Μοσκοβισί: Η Ιταλία είναι μια ισχυρή χώρα – Θα έχουμε πρόοδο στα μέτρα για το ελληνικό χρέος

Μοσκοβισί: Η Ιταλία είναι μια ισχυρή χώρα – Θα έχουμε πρόοδο στα μέτρα για το ελληνικό χρέος

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιταλία είναι μια «ισχυρή χώρα» η οποία μπορεί να αντιμετωπίσει την περίοδο αβεβαιότητας που προκλήθηκε από την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι, μετά την επικράτηση του «όχι» στο χθεσινό δημοψήφισμα, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Παραδεχόμενος ότι στην Ιταλία υπάρχει «πολιτική αστάθεια», όπως μαρτυρούν οι πολλές αλλαγές κυβερνήσεων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι από οικονομικής άποψης «είναι μια ισχυρή χώρα, με ισχυρές αρχές, προσηλωμένη στην Ευρώπη. Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην Ιταλία για να αντιμετωπίσει την κατάσταση», επεσήμανε ο επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

Σχετικά με το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος, ο Μοσκοβισί τόνισε ότι όλους «τους άγγιξε» η απόφαση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι να παραιτηθεί. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι έχει εμπιστοσύνη στην Ιταλία και στις ιταλικές αρχές ότι θα διαχειριστούν με τον κατάλληλο τρόπο την κατάσταση και προσέθεσε ότι η Ιταλία είναι μία ισχυρή χώρα που έχει εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Στη συνέχεια προσέθεσε πως «η Ευρωζώνη είναι ανθεκτική, έχει αποδείξει πως αντέχει κάθε είδους σοκ».

Αναφερόμενος στο θέμα του ελληνικού χρέους, ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε «πεπεισμένος ότι σήμερα μπορεί να επιτευχθεί καλή πρόοδος στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την Ελλάδα, και θα εξετασθεί το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».

Προσερχόμενος στο Eurogroup ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι το Eurogroup θα εξετάσει πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια συμφωνία τεχνικού επιπέδου (staff level agreement), επισημαίνοντας ότι έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική πρόοδος.

«Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που θα παρουσιάσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM). Είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε και εκεί σημαντική πρόοδο», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ανέφερε ότι θα συζητηθούν οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι και το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Πιστεύω ότι σήμερα μπορούμε να κάνουμε σημαντική πρόοδο σε όλα αυτά τα θέματα», ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όσο η Ελλάδα κάνει βήματα προόδου και αναλαμβάνει τις ευθύνες της, το ίδιο θα κάνουν και οι εταίροι της στην ευρωζώνη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή