Στη Βουλή οι «προσλήψεις χωρίς λόγο» – Αντίδραση συνδικαλιστών και μια οφειλόμενη απάντηση

Στη Βουλή οι «προσλήψεις χωρίς λόγο» – Αντίδραση συνδικαλιστών και μια οφειλόμενη απάντηση

6' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Καθημερινής σχετικά με την επιστροφή 220 πρώην εργαζομένων στην εταιρεία Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., και μάλιστα σε ευθεία παραβίαση σχετικής απόφασης του Αρείου Πάγου, προκάλεσε σάλο, εύλογο ενδιαφέρον και την αντίδραση του Σωματείου εργαζομένων στην εταιρεία. Παράλληλα, το θέμα θα ξανασυζητηθεί και στη Βουλή, μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Χάρης Θεοχάρης.

Το Δ.Σ. του Σωματείου εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία έχει ως εξής: ​

«Στην χθεσινή «Καθημερινή της Κυριακής» δημοσιεύτηκε άρθρο με τίτλο «Προσλήψεις σε οργανισμό χωρίς … λόγο» και υπότιτλο «Έχει 330 – Παίρνει 220 – Μπορεί και με 80». Το άρθρο έχει ως «πηγή πληροφόρησης» τον πρώην αντιπρόεδρο της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» κ. Αθανασόπουλο και με λίγα λόγια αναφέρει ότι η εταιρεία δεν έχει λόγο ύπαρξης άρα είναι «σκάνδαλο» ότι επιστρέφουν σε αυτήν με τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ και άλλοι εργαζόμενοι, που είχαν απολυθεί τα προηγούμενα χρόνια. Υπό άλλες συνθήκες δεν θα άξιζε τον κόπο να εξηγήσουμε γιατί είναι αφερέγγυα «πηγή πληροφόρησης» ο κ. Αθανασόπουλος που συνδιοικούσε για μία τουλάχιστο τριετία την εταιρεία και εκτελούσε πειθήνια τα Μνημόνια που επέβαλαν «τυφλές» απολύσεις, απαξίωση Δημόσιων φορέων και ιδιωτικοποιήσεις, ενώ έχει μεγάλο μέρος ευθύνης για πολλά που επικαλείται (π.χ. την τραγική για την Ελληνική κοινότητα του Μονάχου απώλεια του οικοπέδου στο οποίο θα χτιζόταν σχολείο). Όμως απαντάμε, επειδή χρειάζεται να αποκαλυφθούν οι εξόφθαλμες ανακρίβειες και τα ψέματα με τα οποία η «πηγή» επιχειρεί να διαμορφώσει ένα υποτιθέμενο «σκάνδαλο».

Οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν είναι λιγότεροι από 150 καθώς ήδη 70 εργάζονται στην εταιρεία. Περίπου το 70% εξ αυτών είναι τεχνικοί διαφόρων ειδικοτήτων (αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, κ.ά.) οι οποίοι συμμετείχαν πριν απολυθούν στα προγράμματα Προσεισμικού ελέγχου, τα οποία από τότε σχεδόν σταμάτησαν. Παράλληλα βέβαια συμμετείχαν στο τρέχον έργο και στα προγράμματα ΕΣΠΑ και Ενεργειακής αναβάθμισης των σχολείων.

Είναι ανάξιο απάντησης ότι οι Κτιριακές Υποδομές δεν έχουν έργο και ρόλο και σαν Σωματείο έχουμε ήδη στείλει από  την αρχή της σχολικής χρονιάς δελτίο τύπου (σας το επισυνάπτουμε) με τα έργα και τις υπηρεσίες που παρείχαμε σε συνθήκες πολύ δύσκολες. Παράλληλα προβάλλουμε ένα πλαίσιο αιτημάτων με βάση τις σημαντικές κοινωνικές ανάγκες, απαιτώντας την αναβάθμιση του Δημόσιου χαρακτήρα, των προτεραιοτήτων  και της λειτουργίας του φορέα.

Οι Κτιριακές Υποδομές προέκυψαν από Μνημονιακή συγχώνευση ΟΣΚ, ΘΕΜΙΣ, ΔΕΠΑΝΟΜ, και ενώ οι φορείς αυτοί απασχολούσαν πάνω από 600 εργαζόμενους (ΟΣΚ 400, ΘΕΜΙΣ 150, ΔΕΠΑΝΟΜ κά 50) βρέθηκε «ξαφνικά» η νέα εταιρεία με 330 !!. Και αυτό παρότι πλέον έχει την ευθύνη για όλα τα Δημόσια κτίρια (Σχολεία, Νοσοκομεία, Δικαστήρια κ.ά.). Με αυτά τα δεδομένα ασφαλώς και δεν επαρκούσε το προσωπικό, ιδιαίτερα δε το τεχνικό.

Εκτιμάμε λοιπόν ότι, ένας βασικός λόγος που ο υπουργός αποδέχτηκε την Τροπολογία του ΚΚΕ την οποία ψήφισαν και άλλα κόμματα, είναι η πραγματική ανάγκη οι Κτιριακές Υποδομές να ασκήσουν με επάρκεια το ρόλο τους ως ο μόνος τεχνικός κατασκευαστικός φορέας του Δημοσίου, ειδικότερα δε να ξαναρχίσουν με ταχύτατους ρυθμούς τα προγράμματα προσεισμικού ελέγχου όχι μόνο στα σχολεία, αλλά και στα νοσοκομεία, στα δικαστήρια και άλλα δημόσια κτίρια, σε μία περιοχή και μία περίοδο υψηλής σεισμικότητας. Βέβαια η «πηγή» του δημοσιεύματος δεν λέει κουβέντα για την απόφαση που είχε πάρει η προηγούμενη Διοίκηση της οποίας ήταν αντιπρόεδρος, με την οποία έδινε πάνω από 600.000 € με απευθείας ανάθεση σε ομάδα του  Δημοκρίτειου Ξάνθης για πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο σχολείων της Β. Ελλάδας (και μάλιστα ονομάζοντας το πρόγραμμα «ερευνητικό»). Το θέμα έχει πάρει πλέον τη δικαστική οδό και το «πρόγραμμα» ανακλήθηκε, αλλά όπως φαίνεται ο κ. Αθανασόπουλος ακόμα δεν μπορεί να χωνέψει ότι πλέον οι Κτιριακές Υποδομές θα μπορούν  να φέρουν σε πέρα ένα τόσο επείγον ζωτικής σημασίας έργο, με το δικό τους εξειδικευμένο προσωπικό και σε σταθερή βάση.

Σε κάθε περίπτωση ο φορέας επιτελεί σημαντικό δημόσιο κοινωφελές έργο που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και ιδιωτικοποίησης στα πλαίσια του Υπερταμείου. Σαν εργαζόμενοι γνωρίζουμε ότι ιδιαίτερα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης και των Μνημονίων που βιώνουμε, συγκρούονται δύο πολιτικές και στο πεδίο του ρόλου του Δημοσίου: Αυτή της ανάγκης αναβάθμισης, αναπροσανατολισμού να αναδιάρθρωσής του ώστε να καλύπτει τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Και αυτή της συρρίκνωσης, υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης στο όνομα της «ανάπτυξης» για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Όμως σωστό είναι αυτή η αντιπαράθεση να γίνεται με πραγματικά στοιχεία και δεδομένα και όχι με αναξιόπιστες και εν πολλοίς υποκειμενικές «πηγές», που ενώ έχουν μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και είναι μέρος του προβλήματος, παρουσιάζονται σαν τιμητές και σταυροφόροι της κάθαρσης για να έχουν δέκα λεπτά δημοσιότητας.

Το Δ.Σ. του Σωματείου

Ο πρόεδρος     Μ. Δανδουλάκης                                              Ο γεν. γραμματέας​  ​Σ. Παπαδόπουλος​

                                                           

Η απάντηση της «Κ»             

Μια κλασική μέθοδος αποφυγής μιας απάντησης είναι η διαστρέβλωση του ερωτήματος. Ας επαναλάβουμε, λοιπόν, το κεντρικό ερώτημα του ρεπορτάζ. Το σωματείο των εργαζομένων της εταιρείας ΚΤΥΠ σέβεται ή δεν σέβεται τις αποφάσεις της Ανώτατης Δικαιοσύνης; Διότι ο Αρείος Πάγος έκρινε τελεσίδικα τον Δεκεμβριο του 2015 ότι οι εν λόγω 220 υπάλληλοι, ως πλεονάζον προσωπικό, ΔΕΝ έπρεπε να επαναπροσληφθούν απορρίπτοντας την επιχειρηματολογία τους ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Επομένως, η ακριβώς αντίθετη τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ και ψηφίστηκε με τη σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Εν. Κεντρώων και ΠΑΣΟΚ είναι βέβαιο ότι, αν ελεγχθεί εκ νέου, θα καταπέσει και πάλι ως έκνομη, καθώς παραβιάζει πλέον εξόφθαλμα και δεδικασμένη απόφαση της ανώτατης Δικαιοσύνης. Σημειωτέον δε ότι οι εν λόγω υπάλληλοι επανέρχονται με προσωποπαγείς συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ μέχρι το 2013 εργάζονταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου !

Την παράμετρο αυτήν, παραδόξως την αποσιωπά ο πρόεδρος του Σωματείου της ΚΤΥΠ, θέλοντας να μας πείσει ότι, ενόσω η χώρα καταρρέει, δεν επαρκούν 330 άτομα για να καλύψουν τις ανάγκες μιας δημόσιας κατασκευαστικής εταιρείας που δεν έχει ουσιαστικό αντικείμενο, και είναι απαραίτητο να προσληφθούν  επιπλέον 150 άτομα για να κάνουν… προσεισμικούς ελέγχους.

Από το ύφος, ωστόσο, της επιστολής γίνεται σαφές και το γιατί την σχετική τροπολογία την κατέθεσε το ΚΚΕ. Ο πρόεδρος των συνδικαλιστών της ΚΤΥΠ κ. Μ. Δανδουλάκης «τυγχάνει» στέλεχος του κόμματος και από την επιχειρηματολογία του φέρεται να ανήκει στους εναπομείναντες που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα μνημόνια έφεραν την κρίση, και όχι η κατάρρευση του κράτους τα μνημόνια. Εξ ού και ταυτίζει απαξιωτικά την ανάπτυξη με άδολα επιχειρηματικά συμφέροντα και ζητεί την «αναβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΚΤΥΠ» (sic) παραβλέποντας ότι αυτή -με την συμφωνία και του ΣΥΡΙΖΑ- έχει ήδη περάσει στο υπερταμείο. Εν ολίγοις, είναι μάλλον προφανές ότι ο κ. Δανδουλάκης ζει σε άλλο τόπο και σε άλλο χρόνο σε σχέση με μας τους «υπολοίπους» που θα επωμιστούμε με τους φόρους μας το επιπλέον κόστος των 5 εκ ευρώ το οποίο θα στοιχίσουν κατ έτος οι πλεονάζοντες υπάλληλοι.

ΥΓ. Οποια στοιχεία έχει ο κ. Δανδουλάκης για τον κ. Αθανασόπουλο ας τα καταθέσει στην Δικαιοσύνη και να ναι βέβαιος ότι αν είναι αξιόποινα θα αποτελέσουν αντικείμενο επόμενου ρεπορτάζ μου. Διευκρινιστικά, ωστόσο, να τον «ενημερώσω» ότι η τόσο η απόφαση του Αρείου Πάγου, όσο και η κατάπτυστη τροπολογία που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Βουλή είναι δημόσιες και δεν χρειαζόμουν καμία πηγή για να τις πληροφορηθώ.

Κων. Ζούλας

Ερώτηση Θεοχάρη στη Βουλή

Ερώτηση στη Βουλή για την σκοπιμότητα των προσλήψεων προσωπικού στις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Β' Αθήνας Χάρης Θεοχάρης, με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή».

Σε αυτή αναφέρει πως καθώς οι ελλείψεις προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στην Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα, στην Πρωτοβάθμια και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, πλήττουν τις συνθήκες ζωής των Ελλήνων πολιτών, ενώ το 2017 θα υπάρχει αναλογία 4 αποχωρήσεων για μια πρόσληψη στο Δημόσιο ενώ η ανάγκη διατηρήσιμης δημοσιονομικής προσαρμογής φέρνει φόρους ύψους 2,4 δις ευρώ το επόμενο έτος, ο βουλευτής καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει:

-Ποιες ανάγκες υπαγόρευσαν προσλήψεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου στις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.;

-Θα χρειαστεί μίσθωση και δεύτερου κτιρίου για τη στέγαση των υπό πρόσληψη υπαλλήλων;

-Ποιο θα είναι το συνολικό κόστος που θα επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό (μισθολογικό, εξοπλισμός και λειτουργία νέων γραφείων);

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή