Η έλλειψη ύπνου κοστίζει ακριβά

Η έλλειψη ύπνου κοστίζει ακριβά

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 441 δισ. δολάρια ή 416 δισ. ευρώ υπολογίζεται τo οικονομικό κόστος από την έλλειψη ύπνου μόνον στις ΗΠΑ, με την ισχυρότερη οικονομία του κόσμου να χάνει 1,2 εκατ. εργάσιμες ημέρες ανά έτος, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις από την έλλειψη ύπνου σε μια ολόκληρη χώρα, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον μη κερδοσκοπικό ανεξάρτητο οργανισμό RAND Europe.

Στις πέντε χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου με τις μεγαλύτερες απώλειες περιλαμβάνονται, επίσης, η Βρετανία και η Γερμανία.

Με τίτλο «Για ποιους λόγους έχει σημασία ο ύπνος – το οικονομικό κόστος της έλλειψης ύπνου», η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα 441 δισ. δολ. λόγω έλλειψης ύπνου στις ΗΠΑ αναλογεί στο 2,28% του ΑΕΠ. Στη δεύτερη θέση των χωρών με τις μεγαλύτερες απώλειες εντοπίζεται η Ιαπωνία, με απώλεια 138 δισ. δολαρίων ή 130,24 δισ. ευρώ, που ισοδυναμεί με το 2,92% του ΑΕΠ στην υπ’ αριθμόν 3 οικονομία του κόσμου. Η έρευνα καταλήγει ότι η Ιαπωνία χάνει 600.000 εργάσιμες ημέρες το έτος.

Οι αντίστοιχες συνέπειες στη γερμανική οικονομία προσδιορίζονται στα 60 δισ. δολάρια ή στα 56,64 δισ. ευρώ, αποσπώντας το 1,56% από το ΑΕΠ της ισχυρότερης οικονομίας στην Ευρωζώνη.

Στη Βρετανία, η έλλειψη ύπνου κοστίζει 50 δισ. δολάρια ή 47,2 δισ. ευρώ και αναλογεί στο 1,86% από το ΑΕΠ της χώρας. Στη Γερμανία και στη Βρετανία χάνονται περίπου 200.000 εργάσιμες ημέρες.

Στην τελευταία θέση της λίστας των χωρών με το υψηλότερο κόστος στην οικονομία από την έλλειψη ύπνου βρίσκεται ο Καναδάς. Οι απώλειες για την καναδική οικονομία περιορίζονται στα 21,4 δισ. δολάρια ανά έτος, κόβοντας 1,35% από το ΑΕΠ της. O υπεύθυνος της έρευνας, δρ Μάρκο Χάφνερ, επισημαίνει πως «από τα στοιχεία που προκύπτουν φαίνεται πως είναι τεράστιες οι επιπτώσεις από την έλλειψη ύπνου. Η έλλειψη αυτή δεν επηρεάζει μόνον την υγεία του ατόμου αλλά έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία μιας χώρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή