Mειώσεις σε 70.000 συνταξιούχους φέρνει το νέο ανώτατο όριο

Mειώσεις σε 70.000 συνταξιούχους φέρνει το νέο ανώτατο όριο

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλό «ψαλίδι» και μάλιστα αναδρομικά φέρνει για πάνω από 70.000 ήδη συνταξιούχους η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, σε εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, για το νέο ανώτατο όριο στις συντάξεις, που θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2018. Σύμφωνα με αυτήν, το νέο ανώτατο όριο καταβαλλόμενων συντάξεων ορίζεται στα 1.767 ευρώ καθαρά (2.000 ευρώ μεικτά) για κάθε ατομική σύνταξη και στις 3.000 ευρώ καθαρά για το συνολικό εισόδημα από συντάξεις. Μάλιστα, όπως ξεκαθαρίζει η εγκύκλιος που υπογράφεται από τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, στο πλαφόν των 2.000 ευρώ μεικτά για τις ατομικές συντάξεις συνυπολογίζονται οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα, με αποτέλεσμα να υπόκεινται σε περικοπές ακόμη και συνταξιούχοι με σημαντικές αναπηρίες. Στον αντίποδα, τα αναπηρικά εξαιρούνται από το δεύτερο «ψαλίδι» των 3.000 ευρώ, που αφορά άθροισμα συντάξεων (κύριων, επικουρικών, μερισμάτων κ.λπ.).

Μεγάλοι χαμένοι θεωρούνται, σύμφωνα με τους ειδικούς, όχι μόνον οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί που έχουν διπλές και τριπλές συντάξεις ή οι πρώην διευθυντές του Δημοσίου, οι δικαστικοί, καθώς και τα στελέχη των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, αλλά και οι διπλοσυνταξιούχοι και ειδικότερα όσοι εισπράττουν σήμερα δύο ή περισσότερες κύριες συντάξεις για την ίδια όμως αιτία (π.χ. γήρατος). Την ανατροπή αυτή, που αφορά περίπου 60.000 συνταξιούχους από τους συνολικά 70.000 που θίγονται, φέρνει η ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), καθώς, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, οι συντάξεις που δίνονταν για την ίδια αιτία από διαφορετικές πηγές θα συγχωνευθούν σε μία. Ετσι διπλοσυνταξιούχοι που σήμερα γλιτώνουν το νέο πλαφόν, επειδή εισπράττουν χωριστά από δύο Ταμεία τις συντάξεις του, από το νέο έτος θα υποστούν και αυτοί περικοπές, εφόσον η νέα ενιαία σύνταξη υπερβαίνει τις 2.000 ευρώ μεικτά. Δεν ισχύει το ίδιο για όσους λαμβάνουν δύο ή περισσότερες συντάξεις, αλλά για διαφορετική αιτία (π.χ. γήρατος και χηρείας).

Αναλυτικά, σύμφωνα με την εγκύκλιο, όλες οι καταβαλλόμενες συντάξεις που υπερβαίνουν τα προβλεπόμενα πλαφόν θα προσαρμοστούν ανάλογα και αναδρομικά από τον Ιούνιο. Αυτό σημαίνει πως τα ποσά που έχουν λάβει αχρεωστήτως οι συνταξιούχοι όλους αυτούς τους μήνες θα παρακρατηθούν σε δόσεις, όχι μικρότερες των 50 ευρώ. Κατά συνέπεια, τους επόμενους μήνες, οι μειώσεις θα είναι μεγαλύτερες.

Για να εφαρμοστεί το νέο πλαφόν των 2.000 ευρώ, σύμφωνα με την εγκύκλιο, λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο ποσό της ατομικής μηνιαίας κύριας σύνταξης, συμπεριλαμβανομένων των πάσης φύσεως προσαυξήσεων (επίδομα τέκνων, συζύγου), επιδόματος απόλυτης αναπηρίας, εξωιδρυματικού επιδόματος, ειδικής προσαύξησης ΤΣΜΕΔΕ, προσαύξησης μονοσυνταξιούχων ΤΣΑΥ και αφαιρουμένων των μειώσεων που επέφεραν οι μνημονιακές διατάξεις του 2011 και 2012. Το υπερβάλλον κάθε φορά ποσό κόβεται. Ο ίδιος μηχανισμός εφαρμόζεται και για τις επικουρικές συντάξεις, αν και, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων, οι περιπτώσεις που αγγίζουν τη συγκεκριμένη διάταξη είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Προσοχή. Η κράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων υπέρ ΑΚΑΓΕ υπολογίζεται επί του νέου ποσού, μετά δηλαδή την περικοπή.

Παράλληλα βέβαια, προβλέπεται και δεύτερο «ψαλίδι», αυτήν τη φορά στο όριο των 3.000 ευρώ καθαρά, που αφορά το άθροισμα των συντάξεων και το οποίο, όπως ξεκαθαρίζεται στην εγκύκλιο που δημοσιοποιήθηκε χθες, εφαρμόζεται σε συνέχεια της πρώτης περικοπής, σε κάθε ατομική σύνταξη. Ετσι, μετά και την περικοπή του πλεονάζοντος των 2.000 ευρώ ποσού από την ατομική σύνταξη, ο δικαιούχος δεν μπορεί να λαμβάνει άθροισμα συντάξεων από οποιαδήποτε αιτία (συμπεριλαμβανομένων της ειδικής προσαύξησης ΤΣΜΕΔΕ, της προσαύξησης μονοσυνταξιούχων ΤΣΑΥ, της προσυνταξιοδοτικής παροχής ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑ και λοιπών παροχών ΕΤΑΤ), το οποίο θα υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ καθαρά.

Για να υπολογιστεί το καθαρό ποσό, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό ποσό της ατομικής σύνταξης, όπως αυτή μειώθηκε μετά το πρώτο «ψαλίδι». Αν οι ατομικές συντάξεις δεν ξεπερνούν το πλαφόν των 2.000 ευρώ, τότε υπολογίζεται το μεικτό ποσό με τις προσαυξήσεις τέκνων και συζύγου και όλων των προαναφερόμενων προσαυξήσεων (ΤΣΕΜΔΕ, ΤΣΑΥ κ.λπ.), αφού αφαιρεθούν οι μνημονιακές κρατήσεις και οι κρατήσεις για ΑΚΑΓΕ και υγεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή