Απομάκρυνση προσφύγων από την παραλία της Σούδας

Απομάκρυνση προσφύγων από την παραλία της Σούδας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι χαμηλές θερμοκρασίες διόγκωσαν τα προβλήματα στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά αλλά και στην ενδοχώρα, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες οι ροές από την Τουρκία είναι μηδενικές. Στα νησιά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, παραμένουν 16.333 άτομα ενώ οι υφιστάμενες υποδομές επαρκούν για 7.450.

Xθες ξεκίνησε, και σχεδόν ολοκληρώθηκε στη Χίο, η μεταφορά των ανθρώπων που βρίσκονταν εκτός του καταυλισμού της Σούδας στην παραλία, σε σχετικά προφυλαγμένα σημεία εντός του καταυλισμού. Κάποιοι από τον καταυλισμό μεταφέρθηκαν σε διαμερίσματα, οπότε δημιουργήθηκε χώρος. Τις τελευταίες ημέρες περίπου 200 άτομα που έμεναν σε σκηνές στην παραλία υπέφεραν από τις χαμηλές θερμοκρασίες, τη βροχή και τον αέρα, οπότε η μεταφορά κρίθηκε απαραίτητη. Ο αντιδήμαρχος Χίου Γ. Καραμανής πάντως ζητεί να κλείσει άμεσα η Σούδα, όπως άλλωστε έχει από καιρό αποφασιστεί. Στη Σάμο, χθες, ένας Ιρακινός ηλικίας 45 ετών κατέρρευσε ενώ περίμενε οι γιατροί να εξετάσουν τη γυναίκα του στο hotspot του νησιού. Λίγο αργότερα διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα της νεκροψίας. Το ζευγάρι διέμενε σε διαμέρισμα στο νησί, μέσω του σχετικού προγράμματος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ, καθώς είχαν κριθεί ευάλωτοι λόγω προβλημάτων υγείας. Ωστόσο, χθες είχαν μεταβεί στο hotspot προκειμένου να βρουν γιατρό.

Στη Λέσβο συνελήφθη 23χρονος Αλγερινός ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα βιασμού φοιτήτριας. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο 23χρονος χτύπησε την πόρτα του σπιτιού της κοπέλας στην πόλη της Μυτιλήνης και εκείνη του άνοιξε νομίζοντας ότι πρόκειται παράδοση της παραγγελίας της. Τότε ο αλλοδαπός φέρεται να προσπάθησε να τη βιάσει, αλλά η κοπέλα προέβαλε αντίσταση, ενώ οι γείτονες έφθασαν σε βοήθεια. Ο Αλγερινός είχε υποβάλει αίτηση ασύλου και έμενε στη Μόρια, ενώ σήμερα αναμένεται να απολογηθεί.

28 επιστροφές

Χθες στην Τουρκία 28 παράνομοι μετανάστες, οδικώς, από το μεθοριακό πέρασμα των Κήπων του Εβρου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, επαναπροωθήθηκαν 25 παράνομοι μετανάστες από το Πακιστάν –όλοι άνδρες– και 3 Τούρκοι παράνομοι μετανάστες, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη Συμφωνία Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας. Κανείς από αυτούς δεν είχε εκφράσει βούληση υποβολής αιτήματος ασύλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή