Ομόφωνο «όχι» στην έκδοση τριών Τούρκων

Ομόφωνο «όχι» στην έκδοση τριών Τούρκων

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομόφωνα υπέρ της μη έκδοσης και της απόρριψης του τουρκικού αιτήματος τάχθηκε, για τους τρεις από τους συνολικά οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έφθασαν στη χώρα μας μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου, το Συμβούλιο Εφετών. Το δικαστήριο, χωρίς να ανακοινώσει σκεπτικό –και κάνοντας δεκτή την πρόταση και της εισαγγελέως–, αποφάσισε να μην προχωρήσει στην έκδοση των τριών Τούρκων υπηκόων, κρίνοντας ότι αν εκδοθούν, τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους, ενώ δεν διασφαλίζονται τα δικαιώματά τους, καθώς απειλούνται με βασανιστήρια και κακομεταχείριση.

Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών εκτιμάται από νομικές και δικαστικές πηγές ως προάγγελος και των άλλων δικαστικών αποφάσεων που θα ακολουθήσουν, καθώς ήδη σήμερα άλλοι τρεις Τούρκοι αξιωματικοί κρίνονται από αρμόδιο δικαστικό σχηματισμό σχετικά με το αίτημα της γείτονος για την έκδοσή τους προκειμένου να δικαστούν στην Τουρκία με την κατηγορία της συμμετοχής στο πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού.

Η δικαστική απόφαση, για την οποία νομικές πηγές εκτιμούσαν ότι μπορεί να προσβληθεί δικαστικά και ως εκ τούτου να αλλάξει, πέραν της αυτονόητης σημασίας της, αναμένεται να οδηγήσει τους τρεις Τούρκους αξιωματικούς στην ελευθερία, καθώς το Συμβούλιο Εφετών έκρινε ότι μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι, εκτός εάν κρατούνται για άλλη αιτία.

Πριν από την απόφαση, η εισαγγελέας της έδρας Ευσταθία Καπαγιάννη ανέλυσε το γιατί το αίτημα των τουρκικών αρχών πρέπει να απορριφθεί, πρόταση που έγινε από τους δικαστές ομόφωνα δεκτή. Ανάμεσα στα άλλα είπε πως «δεν υπάρχουν τα απαραίτητα έγγραφα», «δεν εκδίδονται πρόσωπα για πολιτικούς λόγους», ενώ αναφέρθηκε στο δικαίωμα στη ζωή και στην απαγόρευση των βασανιστηρίων και επικαλέστηκε σχετικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου αλλά και ευρωπαϊκών δικαστηρίων για να θεμελιώσει τη θέση της. Επίσης τόνισε ότι από τα έγγραφα των τουρκικών αρχών δεν προέκυψε σαφώς ποια ήταν η ανάμειξή τους σε έκνομες ενέργειες, τι ακριβώς είχαν κάνει, ενώ, βασιζόμενη σε όσα οι ίδιοι κατήγγειλαν μέσα στο δικαστήριο, έκανε λόγο για τον κίνδυνο να υποστούν διακρίσεις και βασανισμούς. Και μνημόνευσε και την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που σταμάτησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Τουρκία με το σκεπτικό ότι υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας.

Οι ίδιοι άλλωστε οι εκζητούμενοι ενώπιον του δικαστηρίου περιέγραψαν την κατάσταση στη χώρα τους με τα μελανότερα των χρωμάτων, τονίζοντας πως «κρίνονται άνθρωποι και όχι η πολιτική». Οι θέσεις και των τριών ήταν πως δεν είχαν σχέση με το πραξικόπημα του Ιουλίου, ενώ ένας από αυτούς ευθέως έθεσε θέμα φόβου για τη ζωή του, ενώ άλλος είπε ότι «όσοι είναι στα χέρια των τουρκικών αρχών λένε καλύτερα να είχαμε πεθάνει» και αναφέρθηκε σε εξομολογήσεις όσων έχουν βρεθεί σε τουρκικές φυλακές. «Μας έχουν πει ότι τα βασανιστήρια σε στρατιωτικούς κρατουμένους είναι τόσο φρικτά που οι ποινικοί κρατούμενοι δεν μπορούν να κοιμηθούν τις νύχτες». Και οι τρεις πρόσθεσαν ότι, μετά τη φυγή τους στην Ελλάδα, οικογενειακά τους πρόσωπα απολύθηκαν από τις δουλειές τους και υπέστησαν διωγμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή