Ανοίγει ο δρόμος για τον Μανουέλ Βαλς

Ανοίγει ο δρόμος για τον Μανουέλ Βαλς

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Πολιτικές εξελίξεις εντός των επόμενων δύο εβδομάδων αναμένουν Γάλλοι αναλυτές, καθώς ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έχει περιθώριο μόλις έως τις 15 Δεκεμβρίου για να δηλώσει την υποψηφιότητά του για το χρίσμα του υποψηφίου προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η ανακοίνωση του Φρανσουά Ολάντ, το βράδυ της Πέμπτης, ότι δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία έχει επιταχύνει τις ζυμώσεις στο εσωτερικό του διχασμένου κυβερνώντος κόμματος. «Σίγουρα τώρα ανοίγει ο δρόμος για τον Βαλς, αλλά κάθε πράγμα έχει τον χρόνο του», δήλωσε κυβερνητικός βουλευτής στην εφημερίδα «Μοντ». «Τίποτα δεν θα ήταν χειρότερο από μια βιαστική κίνηση που θα έδειχνε έλλειψη σεβασμού προς τον Φρανσουά Ολάντ».

Η «Μοντ» σημειώνει ότι «πιθανότερο είναι το σενάριο παραίτησης Βαλς και ανασχηματισμού», αν και τίποτα τέτοιο δεν απαιτείται από το σύνταγμα. Τρεις φορές στο παρελθόν εν ενεργεία πρωθυπουργοί έχουν υπάρξει υποψήφιοι σε προεδρικές εκλογές (Ζακ Σιράκ 1988, Εντουάρ Μπαλαντίρ 1995, Λιονέλ Ζοσπέν 2002).

«Ομως σε κάθε μία από τις περιπτώσεις αυτές η αποτυχία ήταν παταγώδης», σημείωσε η εφημερίδα. «Είναι δύσκολο για έναν υποψήφιο πρόεδρο να προβάλει το πρόγραμμά του για το μέλλον, την ίδια στιγμή που υπερασπίζεται τα πεπραγμένα του και διαχειρίζεται τις τρέχουσες υποθέσεις», σημείωσε η εφημερίδα. Εστω και παραιτούμενος, όμως, πόσο θα μπορούσε ο Μανουέλ Βαλς να αποστασιοποιηθεί από τα πεπραγμένα μιας κυβερνητικής περιόδου που θεωρήθηκε τόσο αποτυχημένη, ώστε να καταστήσει απαγορευτική μια νέα υποψηφιότητα του Φρανσουά Ολάντ;

Επίσης, πόσο ικανός είναι ο Βαλς να συσπειρώσει γύρω του ένα κόμμα που παρουσιάζει τάσεις αποσύνθεσης, με στελέχη που αλληθωρίζουν προς το κίνημα En Marche του Εμανουέλ Μακρόν και άλλα που γυρίζουν την πλάτη στη «δεξιά» κυβερνητική γραμμή, υποστηρίζοντας υποψηφίους όπως τον Αρνό Μοντεμπούρ;

Στους λόγους της παραίτησής του, ο Φρανσουά Ολάντ συμπεριέλαβε το καλό του κόμματός του, αλλά υπάρχει όντως κάποιος υποψήφιος που να μπορέσει να βγάλει τους Σοσιαλιστές από το τέλμα; Μέχρι χθες, οι δημοσκοπήσεις απέκλειαν την είσοδο οποιουδήποτε Σοσιαλιστή υποψηφίου στον δεύτερο γύρο των εκλογών, προδιαγράφοντας ουσιαστικά μια μάχη ανάμεσα στον υποψήφιο της Κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν και την υποψήφια του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.

Στις προκριματικές εκλογές του Ιανουαρίου οι Σοσιαλιστές θα επιλέξουν υποψήφιο. Αυτό είναι το εύκολο κομμάτι. Το δύσκολο είναι να επιλέξουν γραμμή, να αντιληφθούν πού οφείλεται η δυσπραγία του κόμματος και να απαντήσουν με την κατάλληλη πολιτική στρατηγική.

Η επιμονή του Μανουέλ Βαλς σε ζητήματα νόμου και τάξης, το φλερτ του με τις ιδέες της Μαρίν Λεπέν για τη στέρηση της γαλλικής υπηκοότητας σε τρομοκράτες, ο συντηρητισμός του στο κοινωνικό επίπεδο είναι άραγε αυτό που χρειάζεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα για να συσπειρώσει τις δυνάμεις του;

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή