Πρώτα σημάδια ανάκαμψης στην κτηματαγορά της Κύπρου

Πρώτα σημάδια ανάκαμψης στην κτηματαγορά της Κύπρου

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα δείγματα ανάκαμψης έχει αρχίσει να εμφανίζει το τελευταίο διάστημα η αγορά κατοικίας της Κύπρου. Σύμφωνα με τον τελευταίο τριμηνιαίο δείκτη που επιμελείται το RICS (Royal Institute of Chartered Surveyors), το δεύτερο τρίμηνο οι τιμές πώλησης κατοικιών κατέγραψαν αύξηση σε όλες τις πόλεις, ιδίως δε στη Λάρνακα. Σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, οι αξίες των κατοικιών και των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 0,3% και 0,2% αντίστοιχα στο σύνολο της χώρας, με τη μεγαλύτερη άνοδο να εντοπίζεται στα διαμερίσματα της Λάρνακας με 1,1% και στις μονοκατοικίες της Πάφου επίσης με 1,1%. Σε ετήσια βάση, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 2,7% για τα διαμερίσματα και κατά 1,1% για τις μονοκατοικίες.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης και το ότι το RICS συμπεριέλαβε για πρώτη φορά και τις εξοχικές κατοικίες, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 2,7% για τα διαμερίσματα και κατά 1,1% για τις μονοκατοικίες. Δείγματα ανάκαμψης καταγράφει και η αγορά των ενοικιάσεων. Οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν κατά 4,9% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, ενώ σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο καταγράφηκε άνοδος κατά 0,4% για τα διαμερίσματα και 0,5% για τις μονοκατοικίες.

Ακόμα θετικότερο είναι το γεγονός ότι οι αγοραπωλησίες τον φετινό Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 37% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, δείγμα ότι η ζήτηση αυξάνεται και είναι ικανή να συντηρήσει ή και να ενισχύσει τις τιμές στο άμεσο μέλλον.

Αλλωστε, οι συναλλαγές κατέγραψαν αύξηση της τάξεως του 44% και τον Σεπτέμβριο, ενώ είχαν ενισχυθεί και κατά 50% τον Αύγουστο. Συνολικά κατά το φετινό δεκάμηνο, οι συναλλαγές εμφανίζουν αύξηση 32%, με τη μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφεται στη Λεμεσό με 44%, ενώ ακολούθησαν η Λάρνακα με 29% και η Λευκωσία με 26%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αγορά κατοικίας της Κύπρου φαίνεται πως έχει ολοκληρώσει τον καθοδικό κύκλο της, καθώς ακόμα και οι περιοχές όπου σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες απώλειες, όπως η Πάφος και η Λάρνακα, έχουν ήδη καταγράψει τα πρώτα δείγματα σταθεροποίησης. Πλέον, οι εκτιμήσεις για την πορεία της αγοράς στο υπόλοιπο του έτους φαντάζουν θετικές, καθώς κατά το δεύτερο τρίμηνο η κυπριακή οικονομία σταθεροποιήθηκε και οι επιδόσεις ήταν καλύτερες του αναμενομένου, μιας και τα έσοδα από τον τουρισμό ξεπέρασαν τις αρχικές προβλέψεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή