Αναζητούν νομική λύση

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη νομική οδό θα ακολουθήσουν οι νησιώτες προκειμένου να καταρρίψουν τα επιχειρήματα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και να διεκδικήσουν την άμεση αναχώρηση προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά. Ο κ. Μουζάλας έχει επανειλημμένως τονίσει ότι δεν είναι δυνατόν να μεταφερθεί μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα εφόσον αυτό θα οδηγούσε σε κατάρρευση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. Κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται ρητώς στη συμφωνία, ωστόσο εμπλεκόμενοι που έχουν εξετάσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας ανέφεραν στην «Κ» ότι «σχεδόν υπονοείται».

Από την πλευρά των νησιωτών ωστόσο, καθώς οι αντιδράσεις αυξάνονται, γίνεται λόγος για «ερμηνεία Μουζάλα», ώστε να δικαιολογηθεί ο εγκλωβισμός χιλιάδων ανθρώπων στα νησιά. Ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, εξηγεί στην «Κ» ότι οι νομικές υπηρεσίες του δήμου εξέτασαν το θέμα και δεν προκύπτει καταπάτηση της συμφωνίας από την πλευρά της Ελλάδας από τη μεταφορά ανθρώπων στην ενδοχώρα. «Η χωρητικότητα του hotspot είναι για 850 άτομα σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ που έχει εκδοθεί. Ωστόσο στη Σάμο βρίσκονται 2.110 άτομα. Νομικά όλοι οι υπεράριθμοι θα μπορούσαν να φύγουν», εξηγεί. Ταυτόχρονα και ο δήμαρχος της Χίου, Μανώλης Βουρνούς, υπέβαλε αίτημα στον δικηγορικό σύλλογο ζητώντας την εξέταση της νομικής βάσης της κυβερνητικής ερμηνείας της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ενδοχώρα έως ότου εξεταστεί το αίτημα ασύλου τους. Για το συγκεκριμένο θέμα σχεδιάζεται η συγκρότηση δικηγορικής ομάδας.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας (20 Μαρτίου 2016) έχουν επαναπροωθηθεί στην Τουρκία 748 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων και οικειοθελώς έχουν επιστρέψει στις χώρες καταγωγής τους μέσω ΔΟΜ (Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης) 332 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών που είχαν εισέλθει στη χώρα μας διά θαλάσσης από την Τουρκία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία έως τις 20 Νοεμβρίου, περίπου 100 άτομα κατά μέσον όρο έφθαναν καθημερινά στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία. Τις τελευταίες ημέρες, οι ροές μειώθηκαν ή και μηδενίστηκαν λόγω κακοκαιρίας. Ετσι από τις αρχές του χρόνου έως και τις 20 Νοεμβρίου είχαν φθάσει συνολικά στην Ελλάδα 171.284 άτομα. Το 47% αυτών είναι από τη Συρία, το 25% από το Αφγανιστάν, το 15% από το Ιράκ. Το 37% όσων έφθασαν στην Ελλάδα είναι παιδιά, το 42% άντρες και το 21% γυναίκες.

Οπως δείχνουν τα στοιχεία, μετά τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, οι ροές από την Τουρκία μειώθηκαν δραστικά, ωστόσο συνολικά 20.885 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στα ελληνικά νησιά (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως) από τις 20 Μαρτίου 2016 και μετά. Η πλειονότητα των νεοαφιχθέντων παραμένει εγκλωβισμένη στα hotspots και στους πρόχειρους καταυλισμούς στα νησιά εφόσον οι υπηρεσίες ασύλου δεν έχουν στελεχωθεί με επιπλέον προσωπικό.

Η Υπατη Αρμοστεία

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην τελευταία έκθεσή της για την κατάσταση στα ελληνικά νησιά επισημαίνει ότι οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά είναι εξαιρετικά δύσκολες, ενώ πολύ συχνά σημειώνονται επεισόδια και εξεγέρσεις από την πλευρά των εγκλωβισμένων. Ταυτόχρονα οι κάτοικοι των νησιών έχουν χάσει την υπομονή τους. Ο φόβος, η οργή και οι έντονες αντιδράσεις έχουν πάρει τη θέση της αλληλεγγύης που έδειξαν οι τοπικές κοινωνίες την προηγούμενη χρονιά, που οι ροές ήταν πολλαπλάσιες αλλά οι άνθρωποι παρέμεναν στα νησιά ελάχιστες ημέρες και συνέχιζαν το ταξίδι τους.

Η έτσι κι αλλιώς εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και στους καταυλισμούς στην ενδοχώρα επιδεινώθηκε τις τελευταίες ημέρες που σημειώθηκαν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Παρά τις δεσμεύσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, στους περισσότερους καταυλισμούς οι άνθρωποι παραμένουν σε σκηνές χωρίς θέρμανση. Χαρακτηριστικά, στη διάρκεια της εβδομάδας οργανώθηκε η μεταφορά των 1.200 Γιεζίντι, οι 700 από τους οποίους μικρά παιδιά, που βρίσκονταν στην Πέτρα Ολύμπου όταν ο καταυλισμός όπου έμεναν σκεπάστηκε από το χιόνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή