Ζάγκρεμπ by locals

5' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φορέστε ένα ζευγάρι άνετα κροατικά παπούτσια Startas και περιπλανηθείτε στο παζάρι όπου πωλούνται μέχρι και… αυτοκίνητα. Κάντε βόλτα στον Βοτανικό Κήπο, δοκιμάστε τοπικές γεύσεις σε εστιατόρια και μπιραρίες και κλείστε το εισιτήριό σας για μια συναυλία μέσω Facebook.

Kset Club

Unska 3

Tηλ. +385 1-6129758

Καθημερινά 20.00-04.00

Μπίρα: 0,93 ευρώ

Προτιμήστε το μετά τις βόλτες στην πόλη για ένα χαλαρό ποτό. Το άνοιξε ομάδα φοιτητών της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και είναι ιδανικό για όσους αναζητούν κάτι διαφορετικό απ’ ό,τι προσφέρουν συνήθως τα κλαμπ, δηλαδή εκκωφαντική μουσική και φασαρία. Φημίζεται για τις θεματικές βραδιές –από indie έως τζαζ– που διοργανώνει. Η ατμόσφαιρα είναι άλλοτε χαλαρή και άλλοτε «ηλεκτρισμένη», ανάλογα με την επιλογή της μουσικής. Η πελατεία του είναι κυρίως φοιτητόκοσμος και τα ποτά φθηνά.

– NIKOLINA DEMARK


Σύγχρονη Πινακοθήκη

Andrije Hebranga 1

Tηλ. +385 1-4812599

Τρίτη-Παρασκευή 10.00-18.00,

Σάββατο-Κυριακή 10.00-13.00

Είσοδος: 4 ευρώ

Το ξέρω ότι είναι κάπως κλισέ, αλλά το ταξίδι σας σε μια πρωτεύουσα δεν γίνεται να μην περιλαμβάνει επισκέψη στα μεγαλύτερα μουσεία της. Στο Ζάγκρεμπ θα σας πρότεινα να επισκεφτείτε τη Σύγχρονη Πινακοθήκη (Modern Gallery) στο κέντρο της πόλης, ανάμεσα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και την πλατεία Jelacic. Εδώ θα δείτε περί τα 700 έργα μοντέρνας τέχνης από διάφορα κινήματα που αναπτύχθηκαν στην Κροατία και τα οποία καλύπτουν περίοδο διακοσίων ετών, από το 1800 έως το 2000. Υπάρχουν όμως έργα και άλλων Κροατών καλλιτεχνών, από τον Vlaho Bukovac έως τον Edo Murtic.

– NIKOLINA DEMARK


Pivana

Ilica 222

Tηλ. +385 1-3775377

Δευτέρα-Τετάρτη 07.00-00.00,

Πέμπτη-Παρασκευή 07.00-02.00,

Σάββατο 09.00-02.00, Κυριακή 10.00-22.00

Παϊδάκια: 7,80 ευρώ

Ζωντανή μουσική, φοβερές μπίρες, νόστιμο φαγητό και χαρούμενες παρέες. Τι άλλο θέλετε; Ο διάκοσμος είναι ο τυπικός μπιραρίας – λίγο σκοτεινός με ψηλά τραπέζια, τεράστια μπάρα και σκηνή για live εμφανίσεις. Στο μενού θα βρείτε τα κλασικά πιάτα που συνοδεύουν μια ζυθοποσία, όπως παϊδάκια, λουκάνικα, μπριζόλες και χάμπουργκερ. Το αγαπημένο μου είναι τα παϊδάκια σε σος μπίρας! Οι μπίρες τους προέρχονται από τοπικά ζυθοποιεία. Καθίστε σε ένα από τα τραπέζια με κάνουλα στη μέση και παραγγείλτε μια Pivana.

– HRVOJE BRIGLJEVIC


SalSa

Kostelska 11

Tηλ. +385 95-1995459

Καθημερινά 11.00-23.00

Γεύμα: 5,30 ευρώ

Είναι λίγο μακριά, το ομολογώ, στη γειτονιά Tresnjevka, αλλά αξίζει οπωσδήποτε να το επισκεφτείτε. Εξωτερικά μοιάζει με απλή μονοκατοικία με μια μικρή βεράντα στον πρώτο όροφο, είναι όμως ένα όμορφα διακοσμημένο εστιατόριο το οποίο σερβίρει υπέροχο φαγητό. Στον τεράστιο μαυροπίνακα θα διαβάσετε τα πιάτα ημέρας και θα σας συμβούλευα να είστε εκεί 12 με 1 το μεσημέρι, για να μην τα χάσετε. Ο,τι κι αν επιλέξετε, από ψητό σκουμπρί με ντρέσινγκ από ελιές, λεμόνι και μαϊντανό μέχρι χταπόδι ραγού και μπακαλιάρο με λαχανικά και νουντλς, θα ενθουσιαστείτε. Το απόγευμα μπορείτε να παραγγείλετε και χάμπουργκερ – είναι πεντανόστιμο, από τα καλύτερα της πόλης.

– HRVOJE BRIGLJEVIC


Βοτανικός Κήπος

Marulićev trg 9a

Tηλ. +385 1-4898060

Xειμερινό ωράριο: Δευτέρα-Τρίτη 09.00-14.30, Τετάρτη-Κυριακή 09.00-16.00

Δωρεάν

Είναι μια όαση πρασίνου στο κέντρο της πόλης αλλά και σημαντικό μνημείο της φύσης, λόγω της εκπαιδευτικής, πολιτιστικής και ιστορικής του αξίας. Ο Βοτανικός Κήπος της σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ περιλαμβάνει το δενδροκομείο που έχει σχεδιαστεί σε αγγλικό στυλ, ανθισμένα παρτέρια σε γαλλικό στυλ, θερμοκήπια με εξωτικά φυτά, βραχόκηπο με ενδημικά είδη και μια όμορφη τεχνητή λίμνη. Αξίζει να γνωρίσετε τα κροατικά φυτά, τα οποία παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία χάρη στις καλές κλιματικές συνθήκες της χώρας. Σε διάφορα σημεία του κήπου θα βρείτε παγκάκια για να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε την ηρεμία.

– KARLA LONCAR


Borovo

Preradovićeva 16

Tηλ. +385 1-4854552

Δευτέρα-Παρασκευή 08.00-20.00,

Σάββατο 08.00-15.00

Startas Basic: 13 ευρώ

Ομορφα παπούτσια με κροατική υπογραφή. Το εργοστάσιο παπουτσιών Borovo βρέθηκε στο απόγειο της παραγωγής του κατά τη σοσιαλιστική περίοδο, όλα όμως άλλαξαν στη διάρκεια του πολέμου της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Λόγω έλλειψης ρευστότητας, αναγκάστηκε να περιορίσει τον κύκλο εργασιών του και σιγά-σιγά έχασε την αναγνωρισιμότητά του. Πριν από μερικά χρόνια, όμως, κυκλοφόρησε μια νέα σειρά αθλητικών παπουτσιών, τα Startas, σε σχέδιο του Κροάτη Mauro Massarotto. Ακολούθησαν τα Borosanas, ανατομικά παπούτσια για γυναίκες, και τα μοδάτα σανδάλια Borominas. Σήμερα, τα σχέδιά τους είναι πολύ δημοφιλή, κυρίως στους νέους, διότι είναι μοντέρνα, άνετα και χειροποίητα.

– KARLA LONCAR


Katran

Radnička cesta 27

22.00-05.00 τις βραδιές χωρίς event

Δωρεάν

Τα παλιά εργοστάσια του Ζάγκρεμπ μετατρέπονται σταδιακά σε χώρους πολιτισμού και διασκέδασης, όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Ενα από αυτά είναι το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Katran, του οποίου ένα μικρό τμήμα λειτουργεί ακόμη. Στους υπόλοιπους χώρους διοργανώνονται πάρτι, συναυλίες, εταιρικά events κ.λπ., και μάλιστα χωρίς κάποιον υπεύθυνο διοργανωτή. Απλώς διαδίδονται από στόμα σε στόμα με μια αίσθηση διασκεδαστικά… συνωμοτική. Το «εισιτήριό» σας για να μπείτε είναι μια φόρμα συμμετοχής που θα συμπληρώσετε στη σελίδα του στο Facebook.

– MILANA MARTINOVIC


Sherry’s  

Ilica 73

Tηλ. +385 91-2507712

Δευτέρα-Τρίτη 08.00-00.00,

Τετάρτη-Σάββατο 08.00-02.00,

Κυριακή 11.00-00.00

Κρασί (ποτήρι): 2,60 ευρώ

Πριν από λίγα χρόνια, ένα hip ζευγάρι Κροατών αποφάσισαν να κάνουν πραγματικότητα το όνειρό τους, ανοίγοντας το δικό τους wine bar. Το Sherry’s μέσα σε έναν χρόνο έγινε τόσο δημοφιλές, που μετακόμισε από τον μικρό του χώρο στη γειτονιά Tresnjevka στο κέντρο της πόλης. Πρόσθεσαν, μάλιστα, μερικά πιάτα που φέρουν την υπογραφή του Ιταλού σεφ Gregorio Manucci, και συνοδεύουν με άρτια ισορροπημένο τρόπο τα κρασιά της οινοθήκης. Στον κατάλογο θα βρείτε και μερικές εξαιρετικές μπίρες, ενώ ακόμα και ο καφές τους έχει υψηλά στάνταρ ποιότητας και γεύσης. Στην υγειά τους λοιπόν!

– MILANA MARTINOVIC


Μπιστρό MZ

Aleja Antuna Augustinčića 8

Tηλ. +385 1-2319179

Δευτέρα-Σάββατο 10.00-22.00,

Κυριακή 10.00-16.00

Πιάτα: από 5,30 ευρώ

Σε αυτό το εστιατόριο δεν σερβίρουν φαγητό, αλλά ευτυχία! Οι υπέροχες μυρωδιές θα σας ανοίξουν την όρεξη μόλις μπείτε. Δοκιμάστε συκώτι κοτόπουλου τυλιχτό με μπέικον (Jetrica sa spekom), κεφτεδάκια γεμιστά με καυτερή πιπεριά, μπέικον και τυρί (Ustipci), κιμά σε ψωμί που ψήνεται στον φούρνο (Mazalice). Και μια συμβουλή: το Mazalice και ο μπακλαβάς δεν είναι στο μενού, οπότε, αν τα παραγγείλετε, θα κερδίσετε την εκτίμηση του σερβιτόρου και θα εξυπηρετηθείτε γρήγορα, καθώς τα γνωρίζουν μόνο οι θαμώνες. Καλή όρεξη! 

– KRUNOSLAV KOPRIVNJAK


Yπαίθρια Aγορά HreliC

Sajmišna cesta

Τετάρτη-Κυριακή από την ανατολή ηλίου έως το απόγευμα. Παζάρι αυτοκινήτων μόνο την Κυριακή

Επώνυμα αθλητικά παπούτσια: 13 ευρώ

Πρόκειται για ένα τεράστιο παζάρι, όπου θα βρείτε έκθεση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων (τη μεγαλύτερη στη χώρα), ρούχα, εργαλεία και ένα σωρό πράγματα ακόμη. Η αρχή έγινε σχεδόν πριν από τέσσερις δεκαετίες με τις αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, όμως το Hrelic δεν άργησε να προσεγγίσει  κάθε λογής πραματευτάδες. Ατελείωτες σειρές από πάγκους στήνονται μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι σας, πουλώντας ρούχα, εργαλεία, λάστιχα και ό,τι άλλο βάζει ο νους – από καρφίτσες έως τρακτέρ, DVD, πορσελάνινες κούκλες, ηλεκτροκινητήρες και βιντεοκασέτες. Πολλά από αυτά είναι σχεδόν καινούργια, κάποια αρκετά μεταχειρισμένα και τα υπόλοιπα είναι απλώς για τα… σκουπίδια. Κάντε μια βόλτα, βγάλτε πολλές φωτογραφίες, αγοράστε κάτι και φάτε φθηνό steet food!

– KRUNOSLAV KOPRIVNJAK

Tο Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με up-to-date tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή