Ο ΔΕΣΦΑ, νέο «αγκάθι» στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Ο ΔΕΣΦΑ, νέο «αγκάθι» στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ανήσυχες είναι οι Βρυξέλλες για την αποτυχημένη ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, καθώς προσθέτει άλλο ένα προαπαιτούμενο που δεν έχει ολοκληρωθεί για τη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία είναι αμφίβολο κατά πόσο μπορεί να έχει ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup της Δευτέρας. Εκτός από μία σειρά από θέματα που παραμένουν ανοικτά με την ελληνική πλευρά, η βασική και δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λυθεί είναι πώς θα μπορέσει να συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς ζητεί πολύ μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους από αυτή που είναι έτοιμα τα κράτη-μέλη και κυρίως η Γερμανία. Οι φωνές που έλεγαν ότι μπορεί να γίνει άλλο ένα Eurogroup μέσα στον Δεκέμβριο δυναμώνουν.

Τα βασικά θέματα που παραμένουν ανοικτά με την ελληνική πλευρά είναι το δημοσιονομικό κενό του 2018, το οποίο υπολογίζεται στο 0,4% του ΑΕΠ, περίπου δηλαδή 200 εκατ., ένα αρκετά μικρό ποσό ·για το οποίο όμως υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στους θεσμούς, καθώς δεν συμφωνούν από πού μπορεί να καλυφθεί. Το δημοσιονομικό δεν θεωρείται σημαντικό «αγκάθι», σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που μίλησε στην «Κ». Δεύτερο θέμα, τα εργασιακά και η διαφωνία πάνω στις συλλογικές συμβάσεις – καθώς οι θεσμοί θέλουν να διατηρήσουν τη ρύθμιση που επιτρέπει στις εταιρείες να διαπραγματεύονται ξεχωριστά τις συμβάσεις με τους εργαζομένους τους και να έχουν τη δυνατότητα να συμφωνούν και σε μισθούς ακόμα και χαμηλότερους από τον κατώτατο. Επίσης ακόμα δεν υπάρχει συμφωνία στις ομαδικές απολύσεις, αλλά και τα δύο βασικά «αγκάθια» των εργασιακών θεμάτων αναμένονται να λυθούν σε πολιτικό επίπεδο, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο. Τρίτο θέμα, που προέκυψε αιφνιδίως χθες, ήταν το «ναυάγιο» της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, όπου είναι ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω στις δεσμεύσεις της. Τελευταίο θέμα που παραμένει είναι ο ορισμός του νομικού πλαισίου για τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς.

«Κανένα θέμα δεν είναι χρονοβόρο» λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», καθώς υποστηρίζει πως είναι θέμα πολιτικής βούλησης να κλείσει η συμφωνία με την ελληνική πλευρά και συγχρόνως επισημαίνει ότι αν δεν υπάρξει ολοκληρωτική συμφωνία, δηλαδή που θα εξασφαλίζει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ και θα ελαφρύνει το ελληνικό χρέος, δεν πρόκειται και η ελληνική πλευρά να κλείσει τα δικά της θέματα καθώς θέλει να διατηρήσει την διαπραγματευτική της ισχύ. Για αυτό και χθες ο αρμόδιος επίτροπος Π. Μοσκοβισί σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι «οι συζητήσεις συνεχίζονται, οι θέσεις συγκλίνουν ολοένα και περισσότερο, αλλά υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει».

Καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι στο Εurogroup της Δευτέρας δεν θα είναι δυνατό να υπάρξει μία τελική συμφωνία, αλλά μία πρώτη σύγκλιση ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Γερμανία και ότι η τελική συμφωνία πολύ πιθανόν να κλείσει πριν από το τέλος του χρόνου σε έκτακτο Eurogroup.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή