10ετής παράταση κυρώσεων εις βάρος του Ιράν

10ετής παράταση κυρώσεων εις βάρος του Ιράν

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρωγμές στη συμφωνία των μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα απειλεί να προκαλέσει η απόφαση της αμερικανικής Γερουσίας, με την οποία παρατείνονται για δέκα ακόμη χρόνια ήδη υφιστάμενες κυρώσεις εις βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Για «καθαρή παραβίαση» της ιστορικής συμφωνίας του 2015 έκανε λόγο ο επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί. «Αν εφαρμοστεί αυτή η απόφαση, το Ιράν θα απαντήσει», προσέθεσε ο Ιρανός αξιωματούχος, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τα πιθανά απαντητικά μέτρα της χώρας του. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τεχεράνη ενδέχεται, σε πρώτη φάση, να ακυρώσει προσωρινές συμφωνίες με αμερικανικές εταιρείες, όπως εκείνη με την Boeing για πώληση εμπορικών αεροσκαφών στο Ιράν.

Ο Νόμος για Κυρώσεις στο Ιράν (ISA) ψηφίστηκε το 1996 και προβλέπει κυρώσεις εναντίον όσων εταιρειών επενδύουν στην ιρανική βιομηχανία της ενέργειας. Επρόκειτο να εκπνεύσει την 31η Δεκεμβρίου, αλλά πρώτα η Βουλή των Αντιπροσώπων και στη συνέχεια η Γερουσία τάχθηκαν υπέρ της παράτασης του νόμου. Για να γίνει αυτό, απαιτείται να υπογραφεί το νομοσχέδιο από τον πρόεδρο Ομπάμα, ο οποίος δεν εισηγήθηκε κάτι τέτοιο στο Κογκρέσο, αλλά και δεν εξέφρασε δημοσίως αντιρρήσεις. Πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον προβλέπουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα υπογράψει το νομοσχέδιο.

Αμερικανοί γερουσιαστές και αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η απόφαση του Κογκρέσου δεν παραβιάζει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα, βάσει της οποίας ήρθησαν οι κυρώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του Ιράν, αλλά όχι στο σύνολο της οικονομίας του.

Αντίθετη είναι η άποψη της ιρανικής ηγεσίας, η οποία έχει σοβαρούς λόγους να ανησυχεί, καθώς ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει ταχθεί εναντίον της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα. Εκφράζονται φόβοι ότι η επικράτηση της σκληρής γραμμής έναντι του Ιράν στην Ουάσιγκτον ενδέχεται να αποβεί εις βάρος του μετριοπαθούς προέδρου του Ιράν Χασάν Ρουχανί και υπέρ των σκληροπυρηνικών αντιπάλων του στις προεδρικές εκλογές του 2017.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή