Η Αγκυρα εκβιάζει με τον έλεγχο ροών

Η Αγκυρα εκβιάζει με τον έλεγχο ροών

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Αν δεν υπάρξει απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας για Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην Ε.Ε. μέχρι το τέλος του χρόνου, το τίμημα θα είναι βαρύ για την Ευρώπη. Την απειλή εκτόξευσε χθες στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου «Μεσογειακοί διάλογοι» (MED2016), που πραγματοποιείται στη Ρώμη, ο Τούρκος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Γιλντίζ.

«Θα αφήσουμε ελεύθερους τους μετανάστες και πρόσφυγες να πάνε στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε ερώτηση της «Κ» κατά πόσον οι πρόσφυγες χρησιμοποιούνται ως εργαλείο εκβιασμού προς την Ε.Ε., αφού με την υπογραφή της συμφωνίας για το προσφυγικό σταμάτησαν από τη μία μέρα στην άλλη οι ροές, ενώ τώρα, μετά το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, επανέρχονται οι απειλές, ο Τούρκος αξιωματούχος ήταν απόλυτος: «Ποτέ δεν το κάναμε. Απλώς ήταν άλλες οι συνθήκες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας. Θυμηθείτε ότι καλέσαμε το ΝΑΤΟ σε περιπολίες στην περιοχή για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Πρόσφατα ψηφίσαμε νόμο για την ένταξη αυτών των ανθρώπων στην αγορά εργασίας», είπε και κατέληξε ότι η Αγκυρα έχει προβεί σε μεγάλες θυσίες στον τομέα και δεν αξίζει τέτοιου είδους ρητορική.

Οι επίμαχες δηλώσεις έγιναν στη διάρκεια συζήτησης με θέμα τη μετανάστευση, στην οποία συμμετείχαν, εκτός του Γιλντίζ, ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν, Ιμπραήμ Γκαντούρ, αλλά και ο ύπατος αρμοστής για τους Πρόσφυγες στον ΟΗΕ, Φίλιπο Γκράντι. Μετά το πέρας του στρογγυλού τραπεζιού, πάντως, σε σύντομη συνομιλία με την «Κ», ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Τουρκίας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το ζήτημα της βίζας θα επιλυθεί. «Δεν συμφέρει καμία από τις δύο πλευρές η εμπλοκή», υπογράμμισε, θυμίζοντας ότι η Ε.Ε. βρίσκεται μπροστά από μια ιδιαίτερα δύσκολη εκλογική χρονιά.

Τέλος, δήλωσε ενημερωμένος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στη διαχείριση του προσφυγικού, π.χ. για τη μακρά διαδικασία επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου λόγω της έλλειψης προσωπικού, αλλά και την αδράνεια της Ε.Ε. στην παροχή βοήθειας σε αυτό το επίπεδο. «Να βγει να το πει η κυβέρνηση, να διαμαρτυρηθεί», παρότρυνε την Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή