Aναγνώριση δυσκολιών από Σταϊνμάγερ

Aναγνώριση δυσκολιών από Σταϊνμάγερ

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προοπτική ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, η αναμενόμενη από την Αθήνα υλοποίηση των δεσμεύσεων των εταίρων όσον αφορά τη συγκεκριμενοποίηση μέτρων απομείωσης του χρέους, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και η προσφυγική – μεταναστευτική κρίση, και όλα αυτά υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται στην Ευρώπη μετά το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Ο κ. Τσίπρας, στις συνομιλίες που είχε με τον κ. Σταϊνμάγερ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα σε σχέση με το χρέος και την ελάφρυνσή του. Αναφορικά με τη δεύτερη αξιολόγηση, συνέδεσε την πορεία των διαπραγματεύσεων με τη γενικότερη κατάσταση στην Ευρώπη και την αναζωπύρωση της αβεβαιότητας, υπογραμμίζοντας ότι το ευρύτερο περιβάλλον από μόνο του επιβάλλει να ολοκληρωθεί το συντομότερο η δεύτερη αξιολόγηση. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η προοπτική αστάθειας που προκαλείται από το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος είναι παράγοντας που συνηγορεί για γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης, καθώς διαφορετικά θα προστεθεί μία επιπλέον παράμετρος αβεβαιότητας στην Ευρώπη.

Βεβαίως, ο κ. Τσίπρας φρόντισε να επισημάνει εμμέσως ότι για την Αθήνα το κλείσιμο της αξιολόγησης συνεπάγεται την τήρηση συγκεκριμένων προδιαγραφών. Απαντώντας ουσιαστικά στις θέσεις για συνέχιση της λιτότητας και επιπλέον μέτρα, αλλά και στο πλαίσιο που η κυβέρνηση επιδιώκει να πετύχει για τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε «πως μόνο με πολιτικές τιμωρίας και χωρίς πολιτικές κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά». Υπογράμμισε, μάλιστα, αναφερόμενος συνολικότερα στην τρέχουσα συγκυρία, ότι «η Γερμανία, ως ηγέτιδα δύναμη της Ευρώπης, έχει μεγάλη ευθύνη και για τα αδιέξοδα, αλλά και για τη δυνατότητα να βρεθεί μια προοπτική διεξόδου», ενώ χαρακτήρισε «μεγάλη απειλή» την άνοδο της άκρας δεξιάς και του λαϊκισμού.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης» εκ μέρους του ελληνικού λαού και για μεγάλα πλήγματα που δέχθηκε η Ελλάδα από την οικονομική και την προσφυγική κρίση. «Εχει έρθει, νομίζω, η ώρα η Ευρώπη να στρέψει το ενδιαφέρον της με αλληλεγγύη και στον ελληνικό λαό. Και να υπάρξει μια θετική διέξοδος και σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση από την οποία πρέπει κάποια στιγμή να ξεφύγουμε, αλλά και σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση, που είναι μια κοινή ευρωπαϊκή υπόθεση». Στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, με τον κ. Τσίπρα να επαναλαμβάνει την πάγια θέση της κυβέρνησης για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Εθεσε, τέλος, το θέμα τον επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι «δεν είναι εύκολα τα πράγματα για την Ελλάδα και τον πρωθυπουργό της, δεδομένου ότι αφενός αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση, αφετέρου έχει να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο, το κυρίως βάρος του μεταναστευτικού και επίσης τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό».

Συνάντηση με Κοτζιά

Στη συνάντηση που είχε ο κ. Σταϊνμάγερ με τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, συζητήθηκαν όλα τα ανοιχτά ζητήματα της ευρύτερης περιοχής και συνολικά οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να περιορίζουμε την Ευρώπη μόνο σε κυρώσεις και μνημόνια», ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό εξέφρασε την πεποίθηση ότι κανένα ευρωπαϊκό κράτος δεν θα ήθελε κράτος – μέλος της Ε.Ε. να υπόκειται στις εγγυήσεις ή στην παρουσία κατοχικού στρατού. Ο Γερμανός ΥΠΕΞ έκανε στις δηλώσεις του ιδιαίτερα αναφορά στην Τουρκία και αφού επισήμανε ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως η σχέση μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. είναι τεταμένη αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε ότι «τα δημόσια παιχνίδια με τη Συνθήκη της Λωζάννης δεν μπορούν να αποτελούν πολιτική επιλογή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή