Σε ρυθμούς προϋπολογισμού η Βουλή, υπό τη «σκιά» διαπραγμάτευσης και εθνικών θεμάτων

Σε ρυθμούς προϋπολογισμού η Βουλή, υπό τη «σκιά» διαπραγμάτευσης και εθνικών θεμάτων

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη «σκιά» των όσων συζητιούνται σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία μεταξύ των Θεσμών αναφορικά με το δύσκολο ελληνικό ζήτημα, αλλά και υπό το βάρος όσων διαδραματίζονται περί τα εθνικά μας θέματα, με το προσφυγικό, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό να συνδιαμορφώνουν μια «καυτή» ατζέντα, η εθνική αντιπροσωπεία εισέρχεται από αύριο Τρίτη σε ρυθμούς Προϋπολογισμού.

Οπως είναι φυσικό, την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια με τις τοποθετήσεις των γενικών και ειδικών εισηγητών και αγορητών, θα «χρωματίσει» το περιεχόμενο και η όποια κατάληξη του σημερινού Eurogroup. Ελάχιστοι, σήμερα, στο Περιστύλιο αναφέρουν πως αναμένουν μια «μεγάλη απόφαση» από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ και το ΔΝΤ, ενώ πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι διαβάζοντας και ακούγοντας τα τελευταία νέα από τις Βρυξέλλες, θεωρούν πως οι κρίσιμες αποφάσεις θα ληφθούν σε επόμενη συνεδρίαση του εν λόγω Οργάνου, αργότερα μέσα στον Δεκέμβριο ή και στις αρχές του επόμενου μήνα. Υπό αυτό το πρίσμα και καθώς ολοένα και περισσότεροι εκ των πρωταγωνιστών των σχετικών συζητήσεων εκφράζουν τη βούληση να βρεθεί βιώσιμη λύση ειδικά για το ελληνικό χρέος, στην κυβερνώσα πλειοψηφία εκτιμούν ότι η πενθήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία, η οποία θα ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου με ονομαστική ψηφοφορία -που παραδοσιακά θεωρείται και ως παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, δεν θα αποτελέσει ιδιαιτέρως δύσκολη για τη συγκυβέρνηση δοκιμασία.

Τούτων δοθέντων, οι μεν της πλειοψηφίας αναμένεται να εστιάσουν στο «θετικό» του κλίματος και στις προοπτικές μιας ευνοϊκής για την ελληνική οικονομία εξέλιξης, ενώ από την αντιπολίτευση οι αναφορές και οι ενστάσεις θα επικεντρώνονται κυρίως στην παράμετρο των καθυστερήσεων: ήδη από αρκετές πλευρές επισημαίνεται πως ήδη δεν επιτεύχθηκε ο αρχικώς δηλωθείς κυβερνητικός στόχος για «λύση στις 5 Δεκεμβρίου».

Τα «δύσκολα», σε κάθε περίπτωση, είναι μπροστά και άπαντες το γνωρίζουν: μια πιθανολογούμενη συμφωνία, ειδικά ως προς το σκέλος της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά και ορισμένα από τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων, συνεπάγονται σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, από εκείνες που έχουν τη μορφή πολυνομοσχεδίου με επείγοντα ή και κατεπείγοντα χαρακτήρα. Το αναμενόμενο, πως δηλαδή σε αυτά τα σχέδια νόμου θα συμπεριλαμβάνονται και μέτρα που θα φλερτάρουν με την παραβίαση των κόκκινων γραμμών που έχει θέσει, τουλάχιστον σε φραστικό επίπεδο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προδιαθέτει πως οι σχετικές συζητήσεις και ψηφοφορίες στη Βουλή θα θέσουν σε δοκιμασία την πλειοψηφία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή