Πρόσωπα και πράγματα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλά ενοίκια πληρώνουν παντοπωλεία και περίπτερα

Στα 14,7 ευρώ/τ.μ. διαμορφώνεται σήμερα το μέσο ενοίκιο επαγγελματικής στέγης για τις εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης ελληνικού εμπορίου της ΕΣΕΕ. Ωστόσο, οι διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή και από κλάδο σε κλάδο είναι μεγάλη, καθώς στο Νότιο Αιγαίο το μέσο ενοίκιο ανέρχεται σε 21,4 ευρώ/τ.μ., ενώ στην Πελοπόννησο το κόστος περιορίζεται σε 7,9 ευρώ/τ.μ. Αντίστοιχα, τα παντοπωλεία/περίπτερα καταβάλλουν υπερδιπλάσιο ενοίκιο με 31,7 ευρώ/τ.μ. από κάθε άλλο κλάδο, ενώ ακολουθούν η ένδυση-υπόδηση με 14,2 ευρώ/τ.μ. Σύμφωνα με την έρευνα, προκύπτει και σημαντική διαφοροποίηση ανάμεσα στο χονδρικό και στο λιανικό εμπόριο, καθώς στην πρώτη περίπτωση το 52% των επιχειρήσεων διαθέτει ιδιόκτητο ακίνητο, ενώ στη δεύτερη, το ποσοστό της ιδιοκτησίας περιορίζεται σε 31%.

Τρία ακόμα εμπορικά ακίνητα στο χαρτοφυλάκιο της Grivalia

Την έγκριση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων έλαβε η διοίκηση της Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, προκειμένου να αποκτήσει τρία εμπορικά ακίνητα της Eurobank, αντί συνολικού τιμήματος 5,8 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, στο χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ θα ενταχθούν, μεταξύ άλλων, ένα κατάστημα επιφάνειας μισθωμένο στην αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος, στη Νικήτη Χαλκιδικής, αντί τιμήματος 800.000 ευρώ. Επίσης, η εταιρεία θα αποκτήσει αντί 2,7 εκατ. ευρώ 10 οριζόντιες ιδιοκτησίες σε ακίνητο στη συμβολή των οδών Νεοφύτου Βάμβα και Λ. Βασ.Σοφίας, που αφορούν σε οκτώ υπόγειους χώρους στάθμευσης και το ισόγειο κατάστημα που χρησιμοποιείται από την αλυσίδα TGI Friday’s. Το τρίτο ακίνητο αφορά σε κατάστημα μισθωμένο από την αλυσίδα Σκλαβενίτης στο Κορωπί και το τίμημα ανήλθε σε 2,26 εκατ. ευρώ.

Ανέγερση νέου ουρανοξύστη στο Σίτι του Λονδίνου

Την οικοδομική άδεια για την ανέγερση του υψηλότερου κτιρίου στο Σίτι του Λονδίνου έλαβε πριν από λίγες ημέρες από τις αρμόδιες αρχές η κατασκευαστική εταιρεία Aroland Holdings Ltd., η οποία εδρεύει στη Σιγκαπούρη. Το νέο κτίριο, που βρίσκεται στην επιχειρηματική ζώνη της βρετανικής πρωτεύουσας, θα διαθέτει συνολικά 73 ορόφους και θα προσφέρει συνολική επιφάνεια της τάξεως των 90.000 τ.μ., μέγεθος ικανό για να φιλοξενεί ακόμα και 10.000 εργαζομένους. Η κίνηση αυτή θεωρείται σημαντική εξέλιξη, καθώς η ανησυχία των επιχειρήσεων σχετικά με το Brexit έχει περιορίσει κατακόρυφα την ανέγερση νέων γραφειακών χώρων στο Λονδίνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια του εξαμήνου που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο, η οικοδομική δραστηριότητα στην αγορά γραφείων υποχώρησε κατά 42% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή