Οχημα με ακτίνες Χ ρίχνεται στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου

Οχημα με ακτίνες Χ ρίχνεται στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην ικανότητα ελέγχου έως 80 φορτηγών ή κοντέινερ την ώρα έχει το υπερσύγχρονο αυτοκινούμενο μηχάνημα Χ-ray, το οποίο παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη, στο τρίτο Τελωνείο Πειραιά, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Πρόκειται για το πρώτο σύγχρονο μηχάνημα με ακτίνες Χ –που κόστισε 2 εκατ. ευρώ– και θα έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών στη μάχη κατά του λαθρεμπορίου και το οποίο αποτελεί δωρεά της εταιρείας Παπαστράτος. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών, όπως ανακοίνωσε η κ. Παπανάτσιου, είναι να αγοραστούν το επόμενο διάστημα άλλα τέσσερα τέτοια οχήματα για να φτάσουν συνολικά στα 12 σε επόμενη φάση. «Εχουμε την πολιτική βούληση στον αγώνα κατά του λαθρεμπορίου, η οποία δεν υπήρχε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Οικονομικών. Οπως είπε η κ. Παπανάτσιου «τα κέρδη είναι τόσο μεγάλα που επιτρέπουν στους λαθρέμπορους να χρησιμοποιούν σύγχρονα μέσα», ενώ αναφερόμενη στη δωρεά από την εταιρεία Παπαστράτος του νέου μηχανήματος, τη χαρακτήρισε «πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθεια για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου». Η κ. Παπανάτσιου ανέφερε ότι το λαθρεμπόριο και η φοροδιαφυγή αποτελούν δύο μεγάλες πληγές που συνέβαλαν στη σημερινή κρίση.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι τα φορολογικά έσοδα τα τελευταία χρόνια κυμαίνονται σε ποσοστό 5-10 μονάδες κάτω από το επίπεδο της Ευρώπης, κυρίως λόγω της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, στα αλκοολούχα ποτά και στα καπνικά.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στην εκδήλωση υποστήριξε ότι «αποτελεί ευθύνη όλων μας να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να θωρακίσουμε τα τελωνεία της χώρας με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Και αυτό ήδη κάνουμε». Επίσης ο κ. Πιτσιλής αποκάλυψε ότι «η διαδικασία για την προμήθεια 4 αυτοκινούμενων συστημάτων X-RAY και 6 σταθερών για αποσκευές επιβατών προχωράει κανονικά και αναμένεται να τα αποκτήσουμε και να είναι λειτουργικά τον Σεπτέμβριο του 2017. Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί η προμήθεια άλλων 10 Χ rays. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της πλήρους διαφάνειας, υπό το οποίο λειτουργούμε, πραγματοποιήσαμε εκδήλωση για την παρουσίαση όλων των συστημάτων από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις στα συναρμόδια στελέχη από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς όλων των υπουργείων».

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης τόνισε ότι «η Παπαστράτος είναι σύμμαχος στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και η δωρεά του μηχανήματος είναι η μεγαλύτερη απόδειξη γι’ αυτό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή