Επενδύσεις άνω των 2 δισ. από ελληνικές επιχειρήσεις

Επενδύσεις άνω των 2 δισ. από ελληνικές επιχειρήσεις

7' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, μέσω της κατασκευής νέων παραγωγικών μονάδων που θα ξεπεράσουν το μισό δισ. ευρώ φέτος και συνολικές επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ μέχρι και το 2018, απαντούν ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις που εδρεύουν στη χώρα μας, στα επτά οδυνηρά χρόνια ύφεσης. Παρά τις καθυστερήσεις στην έγκριση επενδυτικών προγραμμάτων λόγω γραφειοκρατίας, την υπερφορολόγηση, την εχθρική αντιμετώπιση του επιχειρείν από την πολιτική ηγεσία της χώρας και τα capital controls, οι υγιείς και κερδοφόροι εταιρείες επανεπενδύουν τα κέρδη τους προσβλέποντας στο ότι το 2017 η Ελλάδα θα μπορέσει να επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης.

Το σημαντικότερο είναι ότι κάθε επένδυση που αφορά είτε νέο εργοστάσιο, είτε νέο ξενοδοχείο, είτε νέα γραμμή παραγωγής, είτε ακόμη και νέο αποθηκευτικό κέντρο προσφέρει θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Μπορεί βέβαια να απαιτείται ένα επενδυτικό σοκ 100 δισ. ευρώ όπως έχει τονίσει ο ΣΕΒ για να ξεπεράσει η χώρα μας το κλίμα αποεπένδυσης που επικρατεί από το 2010 μέχρι σήμερα, ωστόσο είναι μια καλή αρχή από τις εταιρείες που θα παρουσιάσουμε, οι οποίες δεν σταματούν να αναπτύσσονται.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι λόγω της πολύχρονης ύφεσης, το 2015 αναδείχθηκε η πιο φτωχή επενδυτική χρονιά ειδικότερα για τις εισηγμένες εταιρείες για τις οποίες υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία. Τα επενδυτικά προγράμματα το 2015 δεν ξεπέρασαν τα 300 εκατ. ευρώ, όταν το 2014 οι επενδύσεις είχαν ανέλθει στα 2,5 δισ. ευρώ και το 2013 στο 1,5 δισ. ευρώ. Η καλύτερη επενδυτική χρονιά στην 8ετή ύφεση (2009-2016) ήταν το 2010, όταν οι συνολικές επενδύσεις των εισηγμένων προσέγγισαν τα 4,5 δισ. ευρώ. Για τη φετινή χρονιά οι επενδύσεις στην πραγματική οικονομία αναμένεται να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Οι σημαντικότερες επενδυτικές κινήσεις που έχουν καταγραφεί το 11μηνο του 2016 είναι οι εξής:

ΟΤΕ: Για την επόμενη τετραετία, 2016-2019, υλοποιεί επενδύσεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ, δημιουργώντας τα δίκτυα του μέλλοντος και καλύπτοντας τις ανάγκες των πελατών.

Τιτάν: Η ελληνική εταιρεία ανακοίνωσε τη συμφωνία εξαγοράς του 50% της εταιρείας Companhia Industrial de Cimento Apodi, που δραστηριοποιείται στην πολιτεία Τσεαρά στη βορειοανατολική Βραζιλία, έναντι 100 εκατ. δολαρίων. Στο πλαίσιο της συμφωνίας η Cimento Apodi θα ελέγχεται από κοινού (50/50) από τον όμιλο Dias Branco και την εταιρεία Τιτάν/Sarkis (που θα ανήκει κατά 94% στον όμιλο Τιτάν).

Γιατί όμως στη Βραζιλία; Σύμφωνα με κύκλους της διοίκησης, η χώρα εμφανίζει καλές μακροχρόνιες προοπτικές σχετικά με τη ζήτηση τσιμέντου, καθώς παρουσιάζει μεγάλη αύξηση πληθυσμού – το 70% του πληθυσμού είναι έως 25 ετών.

Coca-Cola HBC: Η εισηγμένη για τη διετία 2015-2016 επενδύει 230 εκατ. ευρώ στην αγορά σε προωθητικές ενέργειες στα σημεία πώλησης και επικοινωνίας προς τους καταναλωτές, καθώς και άλλα 11 εκατ. ευρώ σε πάγια, ιδίως σε ψυγεία στα σημεία πώλησης. Επίσης ο όμιλος ανακοίνωσε τη λειτουργία data center, επένδυση που αγγίζει τα 43 εκατ. ευρώ.

Ομιλος Viohalco: Με μια επένδυση που θα ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ, ανοίγει αυτές τις μέρες τις πύλες του το πεντάστερο ξενοδοχείο του ομίλου Viohalco στην πλατεία Καραϊσκάκη της Αθήνας. Μετά το κλείσιμο στις 29 Μαΐου 2012, η διοίκηση του ελληνικού ομίλου συμφώνησε να παραχωρήσει τη χρήση του ξενοδοχείου στο Wyndham Hotel Group, που είναι η μεγαλύτερη ως προς τον αριθμό ξενοδοχείων αλυσίδα στον κόσμο.

Πλαστικά Θράκης: Η βιομηχανία ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η κανονική λειτουργία των νέων παραγωγικών εγκαταστάσεων, οι οποίες περιλαμβάνονται στο επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου 2015-2016, ύψους 32 εκατ. ευρώ.

ΚΡΙ ΚΡΙ: Η γαλακτοβιομηχανία σχεδιάζει νέο επενδυτικό πρόγραμμα 3 εκατ. ευρώ που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2017. Η επένδυση αφορά κυρίως καινούργιο μηχανολογικό εξοπλισμό, με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της εταιρείας στο γιαούρτι, καθώς και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών.

Η Ελλάδα γίνεται το στρατηγείο της BAT

Τον 10ο μήνα διανύει η επένδυση της British American Tobacco στον Πειραιά, που ξεκίνησε στις 27 Μαρτίου 2016 και ήδη τα οφέλη είναι πολλαπλά για την κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά, τις μεταφορές και την ελληνική οικονομία γενικότερα.

Η δημιουργία του Διεθνούς Διαμετακομιστικού Κέντρου στις λιμενικές εγκαταστάσεις του ΣΕΠ Α.Ε. –θυγατρικής της Cosco– έχει προσφέρει, πάνω από 10 νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Το Διεθνές Διαμετακομιστικό Κέντρο με τα μέχρι τώρα δεδομένα αυξάνει κατά 1 δισ. τσιγάρα τη διακίνηση μέσω του λιμανιού του Πειραιά. Το Κέντρο έχει τη δυνατότητα έως και τριπλασιασμού του όγκου προϊόντων που διακινείται σήμερα, συμβάλλοντας στην απασχόληση, με σημαντική αύξηση στη διακίνηση και στον αριθμό των φορτηγών εμπορευματοκιβωτίων. Η Ελλάδα αποτελεί στρατηγική αγορά για την British American Tobacco Hellas και στο πλαίσιο αυτό ο πολυεθνικός όμιλος έχει εμπιστευθεί στην Ελλάδα ως κέντρο για ακόμη τρεις αγορές (Ισραήλ, Μάλτα, Κύπρος). Ετσι, στην Ελλάδα βρίσκονται σήμερα τα κεντρικά γραφεία για τέσσερις αγορές. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα για σημαντικές συνέργειες και αξιοποίηση των μέσων και της τεχνογνωσίας που διαθέτει η εταιρεία στην Ελλάδα και για άλλες αγορές. Παρά την εξαιρετικά υψηλή φορολόγηση των προϊόντων καπνού, τη μείωση της νόμιμης αγοράς και τα υψηλά ποσοστά λαθρεμπορίου, στρατηγικά προϊόντα της εταιρείας, όπως το Prince, το Peter Stuyvesant και το Lucky Strike, παρουσιάζουν σημαντική δυναμική.

Κινητικότητα σε τουρισμό, ενέργεια, λιανεμπόριο

Ομιλος Καράτζη: Tον περασμένο μήνα ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης νέου πολυτελούς ξενοδοχείου 5 αστέρων, δίπλα στο υφιστάμενο ξενοδοχείο της εταιρείας Nana Beach. Η νέα μονάδα θα διαθέτει 127 δωμάτια και 260 κλίνες σε έκταση 37 στρεμμάτων στη Χερσόνησο και θα δημιουργήσει 100 νέες θέσεις εργασίας. Το κόστος της αναμένεται να αγγίξει τα 16 εκατ. ευρώ, με ενισχυόμενο κόστος 4,43 εκατ. ευρώ.

Μotor Oil: Η εταιρεία μέσω της θυγατρικής της, MV Upstream Tanzania Limited, ήλθε σε κατ’ αρχήν συμφωνία με την εταιρεία Otto Εnergy (Tanzania) Pty Limited για την απόκτηση ποσοστού 25% των δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στη σύμβαση παραχώρησης Kilosa-Kilombero στην Τανζανία. Tο Kilosa-Kilombero είναι ένα χερσαίο οικόπεδο έρευνας υδρογονανθράκων, συνολικής έκτασης 17.625 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ως αντάλλαγμα για την ανωτέρω παραχώρηση, η MV Upstream του ομίλου Motor Oil θα καταβάλει στην Otto ποσό 2,3 εκατ. αμερικανικών δολαρίων ως συνεισφορά σε τμήμα των πραγματοποιηθέντων εξόδων αυτής και επιπλέον θα καταβάλει σε αυτήν τις δαπάνες που αντιστοιχούν στη συμμετοχή της Otto στην επικείμενη γεώτρηση μέχρι του ποσού των 2 εκατ. αμερικανικών δολαρίων.

ΓEΚ-ΤΕΡΝΑ: Συνεχίζει τις επενδύσεις η εισηγμένη και το 2016 καθώς το α’ εξάμηνο του έτους οι επενδύσεις ανήλθαν στα 148 εκατ. ευρώ και αφορούν κυρίως τους τομείς των παραχωρήσεων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της βιομηχανίας (ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ). Οι νέες αυτές επενδύσεις έρχονται να προστεθούν σε ένα συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα αξίας άνω του 1,5 δισ. ευρώ που έχει υλοποιήσει ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέσα στην κρίση, δηλαδή την περίοδο 2010-2015.

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Επενδύσεις συνολικού ύψους 66,8 εκατ. για την περίοδο 2017-2019 θα προγραμματίσει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Η εταιρεία συμβάλλει σημαντικά στην απασχόληση, με 27.600 θέσεις εργασίας σε όλη την αλυσίδα της δραστηριότητάς της. Εκτιμάται ότι το συνολικό αποτύπωμα της εταιρείας στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 0,7% του εγχώριου παραγόμενου πλούτου.

Επίλεκτος: Σε μια επαρχιακή πόλη, στα Φάρσαλα, κατασκευάζεται από τον Μάιο του 2016 και θα λειτουργήσει τους πρώτους μήνες του 2017 η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο στην Ευρώπη, η οποία θα διαχειρίζεται φυτικά και ζωικά απόβλητα, και είναι ασφαλώς πρώτου μεγέθους. Το κόστος κατασκευής και η συνολική επένδυση της εταιρείας Επίλεκτος Βιοαέριο Φαρσάλων θα ανέλθει στα 17,5 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών τα 10,5 εκατ. προέρχονται από το πρόγραμμα JESSICA, το οποίο στη Θεσσαλία διαχειρίζεται η Τράπεζα Πειραιώς, που χρηματοδότησε το έργο με πρόσθετα 4,1 εκατ., ενώ η μονάδα θα δημιουργήσει περίπου 50 θέσεις εργασίας.

Ομιλος Jumbo: Επιδιώκει την επέκταση του δικτύου σε σημεία όπου δεν έχει ακόμη παρουσία, με την προσθήκη νέων καταστημάτων τα επόμενα χρόνια. Για την τρέχουσα οικονομική χρήση που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2016, ο όμιλος στοχεύει να θέσει σε λειτουργία τρία νέα υπερκαταστήματα Jumbo, ένα στη Βουλγαρία και δύο στη Ρουμανία, ενώ αναμένεται η επέκταση της σύμβασης εμπορικής συνεργασίας με τον ανεξάρτητο πελάτη Kid Zone Sh.p.k, εκτός από Αλβανία και Κόσοβο, και για τη Βοσνία.

Ομιλος Σαράντη: H διοίκηση του ομίλου δεν έχει ως στόχο την ανάπτυξη μέσω εξαγορών μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στην Eλλάδα, όπου οι πωλήσεις του παρουσίασαν αξιοσημείωτη άνοδο, της τάξεως του 6,89%, το 2015. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας Σαράντης, στο στόχαστρο θα μπουν εταιρείες που μπορεί να αντιμετωπίζουν κεφαλαιακά προβλήματα, διαθέτουν όμως συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως είναι το ισχυρό brand name, το δίκτυο, η τεχνογνωσία, και μπορούν να αναπτυχθούν.

Ομιλος Fourlis: Στο ύψος των 13,5 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν οι προγραμματισμένες επενδύσεις για το 2016.Ο όμιλος Fourlis προσδοκά σημαντικά οφέλη από την ανάπτυξη του εμπορικού κέντρου Sofia Ring Mall, που έχει δημιουργήσει στη Σόφια της Βουλγαρίας και συμπλήρωσε δύο χρόνια λειτουργίας στη γειτονική χώρα. Πριν από ένα μήνα, μάλιστα, το εμπορικό κέντρο της Fourlis προσέθεσε έναν ακόμη σημαντικό πελάτη, το σούπερ μάρκετ Lidl, το οποίο αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω την επισκεψιμότητά του.

Μάρμαρα Παυλίδης: Υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα 7,5 εκατ. ευρώ που ολοκληρώνεται την επόμενη διετία με αντικείμενο την ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού με γραμμές ρομποτικής τεχνολογίας. Ταυτόχρονα σχεδιάζει εξαγορές ομοειδών επιχειρήσεων και διείσδυση σε νέες αγορές (Ινδία, Πακιστάν, Μεξικό).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή