Κινούμενη άμμος μέσα στη Βουλή

Κινούμενη άμμος μέσα στη Βουλή

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιβάλλον ισχυρών αναταράξεων έχει διαμορφωθεί στο Κοινοβούλιο, γεγονός το οποίο καθιστά απρόβλεπτες και ταυτόχρονα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τις εξελίξεις εν μέσω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας. Στους κόλπους της δικομματικής πλειοψηφίας καταγράφονται με διάφορες αφορμές δυσφορία έως και συνεχείς υπόγειες συγκρούσεις, κόμματα της αντιπολίτευσης μεταδίδουν αίσθηση κινούμενης άμμου, ενώ κοινό μυστικό αποτελεί πλέον πως είναι απλώς θέμα χρόνου να διευρυνθεί περαιτέρω η άτυπη «ομάδα» των ανεξαρτήτων στην οκτακομματική Βουλή. Ηδη οι ανεξάρτητοι βουλευτές έχουν φθάσει τους επτά – κατά μόνο έναν λιγότεροι από τις Κ.Ο. του Ποταμιού και της Ενωσης Κεντρώων.

Τα βλέμματα των περισσοτέρων, φυσικά, είναι στραμμένα στην κυβερνώσα πλειοψηφία, καθώς επίκεινται στο πλαίσιο και της β΄ αξιολόγησης δύσκολα νομοθετήματα προς ψήφιση. Το πρόβλημα «εδώ» εντοπίζεται σε δύο επίπεδα. Πρώτον, στη διογκούμενη δυσφορία πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έναντι συγκεκριμένων κυβερνητικών επιλογών, για πρόσωπα υπουργών αλλά και πολιτικές. Δεύτερον, έναντι των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ εξαιτίας της στάσης που τηρούν σε σειρά μείζονος πολιτικού ενδιαφέροντος υποθέσεις. Ενδεικτική είναι η τελευταία περίπτωση με τη δι’ ακραίων εκφράσεων διαφοροποίησή τους στις διατάξεις νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης οι οποίες αφορούν ομόφυλα ζευγάρια και δικαιώματα πολιτών ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Αν και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν πως «ασφυκτιούν», θέμα ηχηρής διαφοροποίησής τους στις κρίσιμες ψηφοφορίες δεν τίθεται, τουλάχιστον όχι όσο υπάρχει η προοπτική έως τα τέλη του Ιανουαρίου «να υπάρξει φως στο κορυφαίο ζήτημα της ρύθμισης του χρέους».

Στον αντίποδα, απελευθερωμένοι από το άγχος της διατήρησης κυβερνητικής εξουσίας, βουλευτές από τον χώρο της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης δεν διστάζουν να κάνουν «ηχηρές» κινήσεις: η κυρία Αικατερίνη Μάρκου και ο κ. Ι. Φωτήλας έφυγαν από το Ποτάμι, ο κ. Γ. Καρράς από την Ενωση Κεντρώων, ο πρόεδρος Β. Λεβέντης με σκληρό τρόπο δήλωσε πως αναμένει και άλλη αποχώρηση βουλευτή του, ενώ περιστατικά «γκρίνιας» καταγράφηκαν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, και στο κόμμα του κ. Στ. Θεοδωράκη. Την ίδια στιγμή, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη εκπέμπονται μηνύματα για τριβές με επίκεντρο είτε τις σχέσεις Γεννηματά-Βενιζέλου είτε το ποια πρέπει να είναι η επόμενη μέρα για την Κεντροαριστερά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή