Αποψη: Θα γίνει η Γερμανία ο ηγεμόνας της Ευρώπης;

Αποψη: Θα γίνει η Γερμανία ο ηγεμόνας της Ευρώπης;

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​Γερμανία φαίνεται να προετοιμάζεται για να παίξει έναν καινούργιο ρόλο στην Ευρώπη. Το πρώτο ερώτημα, ωστόσο, είναι εάν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα καθήκοντα ενός καλού ηγεμόνα για την Ευρώπη, ξεπερνώντας το ιστορικό της βάρος και τα αρνητικά στοιχεία που τη χαρακτηρίζουν. Το δεύτερο ερώτημα είναι εάν η Ευρώπη θα αντέξει να σταθεί στα πόδια της μέσα σε τέτοια οικονομική και πολιτική κρίση, μέχρι να ενστερνιστεί και να υπηρετήσει η γερμανική πλευρά έναν συλλογικό ρόλο, του κράτους ηγέτη και για τα υπόλοιπα μέλη ισότιμα. Το 2017, άλλωστε, δεν γνωρίζουμε ποιες ακριβώς θα είναι οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή σκηνή, με δεδομένες τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, το σημερινό κρίσιμο δημοψήφισμα στην Ιταλία κ.λπ.

Πράγματι, το σκηνικό πάνω στο οποίο πατάει και είναι αναγκασμένη να κινηθεί και να αλλάξει η Ευρώπη είναι σήμερα σημαντικά πολύπλοκο. Αλλά, ας συνειδητοποιήσουμε έτσι και τους τεράστιους κινδύνους που διατρέχει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα μέσα στο περιβάλλον αυτό. Μεγαλύτερη ανασφάλεια και αβεβαιότητα, αστάθεια, ανεργία, κοινωνικές εκρήξεις και υποβάθμιση.

Είναι κατ’ αρχάς οι αποστάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης που θα μεγαλώσουν με την ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ και την πολιτική αναδίπλωση της Αμερικής. Η επιλογή να επισκεφθεί ο Ομπάμα το Βερολίνο (ως τελευταία διεθνή επαφή στη θητεία του) και οι συνομιλίες που είχε με την καγκελάριο Μέρκελ, στην ουσία εξέφραζαν την αναγνώριση αλλά και την προτροπή για τη Γερμανία να αναλάβει ένα νέο ρόλο για τη συνοχή και την προοπτική της Ευρώπης. Το μεταπολεμικό μοντέλο καταρρέει σήμερα, η αμερικανική υπερδύναμη δεν θα είναι ο δεδομένος και ο γαλαντόμος προστάτης ολόκληρου του δυτικού κόσμου, η Ευρώπη θα πρέπει να χαράξει τη δική της στρατηγική για να μπορέσει να επιβιώσει. Τόσο στο οικονομικό και επενδυτικό επίπεδο όσο βεβαίως και στους τομείς άμυνας και ασφάλειας.

Το σημερινό κλίμα στην Ευρώπη δεν προδιαθέτει ωστόσο για μια θετική πρόβλεψη. Θα πρέπει να γίνουν εντυπωσιακές υπερβάσεις εκ μέρους των εθνικών κρατών και να αναληφθούν μεγάλες πρωτοβουλίες υπερεθνικού συμφέροντος από το κέντρο, ξεκινώντας από το Βερολίνο. Την ώρα που η Γηραιά Ηπειρος κινδυνεύει να αποσυντεθεί πολιτικά, η Γερμανία μπορεί να αναδειχθεί σε ηγέτιδα δύναμη. Αλλά, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να γίνει, από ένας απρόθυμος ηγεμόνας, ένας πρόθυμος ηγεμόνας. Και, από ένας κακός ηγεμόνας, ένας καλός ηγεμόνας. Και για την ίδια δεν υπάρχει άλλη διέξοδος… Εάν δεν αλλάξουν εκ βάθρων τα πράγματα, η Γερμανία θα χάσει τη δεσπόζουσα θέση στην ευρωπαϊκή οικονομία και το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη γιγαντιαία παραγωγική μηχανή της. Το δόγμα της λιτότητας και η πολιτική της Γερμανίας για τις οικονομίες των άλλων χωρών της Ευρώπης, και ειδικότερα του Νότου, θα πρέπει να αλλάξουν ριζικά. Να διευκολυνθεί η μεταφορά επενδυτικών πόρων από τις πλεονασματικές στις πιο ασθενείς ελλειμματικές οικονομίες. Να ξεκινήσει παράλληλα η θεσμική αναθεώρηση για τον τρόπο λήψης που λαμβάνονται οι μεγάλες αποφάσεις και αφορούν τις ζωές σχεδόν 500 εκατομμυρίων ανθρώπων. Η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει στη δημοκρατία. Οι προκλήσεις μπροστά μας είναι κολοσσιαίες!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή