Επικράτηση του «όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα- Παραιτείται ο Ματέο Ρέντσι

Επικράτηση του «όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα- Παραιτείται ο Ματέο Ρέντσι

4' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβάδισμα στο «όχι» έδωσαν εξ αρχής τα exit poll της ιταλικής τηλεόρασης RAI με 57- 61% έναντι 39- 43% υπέρ του «ναι». Σύμφωνα με τη δημοσκοπική εταιρεία Emg Acqua, το «όχι» στη συνταγματική αναθεώρηση επικρατούσε με 55-59% έναντι του «ναι», που συγκέντρωνε το 41-45%. Τις προβλέψεις αυτές επιβεβαίωσε και η πρώτη καταμέτρηση των ψήφων, που υποδείκνυε σαφή ήττα του εγχειρήματος του Ιταλού πρωθυπουργού. Επί των πραγματικών αποτελεσμάτων η Emg Acqua έδωσε αρχικά ποσοστό 59,2% στο «όχι» και 40,8% στο «ναι», όπως μετέδωσε το ιταλικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι La 7.

Το διάγγελμα του Ρέντσι

Ο Ματέο Ρέντσι απηύθυνε διάγγελμα προς το ιταλικό έθνος από το προεδρικό μέγαρο. Κοντά στο Παλάτσο Κίτζι έλαβε χώρα μικρή κινητοποίηση των αριστερών συνδικάτων Cobas, που με συνθήματα και καπνογόνα ζητούσαν την παραίτηση του.

«Απόλυτα καθαρό» είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και η νίκη του «όχι» είναι εντυπωσιακά εμφανής, υποστήριξε ο Ρέντσι, ο οποίος κάλεσε το στρατόπεδο του «όχι» να κάνει ξεκάθαρες προτάσεις από εδώ και πέρα.

«Οι ψηφοφόροι του «ναι» προσπάθησαν να αντισταθούν στον λαϊκισμό. Θα πρέπει να νιώθουν ικανοποιημένοι για την προσπάθειά τους. Θα ήθελα να νιώθουν περήφανοι. Το να κάνει κανείς πολιτική ενάντια σε κάτι είναι πιο εύκολο. Η πολιτική γίνεται πάντα λαμβάνοντας υπ' όψιν τις μελλοντικές γενιές. Εκείνη τη μέρα θα έχετε ήδη ξεχάσει τα δάκρια τα αποψινά. Δεν χάνουμε την πίστη. Αυτή η σημαία εκπροσωπεί τον πολιτισμό, την ομορφιά της χώρας μας», είπε χαρακτηριστικά ο Ρέντσι.

«Είδα μοναδικές ευκαιρίες. Για να υλοποιηθούν αυτές οι ευκαιρίες, αυτό γίνεται μόνο μέσω της πίστης στο μέλλον. Όταν ζητήσαμε την εμπιστοσύνη θέλαμε να απλουστεύσουμε το σύστημα. Δεν μετανιώνουμε για κάτι», σημείωσε ο ίδιος.

«Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για την ήττα», τόνισε χαρακτηριστικά. «Η εμπειρία της κυβέρνησής μου τελειώνει εδώ. «Θα πάω στο Μέγαρο Κιρινάλε και θα καταθέσω την παραίτησή μου», κατέληξε.

Ο Ρέντσι ειχε δηλώσει ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση ήττας, ενώ το διακύβευμα της ψήφου ξεπερνάει τα ιταλικά σύνορα. Την ίδια στιγμή, η νίκη του «όχι» στη συνταγματική αναθεώρηση αναμένεται να οδηγήσει σε «ντόμινο» πολιτικών εξελίξεων στη χώρα.

Μεγάλη ήταν, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η προσέλευση των Ιταλών ψηφοφόρων, η οποία ξεπέρασε το 67%  ενώ οι κάλπες έκλεισαν στις 23.00.

Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Internazionale, το Δημοκρατικό Κόμμα θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση την Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με χάρτη της ιταλικής τηλεόρασης το «ναι» υπερίσχυσε σε μόλις τρεις από τις 19 περιοχές της Ιταλίας.

Οι πρώτες δηλώσεις από τα στελέχη της αντιπολίτευσης ξεκίνησαν μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων exit poll. Ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι κάλεσε τον Ρέντσι να παραιτηθεί μέσα στα επόμενα λεπτά, αφού διαφαίνεται η ήττα του στο δημοψήφισμα. «Δεν είμαστε προληπτικοί και ευχαριστούμε τους πολίτες για την μεγάλη προσέλευση στις κάλπες», πρόσθεσε ο Σαλβίνι, σύμφωνα με τον οποίο «αν το αποτέλεσμα επιβεβαιωθεί πρόκειται για ήττα των ισχυρών εξουσιών, των χρηματιστών, τραπεζιτών και του προέδρου της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων». Η Λέγκα ζήτησε, επίσης άμεση προκήρυξη εκλογών, χωρίς τον σχηματισμό νέων κυβερνήσεων.

Για «μεγάλη νίκη της δημοκρατίας» έκανε λόγο ο Ρενάτο Μπρουνέτα του Φόρτσα Ιτάλια, πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος, επίσης κάλεσε για την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού.

Η επικεφαλής του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, χαιρέτισε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία. «Η Ιταλοί αποκήρυξαν την Ε.Ε. και το Ρέντσι. Πρέπει να ακούσουμε αυτή τη δίψα για ελευθερία των λαών και προστασία», έγραψε στο λογαριασμό της στο Τwitter.

Οι αγορές αντιδρούν στην ήττα Ρέντσι

Το ευρώ «κατρακύλησε» μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων exit poll. Πιο συγκεκριμένα, η πτώση έφτασε το 0,8%, ενώ η στερλίνα, επίσης «έπεσε», ύστερα από υψηλό σχεδόν δύο μηνών.

Ο χρυσός, ωστόσο «είδε» άνοδο μαζί με το ιαπωνικό Γεν και τα ομόλογα της Αυστραλίας.

Η προθεσμιακή τιμή του δείκτη του αμερικανικού χρηματιστηρίου E – mini futures του S&P 500 έπεσε 0,5% μετά την απόρριψη από τους Ιταλούς ψηφοφόρους του σχεδίου του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι για τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος.

Πανηγυρισμοί στο Κίνημα Πέντε Αστέρων

«Αντίο Ρέντσι» και «Ζήτω! Κέρδισε η Δημοκρατία», ήταν η αντίδραση του επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο, το οποίο στις δημοσκοπήσεις γνωρίζει ταχύτατα ανοδική δημοτικότητα με ένα πρόγραμμα που στρέφεται κατά της συμμετοχής στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

Επικράτηση του «όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα- Παραιτείται ο Ματέο Ρέντσι-1

«Η απάντηση των Ιταλών […] καθιστά σαφές ότι η προπαγάνδα του καθεστώτος και όλα τα ψέματα του είναι οι πρώτοι χαμένοι σε αυτό το δημοψήφισμα. Οι καιροί έχουν αλλάξει. Η κυριαρχία ανήκει στο λαό, τώρα αρχίζει να εφαρμόζεται πραγματικά το Σύνταγμά μας. Οι πρώτοι νικητές είναι οι πολίτες που πήγαν να ψηφίσουν μαζικά και ξέχασαν την τηλεόραση και τις εφημερίδες», τόνισε στο κείμενό του, που δημοσιεύθηκε στο προσωπικό του μπλογκ. 

«Οι Ιταλοί πρέπει να κληθούν να ψηφίσουν όσο το δυνατόν συντομότερα», υπογράμμισε ο Γκρίλο. «Ένα μάθημα για όλους: δεν μπορεί κανείς να λέει ψέματα στους ανθρώπους για πάντα χωρίς να υποστεί τις συνέπειες», κατέληξε ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή