Μια χειροποίητη μονή στις Σέρρες

Μια χειροποίητη μονή στις Σέρρες

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Τέφρα από το ηφαίστειο της Σαντορίνης, μάρμαρο απ’ αυτό που χρησιμοποίησε ο Ιουστινιανός στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, τούβλα «ευλογία» από τη Βιέννη και τα αρχιτεκτονικά σχέδια ενός Αγιορείτη μοναχού έδωσαν στους πιστούς έναν υπέροχο «χειροποίητο» ναό στη γυναικεία Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι Σερρών, τον οποίο εγκαινίασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, παρουσία και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου.

Αυτός ο ναός χτίστηκε με τον παραδοσιακό τρόπο, χωρίς τσιμέντο, που στη σύγχρονη κατασκευή αποτελεί το βασικό συστατικό. Αντί για σκυρόδεμα, χρησιμοποιήθηκε κονίαμα κορασάν που φτιάχτηκε από τη λάβα του ηφαιστείου της Θήρας και μεταφέρθηκε στις Σέρρες από τη Μήλο, αφού πλέον στη Σαντορίνη η εξόρυξή του απαγορεύεται για τουριστικούς λόγους.

Ιθύνων νους της όλης πρωτοβουλίας ένας καλόγερος, ο ιερομόναχος Σεραφείμ της Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Ορους, ο οποίος «εποίησε εν σοφία τα πάντα» γύρω από την αρχιτεκτονική του ναού, χωρίς να είναι αρχιτέκτονας ούτε να διαθέτει σχεδιαστήριο, παρά «μόνο με μολύβι και χαρτί», όπως λέει ο ίδιος στην «Κ».

Με μολύβι και χαρτί

«Είμαι από δεκαέξι χρόνων στο μοναστήρι και η αρχιτεκτονική είναι για εμάς του μοναχούς κομμάτι της ζωής μας. Μου πήρε έναν χρόνο να τον σχεδιάσω. Εγώ δεν ξέρω από ηλεκτρονικά ούτε από όργανα σχεδιασμού, με το μολύβι και το χαρτί το έκανα», εξηγεί. «Είχαμε “ευλογία” τα τούβλα, τα οποία προσέφεραν Αυστριακοί βιομήχανοι από τη Βιέννη που έχουν μεγάλες εταιρείες κεραμικών και έρχονται προσκυνητές στο Αγιον Ορος. Δωρεά επίσης ήταν και το χρωματιστό μάρμαρο της Κασάμπαλης από τη Λάρισα, που χρησιμοποίησε και ο Ιουστινιανός για τους πράσινους κίονες της Αγίας Σοφίας».

Σε μια εποχή που η τεχνολογία κυριαρχεί και στον κατασκευαστικό τομέα, στη μονή του Τιμίου Προδρόμου στις Σέρρες αναβιώνουν πρακτικές και χρησιμοποιούνται υλικά που χάνονται στον χρόνο. «Είναι μια φέρουσα κατασκευή η οποία δεν έχει οπλισμό από σκυρόδεμα. Χρησιμοποιήσαμε κορασάν της θηραϊκής γης, ντόπιες πέτρες, κάναμε μια προσπάθεια παραδοσιακής δόμησης», λέει ο τεχνολόγος πολιτικός μηχανικός κ. Ιωάννης Μεϊχανετζόγλου που επέβλεψε το έργο και διευκρινίζει ότι για λόγους αντισεισμικής προστασίας τοποθέτησαν στους τοίχους αντί για ξύλο σίδερο.

Η καθηγουμένη της μονής κ. Ιακώβη έχει χαρακτηρίσει «μνημειώδες έργο» την κατασκευή του πρωτότυπου αυτού ναού που θα αποτελέσει και το νέο καθολικό του μοναστηριού, μια και το παλαιό δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στη ραγδαία αύξηση προσέλευσης πιστών.

Αλλά το πανέμορφο γυναικείο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου έχει παράδοση στην… παράδοση, αφού και οι αγιογραφίες στον υπάρχοντα ναό έγιναν με αγνά υλικά και με βάση πρακτικές που χάνονται στον χρόνο.

Για την αγιογράφηση του τέμπλου του παλαιού καθολικού χρησιμοποιήθηκε ως συνθετικό υλικό το αβγό με το ξίδι, ενώ νέες εικόνες ζωγραφίστηκαν σε άριστης ποιότητας αφρικανικό κέδρο με μια παλιά αγιορείτικη πρακτική.

Με την ολοκλήρωση του έργου της κατασκευής του καθολικού, η μονή τύπωσε και κυκλοφόρησε σχετικό λεύκωμα, το οποίο θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου. Ομιλητές θα είναι ο καθηγούμενος της Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Ορους κ. Ελισαίος, ο αρχιμανδρίτης κ. Ευδόκιμος Καρακουλάκης, ο αρχιτέκτων αναστηλωτής κ. Πλούταρχος Θεοχαρίδης και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Ευθυμίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή