Διατήρηση θετικού κλίματος για το δολάριο

Διατήρηση θετικού κλίματος για το δολάριο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μέλη του οργανισμού πετρελαιοπαραγωγών χωρών κατέληξαν σε τελική συμφωνία, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου στη Βιέννη, για μείωση της παραγωγής πετρελαίου για πρώτη φορά τα τελευταία οκτώ χρόνια. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η ημερήσια πετρελαϊκή παραγωγή θα μειωθεί κατά 1,2 εκατ. βαρέλια από τα σημερινά επίπεδα (33,6 εκατ.), με ανώτατο όριο ημερήσιας παραγωγής τα 32,5 εκατ. βαρέλια. Στο περιβάλλον αυτό και σε συνέχεια μιας σειράς ισχυρότερων των αναμενομένων οικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες, οι αποδόσεις των αμερικανικών κυβερνητικών ομολόγων διατηρήθηκαν σε ανοδική πορεία, ενώ το δολάριο παρέμεινε κοντά σε πρόσφατα υψηλά λόγω αυξημένων προσδοκιών για ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων και σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Η αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης προεξοφλεί σχεδόν πλήρως την πιθανότητα για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. τον Δεκέμβριο, έναντι περίπου 80% μία ημέρα πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και 71% στα τέλη Οκτωβρίου.

Η ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων της αγοράς για την πορεία των επιτοκίων της Fed είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της εκλογής του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, οι προτάσεις του οποίου εμπεριέχουν μέτρα τόνωσης της εγχώριας οικονομίας μέσω δημοσιονομικής χαλάρωσης, καθώς και της πρόσφατης απόφασης του ΟΠΕΚ, γεγονότα τα οποία εντείνουν περαιτέρω τις προσδοκίες για αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων. Στις αγορές συναλλάγματος, η ισοτιμία ευρώ/δολάριο διαπραγματευόταν κοντά στο 1,0650 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, παραμένοντας κοντά στα πρόσφατα χαμηλά έτους 1,0518, επίπεδο στο οποίο βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα. Η προσοχή των επενδυτών την Παρασκευή ήταν στραμμένη στα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ στον μη γεωργικό τομέα (non-farm payrolls) για τον μήνα Νοέμβριο (το άρθρο συνεγράφη πριν από τη δημοσίευση των στοιχείων αυτών), με τις εκτιμήσεις της αγοράς να αναμένουν μηνιαία αύξηση 180.000 ύστερα από άνοδο 161.000 τον Οκτώβριο. Η εθνική έκθεση για την Απασχόληση ADP που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη και που θεωρείται πρόδρομος δείκτης για την επικείμενη δημοσίευση των νέων θέσεων εργασίας για τον μη γεωργικό τομέα, έδειξε ότι ο ιδιωτικός τομέας παρήγαγε 216.000 νέες θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για αύξηση 170.000, μετά την άνοδο 119.000 τον προηγούμενο μήνα. Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου το δημοψήφισμα σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος στην Ιταλία και οι –εκ νέου– προεδρικές εκλογές στην Αυστρία βρίσκονται στο επίκεντρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή