Επιχειρήματα αυτοπαγίδευσης σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις

Επιχειρήματα αυτοπαγίδευσης σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυβερνητικός αξιωματούχος έλεγε ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται να θεσμοθετήσει από τώρα μέτρα για το 2019, όπως ζητάει το ΔΝΤ, επειδή κάτι τέτοιο δεν έχει δημοκρατική νομιμοποίηση. Το 2019 θα γίνουν εκλογές και δεν μπορεί να δεσμεύσει από τώρα την κυβέρνηση που θα προκύψει τότε, είπε. Την ίδια στιγμή, όμως, η ελληνική κυβέρνηση ζητάει από τους Ευρωπαίους να αποφασιστούν σήμερα τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που θα εφαρμοστούν το 2018. Αν του πει και ο Σόιμπλε (φωτ.) ότι το 2017 θα γίνουν εκλογές στη Γερμανία και δεν μπορεί να δεσμεύσει από τώρα την αυριανή κυβέρνηση, τι θα απαντήσει;

Μπορεί η σωτηρία του Μαρινόπουλου να εξακολουθεί να θυμίζει θρίλερ, κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη με μια γνωστή αλυσίδα ειδών ένδυσης. Την Παρασκευή έγινε δεκτή από το δικαστήριο η συμφωνία εξυγίανσης, βάσει του άρθρου 106β του Πτωχευτικού Κώδικα που είχε καταθέσει η εταιρεία Raxevsky. Βεβαίως, τα χρέη στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πολύ μικρά, σε σύγκριση με αυτά του Μαρινόπουλου, καθώς ανέρχονται σε 8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 700.000 ευρώ προς τους περίπου 150 εργαζομένους.

Η πρώτη άδεια για τα «κόκκινα» δάνεια

Η πρώτη άδεια σε εταιρεία που θα διαχειρίζεται «κόκκινα» δάνεια δόθηκε χθες από την ΤτΕ. Πρόκειται για την εταιρεία Aktua Ελλάς, σύμπραξη της ισπανικής Aktua και της Alpha Bank, ενώ έως τα τέλη του χρόνου αναμένεται να δοθούν πέντε συνολικά άδειες. Στην Aktua Ελλάς θα μεταβιβαστούν σε πρώτη φάση δάνεια 4 δισ. ευρώ, με προοπτική το χαρτοφυλάκιο αυτό να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Το χαρτοφυλάκιο που θα μεταφερθεί είναι σε ποσοστό 70% δάνεια με εξασφαλίσεις από τις τρεις βασικές κατηγορίες δανείων – στεγαστικά, καταναλωτικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια. Η πλατφόρμα θα είναι ανοικτή για τη διαχείριση μεγαλύτερου όγκου δανείων, όχι μόνο της Alpha Bank, αλλά και άλλων τραπεζών. Οι προσδοκίες από την αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων είναι υψηλές, αφού οι τράπεζες έχουν υπολογίσει να ρυθμίσουν δάνεια 30,8 δισ. ευρώ την προσεχή τριετία.

Eξελίξεις αναμένονται από τη νέα εβδομάδα για την πρώην εισηγμένη Shelman που έχει πτωχεύσει, αλλά υπάρχει ενδιαφέρον να επανέλθει σε λειτουργία. Τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016 πραγματοποιείται πλειστηριασμός για το εργοστάσιο της Κομοτηνής, όπου θα αποκαλυφθεί αν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον από ξένο fund με έδρα την Ελβετία και εγχώριο επενδυτή.

Θετικές παρεμβάσεις από περιφέρειες

Οι προορισμοί της Κρήτης και των Ιόνιων Νησιών, χάρη στις ενέργειες των περιφερειών, των προσπαθειών της ιδιωτικής αγοράς αλλά και εκμεταλλευόμενοι την αστάθεια που επικρατεί σε Τουρκία και Αίγυπτο, καταγράφουν αύξηση στις τουριστικές τους κρατήσεις για το 2017. Φέτος τα Ιόνια Νησιά έκλεισαν με αύξηση των αφίξεων κατά 13,2% και η περιφέρεια ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για τον επόμενο χρόνο στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του τουρισμού. Παράλληλα, η Περιφέρεια Κρήτης ενέκρινε το πρόγραμμα τουριστικής προβολής για το 2017, με προϋπολογισμό ύψους 900.000 ευρώ.

Αζέροι: Οι ευθύνες στην Αθήνα για το ναυάγιο του ντιλ ΔΕΣΦΑ-Socar

Ευθύνες στο υπουργείο Ενέργειας επιρρίπτει το Ελληνοαζερικό Εμπορικό και Οικονομικό Επιμελητήριο για τη ματαίωση της συμφωνίας μεταξύ ΔΕΣΦΑ και Socar. Σε σχετική ανακοίνωσή του κάνει λόγο για δυσμενή εξέλιξη, την οποία αποδίδει στη «μονομερή τροποποίηση της συμφωνίας εκ μέρους του υπουργείου Ενέργειας με την ψήφιση του νομοσχεδίου τον περασμένο Ιούλιο». Η ψήφιση του νομοσχεδίου (τροπολογία Σκουρλέτη), σημειώνει, «τροποποίησε το πλαίσιο της αρχικής προκήρυξης και επηρέασε δυσμενώς τα χρηματοοικονομικά μεγέθη, οδηγώντας τη σε “ναυάγιο”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή