Κρατική διάσωση έχει ζητήσει η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας Monte dei Paschi

Κρατική διάσωση έχει ζητήσει η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας Monte dei Paschi

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρατική διάσωση έχει ζητήσει η Monte dei Paschi di Siena, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, αποκάλυψε η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. Η διοίκηση της τράπεζας βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τους όρους υπό τους οποίους θα μπορούσε να γίνει η διάσωση, πιθανώς την ερχόμενη εβδομάδα. Στόχος της Ρώμης είναι αφενός να περιορίσει, κατά το δυνατόν, την αναταραχή που θα προκαλέσει η εξέλιξη και αφετέρου να προσπαθήσει να πείσει την Κομισιόν να μην επιβάλει “κούρεμα” στους πιστωτές της Monte Paschi.

Σύμφωνα με την Corriere della Sera η Ιταλία έχει ήδη καταθέσει αίτημα για την ανακεφαλαιοποίηση της προβληματικής τράπεζας από το κράτος την ερχόμενη εβδομάδα. Η Κομισιόν εμφανίζεται διατεθειμένη να συζητήσει τρόπους ώστε να μην πληγούν τόσο άσχημα οι πιστωτές της Monte Paschi, ιδιαίτερα οι μικροεπενδυτές που κατέχουν ομόλογα χαμηλής εξασφάλισης. Εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν αρνήθηκε αρχικά να σχολιάσει το δημοσίευμα, όπως και εκπρόσωπος Τύπου του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών.

Στην αρχή της εβδομάδας ανώτατο στέλεχος της Monte Paschi είχε εμφανιστεί αισιόδοξο ότι η Επιτροπή θα συμφωνήσει να αναλάβουν μέρος τους κόστους διάσωσης της τράπεζας μόνο οι μέτοχοι και οι κάτοχοι ομολόγων χαμηλής εξασφάλισης (junior bondholders). Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία για την διάσωση και εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών που έχει τεθεί σε πλήρη ισχύ από την αρχή του 2016, οι πιστωτές μιας τράπεζας που διασώζεται από το κράτος πρέπει υποχρεωτικά να καλύψουν μέρος του κόστους διάσωσης προτού δοθεί κρατική βοήθεια. Η οδηγία προβλέπει ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα όταν η κρίση είναι συστημική. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας κ. Ιγκνάσιο Βίσκο έχει επικρίνει έντονα την ευρωπαϊκή οδηγία (BRRD) υποστηρίζοντας ότι μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα απ' όσα φιλοδοξεί να λύσει. Τον περασμένο Μάιο ο κ. Βίσκο είχε χαρακτηρίσει την οδηγία “πηγή σοβαρής αστάθειας (για την) ρευστότητα (και το) χρηματοπιστωτικό” σύστημα.

Είναι αμφίβολο κατά πόσο η Κομισιόν θα επιτρέψει εξαιρέσεις από το “κούρεμα” πιστωτών της Monte Paschi. Τον περασμένο Ιούνιο η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Ανγκελα Μέρκελ είχε απορρίψει το αίτημα του Ιταλού πρωθυπουργού κ. Ματέο Ρέντσι να εξαιρεθούν οι ιταλικές τράπεζες από την εφαρμογή της οδηγίας περί bail-in με το επιχείρημα ότι η κρίση είναι συστημική. “Δεν γίνεται να τα αλλάζουμε όλα κάθε δύο χρόνια” είχε δηλώσει η κ. Μέρκελ στις 29 Ιουνίου, αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής όπου είχε συζητηθεί το Brexit. “Γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε σχετικά με τις τράπεζες και θα το κάνουμε έχοντας επίγνωση ότι εξυπηρετεί τη χώρα και ότι γίνονται σεβαστοί οι ευρωπαϊκοί κανόνες. Δεν βρισκόμαστε εδώ ώστε να πάρουμε μαθήματα από την δασκάλα”, είχε απαντήσει τότε ο Ματέο Ρέντσι. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή