Αστική ανάπλαση με νεκρούς

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΑΓΟΣ. Αντιπαράθεση έχουν προκαλέσει οι προσπάθειες των Αρχών του Λάγος στη Νιγηρία να μετατρέψουν τη χαώδη μεγαλούπολη σε σύγχρονη πόλη, μετά την αιφνιδιαστική κατεδάφιση παραθαλάσσιας παραγκούπολης, που άφησε περισσότερους από 30.000 κατοίκους χωρίς στέγη. Η οικοδόμηση πανάκριβων –και καλά φυλασσόμενων– ιδιωτικών κατοικιών και το απαστράπτον οικονομικό κέντρο που ολοκληρώνεται, αποκρύπτουν τα προβλήματα για την πλειονότητα των 20 εκατ. κατοίκων της γιγάντιας πόλης.

Τελευταίο θύμα της βίαιης αστικής ανάπλασης ήταν η παραγκούπολη Οτόντο Γκμπάμε, πάμπτωχη συνοικία ψαράδων, που είχε την ατυχία να συνορεύει με την ακριβή συνοικία Λέκι στα νοτιοανατολικά της πόλης. Στις αρχές Νοεμβρίου, η Οτόντο Γκμπάμε κατεδαφίσθηκε, στο πλαίσιο πολιτικής εξαφάνισης των υποβαθμισμένων συνοικιών. Μεταξύ 9 και 11 Νοεμβρίου η συνοικία πυρπολήθηκε, προτού βαριά μηχανήματα εισβάλλουν σε αυτή για να την ισοπεδώσουν σε λίγες μόλις ώρες. Δεκάδες χιλιάδες αυτοσχέδιες κατοικίες μετατράπηκαν σε σωρούς στάχτης και σιδήρου.

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν ένοπλοι αστυνομικοί όρμησαν πίσω από τους εκσκαφείς, κυνηγώντας τους κατοίκους σε παρακείμενη λιμνοθάλασσα. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι δεν έλαβαν την παραμικρή προειδοποίηση για την επιχείρηση απομάκρυνσής τους.

Οι κάτοικοι μετακινήθηκαν παραπέρα και κατασκεύασαν τρώγλες από τα συντρίμμια. Οι περισσότεροι ανήκουν στην εθνότητα των Εγκούν, που προέρχονται από το Μπενίν, αν και διαμένουν στο Λάγος παραπάνω από έναν αιώνα. Οπως όμως και οι περισσότεροι φτωχοί κάτοικοι της πόλης, δεν διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας για να διεκδικήσουν την κυριότητα των οικοπέδων τους.

Οι κάτοικοι κατηγορούν τις Αρχές της πολιτείας του Λάγος για συνέργεια με εύπορες οικογένειες της πόλης. Η συμπαιγνία αυτή, λένε, έχει ως στόχο την υφαρπαγή των εκτάσεων της συνοικίας τους και την πώλησή της σε κατασκευαστές. «Απεχθάνονται το γεγονός ότι φτωχοί σαν κι εμάς ζουν δίπλα τους. Κάθε φορά που κοιτάζουν από τα παράθυρα των πολυτελών τους κατοικιών και μας βλέπουν, η οργή τους ενισχύεται. Θα πολεμήσουμε αυτή την αδικία μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός μας», λέει ο πάστορας της Οτόντο Γκμπάμε, Τοσούν Πασκάλ. Η Οτόντο Γκμπάμε ήταν «σφηνωμένη» ανάμεσα στην ακριβή συνοικία Λέκι 1 και την Ελεγκούσι. Ο Πασκάλ λέει ότι 20 κάτοικοι, μεταξύ τους και οι επικεφαλής του οικισμού, κρατήθηκαν για εβδομάδες από την αστυνομία για «πρόκληση σε βία». Οι Αρχές του Λάγος αρνούνται ότι διέταξαν την κατεδάφιση, υποστηρίζοντας ότι ο οικισμός κατεστράφη ύστερα από συγκρούσεις μεταξύ των Εγκούν και μελών της εθνότητας Γιορούμπα, που ζουν σε γειτονική παραγκούπολη. Οι Αρχές επιμένουν ότι η αστυνομία μετέβη στην περιοχή για να αποκαταστήσει την τάξη και να διασφαλίσει ότι η φωτιά δεν θα εξαπλωνόταν.

Ο κυβερνήτης του Λάγος, Ακιουίνμι Αμπόντε, είχε αφήσει να εννοηθεί τον Οκτώβριο ότι οι φτωχογειτονιές της παραλίας θα κατεδαφίζονταν, σε μια προσπάθεια εκδίωξης των «εγκληματικών στοιχείων» που κατέφευγαν σε αυτές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή