Σύντομα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάγκη δημιουργίας ενιαίου φορέα στον κατασκευαστικό κλάδο

Την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου ενιαίου φορέα που θα εκπροσωπεί όλο το φάσμα του κατασκευαστικού κλάδου, δηλαδή τόσο τις εταιρείες δημοσίων και ιδιωτικών έργων όσο και τις εργολαβικές/οικοδομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στην αγορά ακινήτων, επισήμαναν οι συμμετέχοντες στο πρόσφατο συνέδριο για το μέλλον του κλάδου, το οποίο διοργάνωσε ο ΣΕΠΑΚ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων για την ποιότητα και ανάπτυξη των κατασκευών). Μέσω της δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα, που θα μπορούσε να έχει τη μορφή μιας συνομοσπονδίας, ή ενός αυτόνομου επαγγελματικού θεσμικού οργάνου, εκτιμάται ότι ο κλάδος των κατασκευών θα μπορέσει να ισχυροποιήσει τον ρόλο του και την ισχύ του στον δημόσιο διάλογο. Ανεξάρτητα, πάντως, από το αν επιτευχθεί ή όχι κάτι τέτοιο, είναι σαφές ότι ο κατασκευαστικός κλάδος έχει υποστεί το ισχυρότερο πλήγμα από την οικονομική κρίση. Αλλωστε, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι επενδύσεις για την ανέγερση νέων κατοικιών στην Ελλάδα έχουν καταγράψει συνολική πτώση της τάξεως του 95% κατά το διάστημα από το 2007 μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του έτους, ενώ η πτώση της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας κατά την περίοδο από το 2005 έως το τέλος του πρώτου φετινού εξαμήνου αγγίζει το 93%.

38 νέα έργα στο κέντρο της Αθήνας

Σειρά έργων στο κέντρο της Αθήνας, τόσο σε υποδομές όσο και για την ανάδειξη ιστορικών κτισμάτων, δρομολογεί η Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών. Συνολικά, προωθούνται 38 νέα έργα προϋπολογισμού 46,1 εκατ. ευρώ, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η ανακαίνιση των κτιρίων του διατηρητέου συγκροτήματος των Προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της κυριότητας των 177 διαμερισμάτων από το Δημόσιο στην Περιφέρεια Αττικής. Μεταξύ των νέων χρήσεων που προτείνονται, παράλληλα με την κοινωνική στέγη και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, περιλαμβάνονται η δημιουργία ενός ξενώνα για τους συγγενείς των ασθενών στο γειτονικό νοσοκομείο του Αγίου Σάββα, αλλά και ενός Μουσείου Μικρασιατικής Μνήμης. Επίσης, προτείνονται η ανακαίνιση των κτιρίων του ΕΑΤ-ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας για τη δημιουργία Μουσείου Αντιδικτατορικής Δράσης, αλλά και η ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής του Υμηττού και η διασύνδεσή του με τον αστικό ιστό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή