Οι καταλήψεις γίνονται από μικρές μειοψηφίες, δήλωσε ο υφ. Παιδείας κ. Μπαξεβανάκης

Οι καταλήψεις γίνονται από μικρές μειοψηφίες, δήλωσε ο υφ. Παιδείας κ. Μπαξεβανάκης

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επισήμανση κυβερνητικού στελέχους και συγκεκριμένα του υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημ. Μπαξεβανάκη, από βήματος της Βουλής σήμερα, πως οι καταλήψεις σχολείων «στη συντριπτική πλειοψηφία» τους γίνονται από μικρές μειοψηφίες μαθητών, προκάλεσε αίσθηση στην εθνική αντιπροσωπεία. «Ολοι μας γνωρίζουμε (ενν. τί ακριβώς γίνεται) και οφείλουμε να μη χαϊδεύουμε αυτιά» πρόσθεσε ο κ. Μπαξεβανάκης.

Η τοποθέτηση του υφυπουργού έγινε με αφορμή ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ι.Γκιόκα αναφορικά με την ενεργοποίηση της Δικαιοσύνης στην κατεύθυνση της διερεύνησης υποθέσεων σχολείων υπό κατάληψη κατά το παρελθόν.

«Θα ήθελα να κάνω ένα γενικότερο σχόλιο σχετικά με το φαινόμενο των μαθητικών κινητοποιήσεων και τη μορφή της κατάληψης που κατά κόρον χρησιμοποιείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια», είπε ο κ. Μπαξεβανάκης. Και αφού, επικαλούμενος αναφερθείσα από τον κ. Γκιόκα περίπτωση καταλήψεων στη Λαμία, είπε ότι οι αποφάσεις για να πραγματοποιηθούν «ελήφθησαν χωρίς να συγκληθεί η γενική συνέλευση των μαθητών και χωρίς συνεδρίαση του δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου των μαθητικών κοινοτήτων», υπογράμμισε:

«Επειδή η ελληνική κοινωνία, όλοι μας, και εσείς γνωρίζετε το πώς πραγματοποιούνται οι καταλήψεις σχολικών μονάδων στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων –όχι σε όλες, για να είμαστε ειλικρινείς– οφείλουμε όλοι να μην χαϊδεύουμε αυτιά. Δεν είναι μαθητική κινητοποίηση, όταν μια μικρή ομάδα μαθητών –τριών, πέντε, δέκα– πραγματοποιεί κλείσιμο του σχολείου, εν αγνοία της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπόλοιπων μαθητών και μάλιστα χωρίς να έχει τηρηθεί  οποιοδήποτε είδος δημοκρατικής και συλλογικής διαδικασίας.

Κάνουμε λάθος όλοι μας να χαϊδεύουμε αυτιά και να καλλιεργούμε την ψευδαίσθηση στους νέους ανθρώπους ότι αυτού του είδους οι κινήσεις αποτελούν δήθεν αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Στην πράξη, δεν καλλιεργούμε με αυτόν τον τρόπο αγωνιστικές συνειδήσεις στους νέους ανθρώπους ούτε προάγουμε τη Δημοκρατία ούτε τις συλλογικές διαδικασίες, οι οποίες με αυτόν τον τρόπο στην πράξη υπονομεύονται. Αυτά τα πράγματα δεν ωφελούν τη Δημοκρατία. Αντίθετα, στρώνουν το χαλί σε αυτούς που δεν έχουν καμμία σχέση με τη Δημοκρατία».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή