Η διπλωματία του επικήδειου

Η διπλωματία του επικήδειου

Κύριε διευθυντά

Ο εκλεγείς νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ χαρακτηρίζει τον θανόντα Φιντέλ Κάστρο «κτηνώδη δικτάτορα». Ο Κιμ Γιονγκ Ουν της Β. Κορέας κήρυξε τριήμερο πένθος για τον «πιστό σύμμαχο στη μάχη κατά των ΗΠΑ», αλλά δεν πήγε στην Κούβα. Και ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης, πήγε στην Κούβα με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο να εκφωνήσει επικήδειο, απουσιάζοντας από την κορυφούμενη μάχη με τους δανειστές ενόψει του κρισίμου, κατά την κυβέρνηση, Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Σε ένα τόσο ρευστό διεθνές περιβάλλον, με αλλαγή προέδρου στις ΗΠΑ, έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε., δημοψήφισμα στην Ιταλία, εκλογές στη Γαλλία, την Αυστρία και τη Γερμανία, τον μεγάλο προσφυγικό κίνδυνο, τον «σουλτάνο» να φλερτάρει τον εκλεγμένο πρόεδρο Τραμπ και να απειλεί τους πάντες, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Τουρκίας να ζητάει 18 ελληνικά νησιά και τον πρωθυπουργό μας στην Κούβα, τι βαθμό θα έβαζε ένας μαθητής Γυμνασίου στη διπλωματία μας;

Θα μπορούσε ένα άλλο μέλος της  κυβέρνησης  να είχε μεταβεί για να τιμήσει τον θανόντα, ώστε να έχει πρόσωπο ο πρωθυπουργός… Τέτοιες κινήσεις εκθέτουν σε πάσης φύσεως σοβαρούς κινδύνους  τη χώρα μας και υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών και εγγονών μας. Η υπεύθυνη εξωτερική πολιτική μιας πτωχευμένης χώρας δεν ασκείται με συναισθηματισμούς και ιδεοληψίες. Mια υποδουλωμένη, ας μην το κρύβουμε, χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει συμμάχους.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΝΔΩΡΟΣ

Τ. διοικητής Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Αθηνών

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή