δεν προήλθε ούτε από τη χώρα του ούτε από τον κυβερνητικό στρατό του Ασαντ.

Στη χθεσινή προαναφερθείσα ομιλία του ο Ερντογάν κατέβαλε προσπάθεια να ρίξει τους τόνους στα πολλαπλά εξωτερικά μέτωπα που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα. «Η Τουρκία δεν έχει εδαφικές βλέψεις για εδάφη άλλων χωρών», τόνισε, κάνοντας ειδική αναφορά στο Ιράκ και στη Συρία, όπου η χώρα του διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις. Αναφορικά με την κρίση στις σχέσεις του με τους Ευρωπαίους, αναγνώρισε ότι η Τουρκία «έχει κουραστεί να τρέχει πίσω από την Ε.Ε.» και επανέλαβε ότι εννοεί να αναπτύξει «στο ανώτατο επίπεδο» πολιτικές και οικονομικές σχέσει με τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και τις τουρκογενείς χώρες της Κ. Ασίας. Σημείωσε, όμως, ότι δεν βλέπει τις σχέσεις με την Ανατολή ως υποκατάστατο των σχέσεων με τη Δύση, προσθέτοντας ότι αν η Ε.Ε. εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και κατάργηση της βίζας, τότε και η Αγκυρα θα επιδείξει καλή θέληση.

Την εικόνα των συμφιλιωτικών βημάτων από πλευράς Αγκυρας συμπληρώνει η χθεσινή άφιξη στην τουρκική πρωτεύουσα του Ισραηλινού πρεσβευτή Εϊτάν Ναέχ, η διαπίστευση του οποίου θα σημάνει την πλήρη ομαλοποίηση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μετά τη ρήξη του 2010.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΑΚΡ Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο αρχηγός του εθνικιστικού ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν επί του σχεδίου συνταγματικής αναθεώρησης και ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Καθώς τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ανοίγει ο δρόμος για να τεθεί η συνταγματική αναθεώρηση στην κρίση του λαού με δημοψήφισμα, πιθανότατα στις αρχές καλοκαιριού. Το αναθεωρημένο Σύνταγμα θεσπίζει ισχυρό προεδρικό σύστημα, με συγκέντρωση της εκτελεστικής εξουσίας στα χέρια του εκλεγμένου προέδρου Ερντογάν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή