Θεραπεία με παραισθησιογόνα

Θεραπεία με παραισθησιογόνα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σημαντικά οφέλη φαίνεται να έχει η χρήση παραισθησιογόνων μανιταριών ψιλοκυβίνης, σε καρκινοπαθείς που πέρα από τη σωματική κατάπτωση αντιμετωπίζουν καταθλιπτικά επεισόδια και κρίσεις άγχους.

Οι ψυχολογικές αυτές επιπτώσεις του καρκίνου και της χημειοθεραπείας, με τη σειρά τους, πλήττουν τις πιθανότητες ίασης των ασθενών. Κάθε μέσον, ικανό να άρει τις ψυχολογικές επιπτώσεις της ασθένειας, μπορεί έτσι να παρατείνει τη ζωή των ασθενών.

Στο συμπέρασμα αυτό για τις θετικές συνέπειες της ψιλοκυβίνης κατέληξαν δύο διαφορετικές ιατρικές μελέτες, η πρώτη του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και η δεύτερη του Τζονς Χόπκινς, που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη. Οι μελέτες έδειξαν ότι ακόμη και μία ψυχεδελική εμπειρία, κάτω από την επίβλεψη ψυχιάτρου, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ψυχική κατάσταση των ασθενών.

Παρότι το πόρισμα των ερευνών υπόσχεται πολλά, δεν αναμένεται να οδηγήσει σε συνταγολόγηση παραισθησιογόνων ουσιών από τους ογκολόγους.

Παρ’ όλα αυτά, ο συγγραφέας Μάικλ Πόλαν εξηγεί ότι η ικανότητα της ψιλοκυβίνης –και ακόμη περισσότερο του LSD– να αλλοιώνει την αντίληψη έχει καταστήσει τις ουσίες αυτές «ταμπού» για το κοινωνικό σύνολο. Η ιατρική ομάδα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης επισημαίνει ότι παρότι τα παραισθησιογόνα έχουν αποδειχθεί ικανά να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το άγχος των καρκινοπαθών, οι έρευνες γύρω από την ιδιότητά τους αυτή διεκόπη στα μέσα της δεκαετίας του 1970, μετά την ψήφιση του Νόμου Απαγορευμένων Ουσιών, που χαρακτήρισε το LSD και την ψιλοκυβίνη παράνομες ναρκωτικές ουσίες.

Η σταδιακή χαλάρωση του Πολέμου κατά των Ναρκωτικών τα τελευταία χρόνια, όμως, επέτρεψε την αναβίωση των μελετών αυτών. Οι δύο παραπάνω μελέτες αποτελούν προϊόν της χαλάρωσης αυτής. Οι έρευνες των δύο πανεπιστημίων επικεντρώθηκαν σε ομάδες καρκινοπαθών που αντιμετώπιζαν κρίσεις άγχους και κατάθλιψη, με ορισμένους ασθενείς να λαμβάνουν δραστικές ψυχοτρόπες ουσίες και άλλοι ψευδοφάρμακα (placebo).

Μία και μόνο δόση ψιλοκυβίνης «προκάλεσε άμεση, σημαντική και παρατεταμένη βελτίωση σε καρκινοπαθείς ασθενείς με άγχος και κατάθλιψη», οδηγώντας παράλληλα σε αισθητή βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ασθενείς, οι οποίοι είχαν λάβει ψιλοκυβίνη, βρίσκονταν ξαπλωμένοι φορώντας μάσκα στα μάτια, περιορίζοντας τα εξωτερικά ερεθίσματα και ακούγοντας μουσική από ακουστικά. Η ψυχιατρική ομάδα συνέστησε στους ασθενείς να επικεντρωθούν στις εσωτερικές τους εμπειρίες.

Η ιατρική ομάδα παρατήρησε σημαντική υποχώρηση των συναισθημάτων άγχους και των συμπτωμάτων κατάθλιψης. Οι επιστήμονες υπογράμμισαν επίσης σειρά θετικών παρενεργειών από τη χρήση παραισθησιογόνων. Ο συντάκτης της μελέτης του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Αντονι Μπόσις, λέει ότι οι συμμετέχοντας στην έρευνα «άρχισαν να βγαίνουν πιο συχνά από τα σπίτια τους, να επιδεικνύουν μεγαλύτερη ενεργητικότητα και να εμφανίζουν ασυνήθιστη ηρεμία».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή