Μήνυμα από Κομισιόν προς Τουρκία

Μήνυμα από Κομισιόν προς Τουρκία

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίδραση των Βρυξελλών προκάλεσε το διήμερο μπαράζ δηλώσεων και ανακοινώσεων από το τουρκικό ΥΠΕΞ, μέσω των οποίων αμφισβητούνταν η ελληνική κυριότητα των Ιμίων αλλά και το εύρος των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας. «Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο των κρατών-μελών της Ε.Ε.», δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Κομισιόν, κ. Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, απαντώντας τόσο στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος προχθές περιέγραψε τα Ιμια ως τουρκικό έδαφος όσο και στον εκπρόσωπό του κ. Χουσεΐν Μουφτούογλου, που έδωσε συνέχεια στον συγκεκριμένο ισχυρισμό.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές είχε προηγηθεί η παρέμβαση του Ελληνα πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα προς την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, για τη συνολική στάση της Τουρκίας. Επί του θέματος, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε επιπλέον ότι «η Ε.Ε. υπογραμμίζει πως η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί απερίφραστα για σχέσεις καλής γειτονίας και την καλεί να αποφύγει κάθε είδους πηγή τριβών, απειλής ή ενέργειας που στρέφεται κατά κράτους-μέλους, πλήττει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών».

Χθες, η Αγκυρα συνέχισε να εκδίδει NOTAM με την οποία απαγόρευε στην Αθήνα να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις σε μία σειρά από ελληνικά νησιά. Συγκεκριμένα, με τη ΝΟΤΑΜ υπ’ αριθμόν Α2663/16, η Αγκυρα αρνείται ότι η Αθήνα έχει το δικαίωμα να κάνει ασκήσεις στα νησιά Σαμοθράκη, Αγιο Ευστράτιο, Ψαρά, Χίο, Ικαρία, Λήμνο, Λέσβο, Σάμο, Τήλο, Χάλκη και Καστελλόριζο. Και τα 11 νησιά αναφέρονται με τα τουρκικά ονόματά τους και η Αγκυρα εξέδωσε τη συγκεκριμένη ΝΟΤΑΜ για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2017. Είχε προηγηθεί ανταλλαγή ΝΟΤΑΜ και για την Κάσο, στα νότια της οποίας η Ελλάδα έχει προγραμματίσει ασκήσεις για το διήμερο 6 και 7 Δεκεμβρίου (την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη). Η ανταλλαγή ΝΟΤΑΜ δεν είναι, βέβαια, μια διαδικασία η οποία είναι άγνωστη στην Αθήνα, ωστόσο αποτελεί ένδειξη της καθημερινής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο Αιγαίο. Επί της ουσίας, η έκδοση NOTAM δεν δημιουργεί κάποια πρακτικά προβλήματα πάνω στο Αιγαίο, αλλά αποτελεί ένα από τα εργαλεία που χρησιμοποιεί σε τακτική βάση η Αγκυρα, προκειμένου να δημιουργήσει μια εθιμική πραγματικότητα. Η συγκεκριμένη τακτική μπορεί να μοιάζει ακίνδυνη, ωστόσο αν παρατηρηθεί προσεκτικά η κλιμάκωση της έκδοσης των τουρκικών NOTAM, NAVTEX και SubNOTAM (για την κίνηση υποβρυχίων) τις τελευταίες δεκαετίες, γίνεται σαφές ότι αυτή συμβαδίζει απολύτως με την εξίσου σταδιακή κλιμάκωση των διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ κ. Μουφτούογλου τόνιζε σε γραπτή δήλωσή του την «απορία» του για τις αντιδράσεις της Ελλάδας στο ζήτημα των Ιμίων. «Η στάση μας σχετικά με την κυριαρχία της χώρας μας στις βραχονησίδες των Ιμίων είναι γνωστή στη διεθνή κοινότητα από το 1996 και η πολιτική μας δεν έχει τροποποιηθεί», δήλωσε ο κ. Μουφτούογλου και συμπλήρωσε ότι «η γειτονική χώρα Ελλάδα προέβη σε δήλωση λες και ενημερώθηκε για πρώτη φορά σχετικά με την εν λόγω γνωστή θέση μας». Στον κ. Μουφτούογλου απάντησε ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ κ. Στρ. Ευθυμίου, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η δημόσια επανάληψη μιας νομικά αβάσιμης θέσης δεν την καθιστά λιγότερο σαθρή, ούτε μπορεί να της προσδώσει οποιοδήποτε νομικό κύρος». Ο κ. Ευθυμίου απαρίθμησε τις συνθήκες που καθορίζουν το νομικό καθεστώς και την ελληνική κυριαρχία επί νήσων του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων (Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, ιταλοτουρκική Συμφωνία και Πρωτόκολλο του 1932, Συνθήκη των Παρισίων του 1947). «H Τουρκία πρέπει να αποφασίσει εάν σέβεται ή όχι το διεθνές δίκαιο, καθώς και τις διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες. Να ξεκαθαρίσει δε, εάν αντιλαμβάνεται ότι το διεθνές δίκαιο είναι υπεράνω των εσωτερικών της σκοπιμοτήτων», κατέληξε ο κ. Ευθυμίου.

Νέα θέση για Ουράς

Στη θέση του συμβούλου του πρωθυπουργού της Τουρκίας για θέματα εξωτερικής πολιτικής διορίστηκε ο τέως πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς. Ο έμπειρος διπλωμάτης αναλαμβάνει ουσιαστικά την ευθύνη του γραφείου εξωτερικής πολιτικής, παρά τω πρωθυπουργώ Μπιναλί Γιλντιρίμ, και αποτελεί την πρώτη στάση του κ. Ουράς στην Αγκυρα έπειτα από αρκετά χρόνια σε διπλωματικά πόστα ανά τον κόσμο. Ο κ. Ουράς αντικαθιστά τον κ. Κεμάλ Οκέμ, ο οποίος μετατίθεται στο Τελ Αβίβ, ως ο πρώτος Τούρκος πρέσβης έπειτα από την απόφαση Τουρκίας και Ισραήλ να προχωρήσουν σε σταδιακή ομαλοποίηση των διμερών σχέσεών τους. Ο κ. Ουράς υπηρέτησε στην Αθήνα επί πέντε χρόνια και έχει άριστη γνώση της ελληνικής πραγματικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή