Μια μεγάλη γιορτή για το βινύλιο

Μια μεγάλη γιορτή για το βινύλιο

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι εδώ και τρία χρόνια που διοργανώνεται στην Αθήνα το παζάρι βινυλίου. Η ανταπόκριση του κοινού, μάλιστα, επέβαλε, κατ’ εξαίρεση φέτος, να διοργανώσουν και τρίτο παζάρι μέσα στον ίδιο χρόνο. Το τριήμερο «Vinyl is Back», όμως, είναι μια γερή οικονομική ανάσα μέσα στην κρίση και για τους εκθέτες. Καταστήματα δίσκων, συλλέκτες, ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες που επενδύουν στο βινύλιο ως προϊόν, εταιρείες μηχανημάτων αναπαραγωγής δίσκων, οίκοι μουσικών εκδόσεων, πωλητές μουσικών οργάνων αλλά και αρκετοί ιδιώτες θα συναντηθούν στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου (Ιουλιανού 33-35 & 3ης Σεπτεμβρίου) στις 9, 10 και 11 του μηνός για την 9η διοργάνωση. Τους πιο σπάνιους δίσκους των εκθετών θα διεκδικήσει το κοινό σε δημοπρασία, που πραγματοποιείται και διαδικτυακά.

Ενας κατάλογος με τα χαρακτηριστικά κάθε δίσκου θα περιμένει τους ενδιαφερομένους, με πληροφορίες για την ημερομηνία έκδοσης, την εταιρεία, την κατάσταση του βινυλίου, λεπτομέρειες αν πρόκειται για την πρώτη κόπια κ.ά. Μαζί καταγράφονται και οι τιμές εκκίνησης, οι οποίες στην προηγούμενη δημοπρασία που έγινε για πρώτη φορά ξεκινούσαν από 35 ευρώ και έφθαναν έως 325 ευρώ. Ετσι, προς έκπληξιν πολλών, το άλμπουμ «diamonds-and-rust», έκδοση του 1986 της Τζόαν Μπαέζ, πουλήθηκε προς 100 ευρώ και το «Πάρτι στο 13ο όροφο» που έβγαλαν οι Τρύπες το 1987, προς 70 ευρώ.

Στο χρηματιστήριο του βινυλίου σπάνια θεωρείται και η έκδοση «Καίσαρ και Κλεοπάτρα» του 1962 (Columbia) του Μάνου Χατζιδάκι, η οποία στην πρώτη δημοπρασία είχε τιμή εκκίνησης 200 ευρώ. Πρόκειται για τη μουσική της παράστασης που ανέβασε σε σκηνοθεσία του Αλέξη Σολομού η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ήταν η πρώτη αποτυχία της. Ο κόσμος δεν μπόρεσε να δει τη ναζιάρα Αλίκη ως μελαχρινή, ούτε για τις ανάγκες του ρόλου της Κλεοπάτρας. Ο δίσκος αυτός περιλαμβάνεται στον κατάλογο και της δεύτερης δημοπρασίας που θα γίνει στο τριήμερο της 9ης διοργάνωσης, μαζί με τη μουσική από την κινηματογραφική επιτυχία «Κόκκινα φανάρια» (1963) του Σταύρου Ξαρχάκου, με την Τζένη Καρέζη.

Από τους συνδιοργανωτές του «Vinyl is Back» και συγγραφέας του βιβλίου «Βινύλιο, τα καλύτερά μας χρόνια» (εκδ. Φαρφουλάς), ο Γιάννης Αλεξίου εξηγεί στην «Κ»: «Πολλοί μπαίνουν στη διαδικασία να πουλήσουν σπάνια βινύλια μόνο και μόνο γιατί βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο. Εχουμε περίπτωση πρώην στελέχους πολυεθνικής ο οποίος στα 55 αναγκάστηκε να πουλήσει τη δισκοθήκη του». Οταν ξεκίνησε το «Vinyl is back» το 2013 έφερε 10.000 άτομα τότε στο Γκάζι. Σύντομα η αρχική ιδέα του bazaar εμπλουτίστηκε με παράλληλες δράσεις και αφιερώματα.

Στην Ελλάδα επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν για την κίνηση του βινυλίου. «Εχουμε 50 ανεξάρτητες εταιρείες οι οποίες βγάζουν από τρεις έως 12 παραγωγές τον χρόνο. Αν υπολογίσουμε ότι οι κόπιες κάθε φορά είναι από 150 έως 500 κομμάτια (1.000 βγαίνουν κατ’ εξαίρεση), έχουμε κατά μέσον όρο 75.000 βινύλια χωρίς να αναφέρουμε τις εκδόσεις των μεγάλων εταιρειών», λέει ο Γ. Αλεξίου. Η κοπή γίνεται στο εξωτερικό αλλά τα σχέδια για ελληνικό εργοστάσιο παραμένουν.

Οι Ελληνες τυπώνουν βινύλια στην Αγγλία και στη Βουλγαρία πληρώνοντας συνήθως 8 με 10 ευρώ. Οικονομικότερη λύση θεωρείται το εργοστάσιο του Βελγίου στο οποίο χρεώνεται 3 ευρώ η κόπια συν ο ΦΠΑ. «Πρόκειται για ιντερνετικές παραγγελίες όπου διαλέγεις την ποιότητα και τον αριθμό βινυλίων που θέλεις να κόψεις συμπληρώνοντας απλώς μια φόρμα πριν από την παραγγελία».

Η άνοδος του βινυλίου δεν είναι μόνο ελληνικό χαρακτηριστικό. Το 2016 ήταν η πρώτη χρονιά στην Αμερική που τα κέρδη από τις πωλήσεις βινυλίων ξεπέρασαν τα έσοδα από το YouTube και τις υπηρεσίες streaming, οι οποίες περιλαμβάνουν και τις διαφημίσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αμερικανικής μουσικής βιομηχανίας, τα έσοδα από τις πωλήσεις βινυλίου ανέρχονται στα 418 εκατ. δολάρια έναντι 380 εκατ. δολαρίων. «Εχουμε δηλαδή για πρώτη φορά αυτή την ανατροπή, στην εποχή μάλιστα της τεχνολογικής εξέλιξης».

Στο 9o «Vinyl is Back» στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου, θα δούμε αφιέρωμα στον χορό με τους Athens Lindy Hop, καθώς και live του συγκροτήματος Ηρακλής Τριανταφυλλίδης και Λερναία Υδρα, αλλά και νεότερων γκρουπ της G.O.D. Records Presents, που κυκλοφόρησαν δουλειές σε βινύλιο, οι She Tames Chaos (με την Εύη Χασαπίδου), ο Robert Sin (Λάμπρος Καράμπαλης) με τους Huckleberries, οι μουσικοί των Bass Mafia με τον Γιάννη Γρηγορίου. Θα παίξουν επίσης οι djs: Πέτρος Μπρατάκος, Πέτρος Αδάμ, Γιάννης Παναγόπουλος, Ανδρέας Ρόζος, Χάκος Περβανίδης, Μιχάλης Λημνιός, Nick The Stripper κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή